Primecook Smeralda anti-aanbakpan

Primecook Smeralda pannen @ Lauriekoek.nl Ik weet niet meer waar of wanneer, maar ik hoorde iemand positief over Primecook Smeralda pannen. Als je over keukenspullen gaat sta ik altijd aan. Mensen in mijn omgeving weten dat en voorzien me regelmatig van tips die ik hier op Lauriekoek dan weer doorgeef. Tijd dus voor een review van deze pannen.

Anti anti-aanbak?

Misschien denk je nu huh, anti-aabakpannen, ik dacht dat je daar niet zo van was? Dat klopt een soort van, maar ik heb altijd een anti-aabakpan in huis. Als een kookboekenauteur er voor een recept om vraagt en ik het vermoeden heb dat iets heel erg gaat plakken, is het toch wel fijn dat ik de keuze heb. Mensen geven niet alleen tips aan mij maar vragen ook regelmatig aan mij welke anti-aanbakpan ze moeten kopen. Het onderwerp blijft mijn interesse hebben.

Om meteen met de deur in huis te vallen: De Primecook Smeralda pannen die ik heb geprobeerd zijn vrij van PFOA- en PFTE vrij. Ze bevatten geen nikkel, geen lood of cadmium. Ik merk bij mijn blogposts over bakpapier en pannen dat sommige mensen denken dat het er in anti-aanbakpannen en bakpapier hoe dan ook PFAS zit, dit is absoluut niet waar. Er zijn gewoon anti-aanpakpannen zonder PFAS. Dat staat er vaak al op en anders kan je het altijd navragen bij de fabrikant.Primecook Smeralda pannen @ Lauriekoek.nl

Gladde laag

Bij de eerste kennismaking met de Primecook pannen viel me eens ding meteen op. Het oppervlakte is heel glad, natuurlijk, bij andere pannen is het ook glad, toch voelt dit nog gladder aan. Ik wist niet dat het kon, maar het kan. Bij een anti-aanbakpan lijkt mij dat een heel goed teken, want hoe gladder een oppervlakte, hoe minder groot de kans dat er iets aan blijft plakken. De anti-aanbaklaag is een ecoshield anti-aanbaklaag en bestaat uit mica, water, siliciumdioxide en azijnzuur.

De Primecook smeralda pan is onder de anti-aanbaklaag gemaakt van aluminium, dat materiaal ken ik van mijn favoriete bakvormen. Het warmt heel gelijkmatig op en houdt de hitte mooi vast. Het aluminium is koud gesmeed om energie te besparen. Als de pan aan het eind van zijn leven is gekomen kan het ook weer worden hergebruikt. De pan kan op alle hittebronnen worden gebruikt. Dus ook op inductie wat voor mij heel belangrijk is omdat ik recent op inductie ben over gegaan. De pan kan ook tot 230 graden in de oven.

Basisregels

Zoals bij alle anti-aanbakpannen is het belangrijk om je ook bij deze pan aan een aantal basisregels te houden. Die gelden trouwens ook voor andere pannen zonder laag of coating. Zo mag de pan in de vaatwasser, maar dan wel tot maximaal 50 graden, ik was al mijn pannen altijd met de hand af. Je mag geen schurende schoonmaakspullen gebruiken en het is belangrijk dat je geen kookgerei gebruikt dat kan krassen. Hout, siliconen of plastic mogen wel.Primecook Smeralda pannen @ Lauriekoek.nl

Primecook Smeralda pannen @ Lauriekoek.nlEn natuurlijk moet je nooit een warme pan meteen in koud sop gooien of andersom, daarmee verniel je elke pan. Lees voor meer nuttige wenken mijn anti-aanbakpannentips blogpost.

Nieuw bij de Primecook Smeralda koekenpan is dat er door zuren, of aangebrand vet vlekken kunnen verschijnen in de pan die de functionaliteit verder niet aantasten. Je kunt die er ook afweken door de pan in bleekoplossing te laten weken als je er vanaf wil. Nou zou een anti-aanbakpan niet de eerste pan zijn die ik zou kiezen als ik een jam zou gaan koken van intens zure ingrediënten zoals rabarber. Vooralsnog heb ik ook nog geen vlekken in mijn pannen gezien.

Handvaten en deksels

De pannen hebben een siliconen omhulsel om de handvaten, maar ik heb mezelf aangeleerd altijd een pannenlap te gebruiken. Je weet immers nooit precies hoe heet een handvat is geworden en jezelf branden doet pijn. Bij de pannen kun je desgewenst ook een deksel bestellen. Zelf vind ik dat prettig, want veel dingen worden sneller en gelijkmatiger gaar als je tijdens het garen een deksel op de pan doet. De anti-aanbaklaag functioneert prima, alles komt heel gemakkelijk los. Precies wat het gladde oppervlak al beloofde.Primecook Smeralda pannen @ Lauriekoek.nl

Primecook Smeralda pannen @ Lauriekoek.nl

Er worden altijd nieuwe vindingen gedaan op pannengebied (de levensduur van nieuwe anti-aanbakpannen kan nu 15 jaar zijn, het was vroeger 5). Ik denk dat op gebied van anti-aanbakpannen nog veel te melden zal zijn de komende tijd. Ik houd het uiteraard in de gaten.

Je kunt de Primecook Smeralda pannen en deksels (en bakvormen en braadsledes) kopen op de website van Primecook.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 21 augustus, 2021

LEAVE A COMMENT