Le Creuset

IMG_7257[1]
Zo in de loop der jaren heb ik ontdekt dat mijn lezers erg van pannen houden, of in ieder geval graag iets over pannen lezen, het is maar net hoe je het ziet. Dat komt goed uit want ik ben zelf ook een enorme pannen- en pottennerd. Uiteraard deel ik ook graag mijn laatste aanwinst met jullie, hier in de keuken van huize Lauriekoek: namelijk de Le Creuset braad- en stoofpan van 24 cm in de nieuwe lentekleur mauve pink. Je zou er bijna een meisjes naam voor bedenken.

Ik houd van gietijzer

Als ik een materiaalvoorkeur zou moeten aangeven qua pannen, zou een van de eerste materialen die in mij opkomt gietijzer zijn. Het is wel zwaar, maar als het eenmaal warm is blijft het gelijkmatig hitte afgeven en het is duurzaam, want het gaat lang mee en is herbruikbaar en lekker substantieel. Als je zo’n pan optilt til je echt wat op. Prachtig dus dat dit een pan is van precies dit materiaal. En in een mooie kleur ook. De laatste tijd sluipen er steeds meer dingen met deze kleur mijn interieur binnen. Ik heb zo’n vermoeden dat het een trendkleur is, tijdelijk dus, maar eigenlijk vind ik dat nog wel leuk ook.

IMG_7263[1]

Niet inbranden, gelijk gebruiken

De pan is van binnen en van buiten geëmailleerd (van buiten in mauve pink van binnen wit). Je hoeft ‘m absoluut niet in te branden, hij is gelijk te gebruiken. Ik heb overigens nog nooit een pan ingebrand en ook met deze pan ga ik dat dus niet doen. Ik gebruik hem gewoon meteen (waar zijn pannen anders voor?) en ik ben er zuinig op. Dat zuinig zijn vertaal zich vooral in hem met de hand afwassen en goed afdrogen. Niet de deksel erop smijten zodat het emaille niet beschadigd. Volgens Le Creuset zelf kan de pan in de vaatwasser maar dat doe ik dus liever niet.De pan kan op alle warmte bronnen, ik kook zelf op gas.

Lange garantie

Op dat pan zit een levenslange garantie en ik denk dat dat ook wel klopt, dat hij makkelijk een leven lang meegaat. Sterker nog er zijn mensen die de pan van hun oma erven. Een heel mooi idee vind ik dat.

Lekkere grote handvaten

Aan deze pan zitten twee lekkere grote oren (die ik, als-ie warm is, altijd voor de zekerheid alleen aanraak met een nieuwerwetse pannenlap). Aan de deksel zit een knop die van roestvrijstaal gemaakt is en die ook lekker groot, groter dan de modellen van een paar jaar geleden en heeft hierdoor dus een goede is voor een goede grip. De nieuwe grote knop is eventueel ook los te bestellen, zodat je een ouder model up-to-date kunt houden. De hele pan kan in ook de oven dat is handig, want dan kan je er bijvoorbeeld brood in bakken. Deeg erin en de pan functioneert als broodvorm deluxe.IMG_7260[1]

Van een goede pan geniet je dagelijks

Er is voor mij echt niets beters dan een goede pan, je gebruikt hem dagelijks, als het goed is en je kan er alle kanten mee uit. Alleen bij salade is hij bij wijze van spreken niet nodig. Het is dus zeer de moeite waar om in te investeren, net als in een goed stel schoenen en een goed bed kan hij je leven echt aangenamer maken. Als ik ooit naar een onbewoond eiland verbannen zou worden zou ik deze pan zeker meenemen.

Ik heb weer extra kookkriebels opgedaan. Er zijn allerlei dingen die ik wil uitproberen. Whaa, aan de kook maar weer. 🙂

Deze en meerdere producten in deze nieuwe kleur, staan in de webshop van Le Creuset, waar naast potten een pannen een keur aan andere prachtige producten kunt vinden, zoals: siliconen spatels, mokken of fluitketels! Uiteraard zijn de pannen van Le Creuset ook te vinden in een betere kookspeciaalzaak.
IMG_7280

Posted by on 7 april, 2016

6 Comments

 • Hanneke

  7 april, 2016

  Ik werk ook het liefst met gietijzeren pannen Heb inmiddels een hele verzameling (om in te bakken, braden, te koken, soep te maken, etc) w.o. ook een creuset. Ik ben gek op ‘ouderwets oranje’. Doet me denken aan mijn oma. Deze kleur die jij hebt, is ook echt prachtig!
  Btw: naar aanleiding van je post over Vegalicious (het nieuwe boek) ben ik meteen vanochtend naar de winkel gegaan. Wat een beauty! Ben er superblij mee!

  • Laurie

   7 april, 2016

   Ja dat van dat ouderwetse oranje snap ik helemaal. Ik heb een hele grote oude Brabantia trommel in een mooie diepe oranje. Hij is roestig maar ik kan hem niet wegdoen. De laatste tijd ben ik helemaal van het zachte roze/paarse. Geen idee waarom, ik zal eens een handboek kleurenleer zoeken.
   Wat leuk dat jij het ook zo’n mooi boek vind! Veel kookplezier ermee. 🙂

 • Sarah

  5 juni, 2020

  Hoi Laurie! Ik heb sinds een tijdje ook een Creuset, Ik merk alleen dat als ik ui en knoflook bak en daarna wat kruiden meebak in de olie, de pan aanbakt, en ik vind het een beetje ongezond om dan nog veel meer olie toe te voegen, dus ik ‘deglaze’ de pan dan met een beetje water zodat het niet aanbrandt, en dit doe ik dan echt wel meerdere keren. Zorgt dit er eigenlijk voor dat de smaak weg gaat van de kruiden etc? Of doe ik iets anders fout misschien dat ie snel aanbakt?… Alvast bedankt!

  • Laurie

   5 juni, 2020

   Hoi!Ik denk dat je het vuur vrij hoog hebt staan om de pan helemaal warm te krijgen? Als de pan eenmaal goed warm is kan je het vuur lager dragen maar de pan blijft warm. Je zou dus kunnen proberen de pan wat minder warm te laten worden. Of je pan op een minder grote gaspit zetten, misschien kook je op inductie dan kan het ook moeilijk zijn om te bepalen hoe heet het “vuur” onder je pan daadwerkelijk is.
   Als jij water toevoegen om de pan om iets niet te laten aanbranden fijn vind koken dan heb ik daar niets op tegen. Sowieso vind ik dat jij in de keuken moet doen wat jij fijn vind koken. Ook als anders mensen dat misschien gek vinden. Of de kruiden minder smaken. Wat vind je zelf?
   Een nieuwe pan kan best even wennen zijn, probeer verschillende dingen uit en kijk wat er gebeurd. Misschien heb je mijn blogpost over koken in gietijzer al gezien? https://lauriekoek.nl/koken-in-gietijzeren-pannen-7-nuttige-tips/

 • Joris

  22 december, 2020

  Helaas is de levenslange garantie van Le
  Creuset niet helemaal levenslang. Op oudere pannen (met een zwarte gietijzeren bodem aan de buitenzijde) wordt geen garantie gegeven. Vorig jaar kwam de hele laag emaille van de binnenkant van mijn pan los. Nota bene tijdens het maken van een soep met een houten lepel. Na contact met Le Creuset bleek de pan van 25 jaar oud toch echt té oud voor Le Creuset. Advies was om een nieuwe te kopen.

  • Laurie

   22 december, 2020

   Het klopt inderdaad dat bepaalde dingen op een gegeven moment, of in het geheel niet onder de garantie vallen. Vorig jaar brak het handvat van de Le Creuset van mijn broer af, dat viel wel onder de garantie. Ik denk trouwens niet dat andere pannenmerken het anders doen qua garantie.

LEAVE A COMMENT