Boekrecensie: Eén pan, één portie
Eén pan, één portie een kookboek vol eenpansgerechten voor één persoon, zodat je lekker voor jezelf kunt koken zonder al te veel afwas.
Eén pan, één portie een kookboek vol eenpansgerechten voor één persoon, zodat je lekker voor jezelf kunt koken zonder al te veel afwas.
Sebze van Özlem Warren is een kookboek waar ik enorm naar uitkeek voor het uit kwam. Ik had eerder al een ander kookboek over de Turkse keuken gerecenseerd en ik wist mede dankzij dat boek dat er ook veel goede vega opties zijn in de Turkse keuken. De auteur is een gerespecteerd culinair schrijver en -docent en de cover ziet er geweldig uit. Het is dan echt fijn als je het kookboek in handen hebt en dat wat je hoopte ook zo blijkt te zijn.
Ik kreeg een kek wijnkistje toegestuurd door Soilmates met daarin een fles macadamia olie en een hele berg macadamianoten in de schil. Vroeger had ik vaker noten in de schil in huis. Voor mijn gevoel zijn ze tegenwoordig steeds minder verkrijgbaar in de schil, terwijl noten in de schil zo mooi zijn. Macadamia’s staan bekend om hun moeilijk te breken schil, daarom is het maar goed dat Soilmates er olie van geperst heeft.
Mimo, wat staat voor Mindful Mouthful, was zo aardig om me drie van hun soorten koekdeeg op te sturen zodat ik zelf mijn eigen koeken kon bakken.
De Syrische keuken van Imad is een eerbetoon aan Damascus van Imad Alarnab die daar meerdere restaurants had en mijn zijn familie woonde. Door de oorlog daar werd hij gedwongen alles achter te laten en te vluchten. In dit boek vertelt hij over zijn bestaan als vluchteling. Hij deelt ook de traditionele recepten die hij van zijn moeder leerde en de recepten die hij zelf ontwikkelde.
CDMX het klinkt wat cryptisch, maar het is de afkorting voor Mexico stad, of Cuidad de México. Dat is ook precies waar dit kookboek over gaat. Van de gerechten die inwoners van de stad thuis maken tot wat je er kunt tegenkomen bij straatventers, restaurants en cafés.
Vandaag het laatste recept wat ik met jullie mag delen uit het kookboek Bloem, suiker, boter van Nicola Lamb: chocoladekoeken met miso-walnoten! Miso en walnoten zijn een uitstekende combinatie. Het nootachtige bittere van de walnoot gaat goed samen met de umami uit de miso. Eerder mocht ik dit recept voor udon noedels met walnootmiso uit Anna’s perfecte smaken met jullie delen, wat op hetzelfde smaak principe leunt.
Vandaag nog een recept uit het kookboek of eigenlijk bakboek van Nicola Lamb, Bloem, suiker, boter: scones, maar dan hartig met kaas en met augurk!
Ik mag een paar recepten uit het kookboek Bloem, suiker, boter met jullie delen en we trappen meteen af met een shopstopper. Of moet ik spektakelstuk zeggen? Een heerlijke Victoria sponge cake met gebakken aardbeien die daardoor heerlijk zacht, zoet en jamachtig worden. In dit recept heb ik zelf double cream gebruikt in plaats van slagroom, lees mijn opmerkingen onderaan het recept.
Bloem, suiker, boter leest als een boodschappenlijstje voor het maken van een cake. In Engeland heet dit boek Sift en dat dekt de lading ook prima, maar een directe vertaling naar het Nederlands”zeef” klinkt misschien een beetje vreemd als boektitel.Hoe dan ook, dit is een boek over bakken. De cover van het boek voelt zelfs een beetje ruw aan, om het cover ontwerp van het met bloem bestrooide te benadrukken.
Maaltijdsalades, de titel van dit kookboek draait er niet omheen. Er staan in dit boek 75 salades, ingedeeld per seizoen. Meestal hartig soms ook zoet met een niet al te lange ingrediëntenlijst.
Laatste reacties