Ontdekkingen en Herontdekkingen #9

Ontdekkingen en herontdekkingen #9 @ Lauriekoek.nlWat zijn er toch een leuke dingen in het leven, bijvoorbeeld op voedselgebied. Het is alweer even geleden dat ik een overzichtsblogpost maakte, dus ik heb extra veel tips in deze aflevering. Over bijvoorbeeld bier, karamel, over eten in oorlogstijd, over een middeleeuws sapje wat volgens een Australische kokkin alles beter maakt en over de nieuwe smaak Clif bar.

Ontdekkingen en herontdekkingen #9 @ Lauriekoek.nlClif Chocolate Almond Fudge

Nieuwe smaak Clif reep. Ik zag hem al voorbij komen bij alle fitheidsbloggers en ik heb hem zelf uiteraard ook geprobeerd. Het is niet mijn favoriet (dat is die met blauwe bes wel), maar hij is zeker lekker!

Schuim magazine
Ontdekkingen en herontdekkingen #9 @ Lauriekoek.nl
Ontdekkingen en herontdekkingen #9 @ Lauriekoek.nl

Bier, ik kan er kort over zijn, ik heb er niets mee, maar ik heb wel veel mensen in mijn omgeving die dol zijn op bier en alles wat er mee te maken heeft. Voor hen heb ik twee tips. Schuim magazine. Een nieuw tijdschrift over bier, wat nu eens niet de feel heeft van de vergeelde nieuwsbrief van een bruin café en het boek Liquid education: Beer from hop to the perfect pour van Will Hawkes. Dit boek met hele leuke tekeningen legt van alles uit, de echte allesweter ga je er niet mee verrassen maar ik denk dat voor veel bierdrinkers een leuk cadeautje is. Er is ook een boekje uit dezelfde serie over koffie. Dat past meer in mijn straatje.

Ontdekkingen en herontdekkingen #9 @ Lauriekoek.nl
First Bite

Een boek wat ik deze zomer las, het boek over smaak en alles eromheen. First Bite van Bee Wilson. Een wonderlijke reis rond smaak en smaakontwikkeling en verstoorde smaak. Ik heb al meerdere boeken over smaak gelezen en elk boek is totaal anders, het onderwerp smaak heeft zoveel invalshoeken. Bee Wilson vertelt in dit boek ook openhartig over haar kinderen, over hoe haar zoon niets lust en ze hem dwingt dingen te eten, ook al weet ze dat dit de verkeerde manier is. Iets wat ik ontzettend openhartig vind. Haar andere boek Consider the fork, staat nu ook zeker op mijn lijstje van boeken die ik graag nog wil lezen de komende tijd.

Cooked

Mocht je de serie Cooked van Michael Pollan op Netflix nog niet gezien hebben. Vooral kijken, het is echt een geweldige serie, beter dan het boek ook, minder langdradig. Het is misschien een iets geromantiseerde versie van de werkelijkheid maar de problemen komen er ook zeker in voor. Dit is ook veel meer waar eten om gaat, eten is zo ontzettend veel, het is geschiedenis, traditie, sociaal, economisch, fermenteren, slowfood, fastfood. Deze serie laat dat allemaal mooi zien. Het maakt ook echt dat je daarna zelf wil gaan koken, het is echt een ontzettend goede reclame voor zelf koken.
Ontdekkingen en herontdekkingen #9 @ Lauriekoek.nl

Ontdekkingen en herontdekkingen #9 @ Lauriekoek.nlVerjus

Het was een tijdje geleden alweer, toen ik het Slowfood Smaak festijn had bezocht. Aldaar vond ik verjus van Prepluk. Verjus is een middeleeuwse smaakmaker waarover ik al het een en ander had gehoord, en wat ik altijd voorbij zag komen als Maggie Beer weer eens langs kwam in de Australische versie van Master Chef. Ik was enorm benieuwd naar de smaak en ik vroeg mij af of het in Nederland verkrijgbaar was, dat is dus zo! Verjus wordt gemaakt van de onrijpe druifjes die tussen de trossen vandaan worden geplukt (dit doen ze om de overige druiven meer meer ruimte te geven om te kunnen groeien). Verjus is geen wijn en geen azijn, het is iets er tussen in.
.

Ontdekkingen en herontdekkingen #9 @ Lauriekoek.nlJoe & Seph’s Karamel

Goed nieuws voor iedereen die de popcorn van Joe en Seph ook zo lekker vond: Dille en Kamille heeft nu potjes karamel van het merk. Chocolade, klassieke karamel en gezouten karamel, echt hemels. Natuurlijk kun je het zelf maken van een blikje gecondenseerde melk of kokosmelk maar toch, dit is instant lekker in een potje zonder gedoe. Zet het alvast op je lijstje voor sinterklaas.

Ontdekkingen en herontdekkingen #9 @ Lauriekoek.nlFermenteerpot

Wat in ieder geval op mijn lijstje voor sinterklaas komt te staan is deze fermenteerpot Mortier Pilon. Een zogenaamde Keulse pot of een grote weckpot waarvan de deksel niet dicht doet kan natuurlijk ook maar, dit vind ik toevallig wel een mooi ontwerp, zeker als je bedenkt dat de enige plek die ik heb voor fermenteer projecten het aanrecht is (mijn keuken kun je hier zien). Terwijl ik dit schrijf is hij al uitverkocht, kun je nagaan.

Eet meer groente!

Ik heb begrepen dat het Voedingscentrum een campagne is begonnen om meer groente te eten en dat is een boodschap die ik ontzettend goed vind. Helaas is de boodschap wel een beetje tuttig verpakt, dat is dan wel weer jammer. Maar dat is natuurlijk geen reden om geen groenten te eten, dus hop! Gooi nog eens een extra paprika in je mandje, of kies eens iets wat je niet kent. Het is een uitstekend jaargetijde voor bietensoep, dus ik zou zeggen, maak deze eens.
Ontdekkingen en herontdekkingen #9 @ Lauriekoek.nl

Eten in Oorlogstijd

Tot slot nog een uittip. In het Verzetsmuseum in Amsterdam is een nieuwe tentoonstelling geopend over eten in oorlogstijd. Ik ben er zelf nog niet geweest maar ik ga er zeker langs zodra ik kan. Ik heb van mensen begrepen die er al wel zijn geweest dat veel van de adviezen van toen de moderne eettrends van nu zijn. Je kunt nog naar de tentoonstelling tot mei volgend jaar.
Ontdekkingen en herontdekkingen #9 @ Lauriekoek.nl

Posted by on 19 oktober, 2016

LEAVE A COMMENT