Recept: Bonen met ricotta en pesto uit Bold beans

Recept: Bonen met pesto en ricotta uit Bold beans @ Lauriekoek.nlVandaag het eerste recept uit het kookboek Bold beans wat ik met jullie mag delen met van die grote boterbonen met pesto en ricotta. Lekker en eenvoudig, misschien ook wel weer fijn na de feestdagen. Bij het recept staat meerdere keren aangegeven dat het het lekkerste is met grote bonen, ook wel boterbonen genoemd. Je kunt ze vinden in de supermarkt maar mocht je ze daar niet tegenkomen ga dan naar de Turkse supermarkt, daar hebben ze ze zeker.

Bonen met ricotta en pesto uit Bold beans

Een recept van Hannah Wilding.

Dit is een van onze populairste recepten, dus het heeft een speciaal plekje in mijn hart! Het kan worden geserveerd als een snelle doordeweekse avondmaaltijd met een frisse salade, of overgoten met geroosterde tomaten voor een uitbarsting van zoetheid en kleur. We hebben hier een klassieke basilicumpesto gebruikt, maar als het het seizoen is voor daslook, gebruik dit dan in plaats van het knoflookteentje. Kies voor de grootste, dikste boterbonen die je te pakken kunt krijgen.

Voor 2 tot 3 personen
bereiding 10 minuten

Ingrediënten
  • 1 pot boterbonen (à 700 gram)
  • 250 gram ricotta (of burrata of stracciatella)
  • rasp van 2 biologische citroenen, plus sap naar smaak
  • versgemalen zwarte peper

Voor de pesto

  • grote handvol pijnboompitten, geroosterd (of gebruik walnoten)
  • 30 gram basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gram geraspte vegetarische harde kaas of Parmezaanse kaas
  • 4-5 eetlepels olijfolie, plus extra om te serveren
Werkwijze
  1. Meng voor de pesto de pijnboompitten, basilicum, knoflook en kaas in een blender of keukenmachine, samen met 4 eetlepels olijfolie. Mix tot een smeuïge pesto; misschien moet je meer olie toevoegen om het mengsel te binden. Je kunt dit ook in een vijzel doen voor een grovere textuur.
  2. Bereid vervolgens de boterbonen. In de winter serveren we dit graag als bouillon, dus we raden aan om wat van de bonenbouillon te bewaren en samen met de bonen op te warmen in een pan. In de zomer vinden we het lekkerder om het wat lichter te houden, dus laat de bonen uitlekken, spoel ze af en warm ze niet op.
  3. Schep de bonen op een serveerbord en verdeel de ricotta erover. Schep de pesto erover en bestrooi met wat citroenrasp, plus wat citroensap als je van wat frisheid houdt! Maak af met wat zwarte peper en een laatste drupje olijfolie voor extra verwennerij.

Recept: Bonen met pesto en ricotta uit Bold beans @ Lauriekoek.nl

Om erbij te serveren: sappige, geroosterde tomaten (zie pagina 44 uit Bold beans), verse rucolasalade
Recept: Bonen met pesto en ricotta uit Bold beans @ Lauriekoek.nl

Posted by on 28 december, 2024

LEAVE A COMMENT