De Ballen van Ikea

IMG_0368[1] Het zong al een tijdje rond voor het daadwerkelijk zo ver was: Ikea zou vegetarische groenteballetjes gaan verkopen, die ook nog eens geschikt zijn voor veganisten. Omdat het toeval wilde dat ik gisteren bij Ikea in Duiven moest zijn, heb ik ze daar maar gelijk uitgeprobeerd.

Ik zou nooit speciaal naar de Ikea gaan om er uit eten te gaan. Meestal beland je er omdat je er iets nodig hebt op meubelgebied en omdat het zo’n grote winkel is ben je er wel even bezig, de kans is dus groot dat je er wat wil eten. Tot voor kort bestond de keus voor vegetariërs uit (fruit)salade, brood, soep, patat of een vegetarische maaltijd die ook niet altijd even geweldig was.

Groenteballetjes

Nu komen daar dus groenteballetjes (die intussen ALLEMANSRÄTTEN heten) bij. Je kunt de ballen krijgen in het restaurant. Bij de balletjes zit een sausje, couscoussalade en een mangosalade. Er zijn drie portiegrootte. De medium portie (een bord vol, zoals je op de foto hieronder kunt zien) is €5,50.

De couscous had van mij wat meer op smaak gemogen, de mangosalade is lekker en de groenteballetjes, die hebben mij in positieve zin verrast! Deze balletjes hebben echt smaak, een beetje hartig, maar je proeft ook de groente in de balletjes nog goed. Het is meer een eigen, opzichzelfstaand product dan dat ze het welbekende balletje van Ikea zo goed mogelijk hebben proberen na te maken. Mijn bord ging leeg (het bord van van disgenoot ook).
IMG_0367[1]

IMG_0369[1]

Het is geen culinair hoogstandje van de bovenste plank natuurlijk, maar ik vind het een stuk beter te doen dan de soep of de salade die je er kunt krijgen. De beste maaltijd die ik tot nu toe bij de Ikea heb gehad denk ik zo. Na zo’n bordje vol kun je er weer even tegen aan.
Je kunt de ballen trouwens ook kopen bij de Food Market van Ikea voor een kilo ballen betaal je tegenwoordig €4,50 (prijs: 03-2018). Je vindt de ballen dan in de vriezer in de Swedish Food Market. Handig voor het geval je niet bij Ikea wil eten maar de balletjes wel wil proberen.

Voor zover ik weet kun je de balletjes bij alle vestigingen van Ikea krijgen. Er schijnt in de toekomst ook nog een wrap bij te komen die ook geschikt is voor vegetariërs en veganisten. Ikea is dus goed bezig op dat gebied. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Ikea.

Aanvulling

Er schijnt verwarring te zijn ontstaan over wat er nu veganistisch is aan het gerecht op de foto. De balletjes zijn geschikt voor veganisten, de couscoussalade ook. De mangosalade en de witte saus niet. Deze waren uiteraard wel vegetarisch. Het gerecht met de balletjes zoala Ikea deze in haar restaurant aanbiedt kan wisselen. Eens in de zoveel tijd verandert de samenstelling van de maaltijd. De balletjes zelf zijn voor zover ik weet niet veranderd.

Ingrediëntendeclaratie GRÖNSAKSBULLAR (05-2015):  kikkererwten (18%) groene erwten (14%), wortels (14%) rode paprika (14%) maïs (14%) kool (10%) erwteneiwit, uien (3%), koolzaadolie, erwtenzetmeel, zout, bruine suiker, verdikkingsmiddel (E461), aroma’s, specerijen, kruiden.

Posted by on 27 mei, 2015

2 Comments

 • Denise

  20 augustus, 2017

  Hey lieverd Laura,

  Vegans moeten dat witte sausje overslaan, dat is namelijk koeienyoghurt… zelf nu ook weer de ballen gehaald, perfect die erwteneiwitten en een kg voor 5,-

  • Laurie

   20 augustus, 2017

   Dat witte sausje zit er niet meer overheen. Het gerecht wisselt namelijk regelmatig van samenstelling. Het beste kan je dus ter plaatse bij Ikea informeren. Er was ook al gedoe over de mango chutney die volgens veganisten niet veganistisch was en volgen Ikea wel. Ook die zit er inmiddels niet meer bij.

LEAVE A COMMENT