Full English Breakfast – Vegan Style

Recept: Full English Breakfast - Vegan Style @ Lauriekoek.nlLet op, dit is een idee voor in het weekend, want zelf een full English breakfast maken is over het algemeen niet iets wat je iedere doordeweekse dag doet. Het hoeft trouwens wat mij betreft niet eens echt als ontbijt in de morgen, in de middag is dit ook prima. Het is namelijk echt een broek-op-de-vreethaak-combinatie en niet iedereen kan zo’n stevig ontbijt vroeg in de morgen aan. Toch is een goed, stevig ontbijt een goed begin van de dag.

Een full English verschilt door de hele UK een beetje. Er zit vaak ook flink wat vlees bij, maar het kan ook uitstekend vegetarisch of zelfs veganistisch.  Het bestaat uit een aantal losse onderdelen en ik geef hier per onderdeel wat suggesties. Het maken van het ontbijt is op zich niet vreselijk lastig, maar let wel op de timing, alles moet natuurlijk op tijd en lekker warm op het bord komen te liggen.

Goed wat heb je nodig?

Witte bonen in tomatensaus

Je kunt je favoriete merk kopen maar je kunt ook witte bonen zonder saus kopen en verwarmen in je (zelfgemaakte) favoriete tomatensaus.

Gebakken paddenstoelen

Je kunt kiezen voor alle soorten paddenstoelen. Champignons zijn gebruikelijk, in dat geval kun je het beste kiezen kastanjechampignons die hebben meer smaak. Het is lekker om ze te bakken met een beetje knoflook en af te maken met wat zout en peper. Meer is niet nodig.

Vegetarische of veganistische worstjes

Ik maak graag zelf worstjes van seitan uit het brunchboek van Isa Chandra Moskowitz. Je kunt het een van die recepten, voor simpele Italiaanse worstjes ook vinden op haar website.

Scrambled eggs

Dit is ook zo’n onmisbaar onderdeel. Als je een veganistische variant zoekt om scramble  te maken kan dat op basis van tofu of kikkererwtenmeel. De tofu scramble is een klassieker, er staan zo veel verschillende versies online, ongelofelijk! De moeder aller versies vind ik ook weer die van Isa Chandra Moskowitz. Ze heeft nog een variatie op het oorspronkelijke recept online staan, de revisted tofu scramble. Nutritional yeast is edelgist, daarover schreef ik deze blogpost. Meer zin in een omelet? Dat kan ook. Een andere optie is besan scramble, deze maak ik zelf graag omdat ik de ingrediënten hiervoor vaker zomaar heb liggen dan de tofu scramble. De foto van mijn recept is niet moeders mooiste maar de smaak is lekker, neem dat maar van mij aan.

Toast

Neem je favoriete brood en stop het in de broodrooster, lekker makkelijk. Als je het een stapje moeilijker wil, bak je je eigen brood, dan moet je wel nog eerder opstaan (of natuurlijk een dag van tevoren beginnen). Toast kun je gebruiken als transportmiddel voor je bonen of je sneakt wat zelfgemaakte jam in dit ontbijt, daar zal niemands iets tegen hebben.

Hash browns

Mocht je zover willen gaan, dan is het handig als je nog gekookte aardappels van de avond ervoor hebt liggen. Gooi ze in de oven met wat olie en kruiden tot ze knapperig zijn. Of ga gewoon nog wat verder en maak hasselbackaardappels. Daarmee imponeer je iedereen. In de bovenstaande afbeelding ontbreken de aardappels, je kunt nu eenmaal niet alles altijd maar op voorraad hebben. 😉

Tomaat

Last but not least moet er nog wat tomaat bij, anders is het bord niet af, schijnt. Je kunt er zelf geroosterde tomaatjes bij doen, of je kunt tomaatjes poffen in de oven. Verwarm een oven voor op 180 graden, leg de tomaatjes erin tot de schil begint te barsten.

Geen volwaardig Engels ontbijt zonder…

Thee! Bij dit ontbijt hoort natuurlijk een kopje dampende Earl Grey thee. De Engelsen doen er dan ook nog een wolk melk in, zodat het zo’n onappetijtelijke kleur krijgt en wat mij betreft niet meer te drinken is (het fenomeen heet builders tea). Maar je mag natuurlijk zelf weten of je het doet of niet.

Serveer alles op je mooiste bord. Zelf vind ik dit een ideaal excuus om een typisch Engels merk serviesgoed aan te schaffen, zoals dat van Bridgewater of Burleigh of Cornish Wear. Een beetje tuttig maar dat past juist wel vind ik. Anders volstaat ieder ander bord ook, zolang het maar groot genoeg is.Recept: Full English Breakfast - Vegan Style @ Lauriekoek.nl

Na dit ontbijt kan je er zeker weer even tegenaan, ga dus nu de lange wandeling maken die je al die tijd op je verlanglijstje had staan, zou ik zeggen.

Posted by on 27 januari, 2016

LEAVE A COMMENT