Ik heb het niet zo op “vleesvervangers”

Ik heb het niet zo op vleesvervangers. Lees waarom @ Lauriekoek.nl Net als Loesje van de posters ben ik voor vrijheid van meningsverandering. In het verleden heb ik best vaak nieuwe vleesvervangers uitgeprobeerd. Op dit moment is Vivera bezig met iets wat veel op biefstuk moet lijken en ik zie reacties op Facebook van allemaal mensen die niet kunnen wachten tot ze het kunnen proeven. Zelf ben ik mijn enthousiasme over vleesvervangers een beetje verloren. In deze blogpost onderzoek ik waarom.

Minder vlees meer tofu?

Natuurlijk ben ik wel van mening dat we minder vlees moeten eten en gelukkig voor veel fabrikanten vinden veel mensen vleesvervangers wel lekker. Ik heb het in deze blogpost niet over zelfgemaakte vegaburgers, tofu of seitan. Ik heb het over de kant-en-klare burgers en andere nepvleesproducten uit de supermarkt. Het gaat nadrukkelijk ook niet over de Dutch Weedburger, die valt in een heel andere categorie wat mij betreft.

Lijken vleesvervangers teveel op vlees?

Ik weet dat veel inwoners van vegetarisch bejaardenhuis Felixoord het ook niet zo op vleesvervangers hebben. Zij vinden vaak dat het teveel op vlees moet lijken. Terwijl dat van hen niet hoeft. Ik denk dat ik het gedeeltelijk met hen eens ben. Het hoeft van mij niet zo op vlees te lijken, een goede groenteburger zou ook heel welkom zijn. Vlees is voor veel fabrikanten leidend. Misschien wel te leidend, zou kunnen. Vegetarische burgers zijn natuurlijk niet alleen gericht op vegetariërs, maar ook op vleeseters.

Smaak is voor mij het belangrijkste

Voor mij is de smaak het belangrijkste, het allerbelangrijkste. Nu ik al een aantal jaren in het bezit ben van een prettige kookboeken verzameling en veel zelf kook. Ben ik tot de conclusie gekomen dat ik van vegaburgers gewoon niet blij word. Of het nou de vegetarische hamburger van de Vegetarische Slager is of een zeewierburger van de natuurwinkel. Ik probeer elk nieuw product uit pure nieuwsgierigheid wel een keer.Ik heb het niet zo op vleesvervangers. Lees waarom @ Lauriekoek.nl

Vleesvervangers ik eet ze niet zo vaak

Als er een ding wat ik goed begrijp is het dat er mensen zijn die vegetariër of veganist worden en dan denken: help ik moet vleesvervangers wel lekker vinden en ik vind ze niet te snavelen! Wees niet bang, er zijn volgens mij meer mensen die dat vinden maar deze mening hoor en lees ik toch minder. Daarom wil ik hier vertellen dat op een vegetarisch saucijzenbroodje na ik eigenlijk niet vaak vleesvervangers eet. Althans niet echt voor mijn plezier.

Misschien lijken vleesvervangers voor mij te weinig op vlees?

Toch en ik niet zo ondankbaar dat als ik ergens kom en mensen hebben er een voor mij gekocht, dat ik dan weiger om hem om te eten. Of dat ik er zelf uit nood wel eens eentje koop omdat ik het ook even niet meer weet. Maar ik betrap mezelf de laatste tijd eigenlijk zelden op de gedachte dat ik kipstuckjes van de Vegetarische Slager wil eten. Laatste bedacht ik me dat het voor mij misschien wel te weinig op vlees lijkt. In plaats te veel. Het is lang geleden dat ik vlees at maar zelfs voor mij als verstokte vegetariër smaakt het wat dat betreft onbevredigend.

Umami en variatie, geen vleesvervangers

Het idee dat er als je geen vlees eet je automatisch met een vleesvormig gat zit is voor mij niet waar. Daar zal het hem ook in zitten. Eerder typte ik een blogpost over dat umami heel belangrijk is. Ik besteed daar graag aandacht aan als ik kook. Ik denk graag in maaltijden en niet in componenten op het bord. Zo kan het dus dat ik het vegaburgerschap vaak voorbij loop. Vooralsnog denk ik niet dat ik daardoor voedingsstoffen misloop ik slik sowieso al een paar dingen, die hoef ik niet van een vegaburger te krijgen.

Een burger is een burgervormig ding

Oh en ik vind dat een vegaburger gewoon een burger mag heten. Ik vind niet dat dat voorbehouden is aan vlees. Het is gewoon iets in de vorm van een schijf. Ludieke vleesnamen vind ik af en toe ook een beetje oudbakken maar fabrikanten moeten vooral doen waar ze zin in hebben. Natuurlijk denk ik dat consumenten het verschil tussen een vegetarisch product en een vleesproduct kunnen zien. Net zoals met sojamelk en gewone melk, vergissing is niet mogelijk.Ik heb het niet zo op vleesvervangers. Lees waarom @ Lauriekoek.nl

Kweekvlees de nieuwe vleesvervanger?

In de toekomst is er mogelijk kweekvlees. Nu nog omstreden omdat er mogelijk toch nog dieren voor nodig zijn. Er ligt zelfs een stukje in wetenschapsmuseum Nemo. Verzegeld door de voedsel en waren autoriteit. Ik ben heel benieuwd of de toekomst gaat uitwijzen of dat de oplossing is voor het probleem dat veel mensen vlees willen blijven eten. Terwijl dat niet goed is voor mens, dier en planeet. Ik volg de discussie met veel interesse.

Posted by on 7 juni, 2018

LEAVE A COMMENT