Plamil Chocolade en Chocoladepasta

plamil01In mijn e-mail inbox bevindt zich over het algemeen een bonte mix aan mailtjes. Mensen die hun hart willen luchten, een vraag hebben, of hopen dat ik hun website wil volschrijven. En soms zit er een supertof mailtje tussen, zo kreeg ik een paar weken geleden een bericht van Plamil, of ik een pakketje van hen wilde ontvangen? Ja dat wilde ik wel!
plamil12

Plamil: voor mensen met voedsel intolleranties

Ik ken Plamil vooral als merk dat geschikt is voor mensen met allerlei allergieën. Alle producten worden in hun eigen fabriek gemaakt, waardoor ze precies weten wat er wel en niet in gaat. Alle producten zijn vrij van dierlijke ingrediënten. Geschikt voor veganisten dus. Er is ook een lijn producten gezoet met xylitol. Veel producten zijn biologisch en vaak ook nog eens fair trade. De afgelopen weken heb ik keurig alle chocolade geprobeerd. Het is een flink assortiment, dus mij hoor je niet klagen.

plamil11

Allerlei keuze, ook “melk” chocolade en ook voor veganisten

Normaliter zijn chocoladerepen die ook als veganistisch kunnen worden aangemerkt vaak donkere chocolade met een hoog cacaopercentage, maar Plamil heeft ook volop keus als het om witte en ‘melk’chocolade gaat. Deze witte chocolade smaakt grappig genoeg enorm naar karamel. En de melkchocolade bevat rijstmelk, dat proef je als je het weet zeker wel. Het deed mij denken aan de koetjesrepen die ik vroeger graag at maar dan zonder melk. Van de melkchocolade zijn ook hartjes en haasjes voor bijvoorbeeld Pasen. Vooral de hartjes vind ik erg leuk.

plamil09

plamil07

plamil06

plamil02

Xylitol en sterke smaken

Dan is er nog een hele range van chocoladerepen, met dus de eerder genoemde alternatieven voor melkchocolade, eveneens een optie gezoet met xylitol en nog een paar smaken zoals sinaasappel en mint. Die laatste zijn op smaak gemaakt met essentiële oliën. De sinaasappelchocolade doet mij denken aan van die sinaasappelsnippers die je bij je opa en oma krijgt, de mint chocolade deed mij denken aan spearmint kauwgom en after dinner mints. Niet zo lekker.. Het zijn hele sterke smaken die nog een tijd in je geheugen blijven hangen.

plamil05

plamil08

Xylitol werkt verkoelend

De chocolade met xylitol wordt niet als “suikervrij” beschreven en daarvoor krijgt Plamil van mij wel bonuspunten. Xylitol heeft geen hele sterke smaak, maar wel een soort verkoelend effect op je tong, als je daar aan kan wennen is het zeker wat voor jou. Voor mij heeft chocolade met gewone suiker of kokosbloesemsuiker de voorkeur al moet ik wel zeggen dat ik elke keer als ik zulke chocolade eet ik weer aangenaam verrast ben over de smaak. Het is minder “erg” dan ik denk.

Mijn persoonlijke favoriet

Mijn favoriet van alle chocolades is dan ook die met kokosbloesemsuiker. Niet omdat ik geloof in de voordelen van kokosbloesemsuiker ten opzichte van gewone suiker (de reep bevat zelfs meer calorieën dan die met gewone suiker). Nee, de smaak van kokosbloesemsuiker is heel speciaal en komt in de chocolade extra goed naar voren. Heel erg lekker en bovendien is de chocolade zelf ook nog voorzien van een alleraardigst patroontje.

plamil10

Ook chocoladepasta voor op brood

Last but not least heeft Plamil ook nog een aantal soorten chocoladepasta, die ik natuurlijk ook heb uitgeprobeerd. Ik moet zeggen dat ik die een beetje tegen vond vallen. De chocoladesmaak was erg vaag, ze waren erg zoet en er zat weinig verschil tussen de melkchocoladesmaak en de pure chocoladesmaak. Het product bevat ook palmolie, een ingrediënt waar ik altijd gemengde gevoelens bij heb, zelfs al is het product biologisch. De chocoladepasta met sinaasappelsmaak is het meest bijzonder, dat is een soort sinaassnippers voor op brood.

pasta01

pasta02

pasta03

pasta04

Je vindt Plamil vooral bij Holland and Barrett (voorheen De Tuinen) en bij specialistische veganistische- en allergie webshops.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 3 oktober, 2016

4 Comments

 • Hanneke

  3 oktober, 2016

  Fijn, zo’n eerlijke review. Ben benieuwd naar de repen. Xylitol vind ik zelf niks, maar de anderen ga ik zeker proberen

  • Laurie

   3 oktober, 2016

   Graag gedaan! Xylitol is inderdaad een aparte zoetstof, waarvan ik heel goed snap dat mensen hem niet lekker vinden.

 • Saskia

  3 oktober, 2016

  Nu ben ik benieuwd naar de kokosbloesemsuikerreep! Dank voor je uitgebreide review.

  • Laurie

   4 oktober, 2016

   Graag gedaan! Ik houd zowel van chocolade als van schrijven, dus met deze review had ik geen enkel probleem. Bij de Holland and Barrett zijn nu heel veel producten tweede halve prijs. Ik weet niet of deze repen er ook bij zitten maar wellicht is het te moeite dat even te checken.

LEAVE A COMMENT