Slaatje Bla

img_06611
Afgelopen woensdag wist ik het al: Geen zin om te koken vandaag. Tijd om te bedenken wat ik dan wel wilde eten. Toen ik net in Arnhem woonde heb ik wel eens geklaagd dat er nog geen saladebar was. In Amsterdam kende ik al twee saladebars en ik vond het altijd een handig idee om zoiets in de buurt te hebben. Nu Estée Strooker een saladebar is begonnen, moet ik er natuurlijk wel langs gaan, anders heb ik voor niets geklaagd. Zo gezegd zo gedaan.

Ik begon in stijl met een sapje met blauwe bes en biet. Geserveerd in een glas dat mij aan een Mexicaanse worstelaar deed denken. Je weet wel met zo’n masker. En niet alleen het glas waar ik mijn smoothie in kreeg was leuk. Er stond een snoezige uilen waxinelichthouder op tafel en het bier van mijn tafelgenoot werd geserveerd in een bierglas met een steel in de vorm van een cactus.
img_06621img_06641img_06631.
Estée zelf, die was er ook. Ik was nog vroeg dus de ruimte was vooral gevuld met mensen die kwamen afhalen. Later waren de tafeltjes gevuld met mensen die net als ik de salade of daghap ter plaatse besloten op te eten. Dat kan daar prima, want er zijn enkele gezellige tafeltjes waar je aan kunt zitten.

Je kunt zelf nog aanpassingen doen

Zelf ging ik voor de pompoen paradijssalade, maar dan zonder de geitenkaas, die liet ik vervangen door gemarineerde stukjes tempeh. Dat is het handige van saladebars, als alles nog samengesteld moet worden kun je nog het een en ander veranderen. Als vegetariër word je toch vaak opgescheept met kazen zoals geitenkaas en blauwe kaas. Dat is een van mijn grootste restaurant ergernissen, dus ik ben blij als ik nog invloed heb.img_06651Mijn tafelgenoot ging voor de gloomy waldorf, hij houdt wel van blauwe kaas, dus dat komt goed uit. Mijn salade was lekker, af en toe een vleugje 5-spicekruiden, lekker zoutige tempeh en het zure van de uitjes. Een goede combinatie. Aan het begin was ik bang dat ik aan de salade misschien niet genoeg zou hebben, maar het was een flinke bak en uiteindelijk was ik wel voldaan.img_06661
Mijn salade was niet veganistisch, omdat er honing in de dressing zat maar ze proberen wel vriendelijk te zijn voor veganisten. Getuige deze zin op de menu kaart. Dat is in ieder geval bemoedigend.

Naast salade ook zoetigheden

Het is niet alleen salades wat hier de klok slaat. Naast alle gezonde opties, kun je je ook tegoed doen aan huisgemaakte zoetigheden als macarons en eclairs. Ook dat wilde ik natuurlijk uitproberen, dus nam is als toetje voor bij de koffie een eclair met blauwe bes, earl grey en melkchocolade en een macaron met olijfolie, sinaasappel en chocolade. Natuurlijk was de eclair niet heel knapperig, omdat hij in de koeling had gelegen maar de vulling vond ik heel goed. Heel fruitig en fris. De macaron was lekker bros en chewy.img_06681
img_06691
Mijn tafelgenoot had de eclair met passievrucht kokos en pompoen. Die heb ik ook geproefd en die smaakte ook heel lekker. Kortom, goedgekeurd. Het enige wat me wel opvalt is dat in die rustieke emaillen bekers de koffie wel heel snel lijkt af te koelen. Eerst vond ik dat raar, tot ik bedacht dat mijn emaillen pan natuurlijk een kern van gietijzer heeft, een emaillen kopje niet (anders word het een heel zwaar kopje).

Al met al heb ik lekker gegeten bij Slaatje Bla, dit was de tweede keer dat ik eten at van de hand van Estée, de eerste keer was bij een No Waste avond van Youth Food Movement en ook toen at ik heel lekkere salades. Misschien toch maar eens langs bij ‘t Amusement, Estée’s andere restaurant in Arnhem. Tot die tijd heb ik haar Vlees noch vis kookboek nog.
Je vindt de Slaatje Bla in het Arnhemse Modekwartier. Als je van buiten Arnhem komt en de stad nog niet goed kent. Loop er eens doorheen, er zitten een paar hele leuke winkeltjes. Meer vind je op deze website over het Modekwartier.

Slaatje Bla
Klarendalseweg 34
Voor openingstijden en meer informatie kun je kijken op de Slaatje Bla website.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 21 oktober, 2016

LEAVE A COMMENT