Primecook Smeralda anti-aanbakpan

Primecook Smeralda pannen @ Lauriekoek.nl Ik weet niet meer waar of wanneer, maar ik hoorde iemand positief over Primecook Smeralda pannen. Als je over keukenspullen gaat sta ik altijd aan. Mensen in mijn omgeving weten dat en voorzien me regelmatig van tips die ik hier op Lauriekoek dan weer doorgeef. Tijd dus voor een review van deze pannen.

Anti anti-aanbak?

Misschien denk je nu huh, anti-aabakpannen, ik dacht dat je daar niet zo van was? Dat klopt een soort van, maar ik heb altijd een anti-aabakpan in huis. Als een kookboekenauteur er voor een recept om vraagt en ik het vermoeden heb dat iets heel erg gaat plakken, is het toch wel fijn dat ik de keuze heb. Mensen geven niet alleen tips aan mij maar vragen ook regelmatig aan mij welke anti-aanbakpan ze moeten kopen. Het onderwerp blijft mijn interesse hebben.

Om meteen met de deur in huis te vallen: De Primecook Smeralda pannen die ik heb geprobeerd zijn vrij van PFOA- en PFTE vrij. Ze bevatten geen nikkel, geen lood of cadmium. Ik merk bij mijn blogposts over bakpapier en pannen dat sommige mensen denken dat het er in anti-aanbakpannen en bakpapier hoe dan ook PFAS zit, dit is absoluut niet waar. Er zijn gewoon anti-aanpakpannen zonder PFAS. Dat staat er vaak al op en anders kan je het altijd navragen bij de fabrikant.Primecook Smeralda pannen @ Lauriekoek.nl

Gladde laag

Bij de eerste kennismaking met de Primecook pannen viel me eens ding meteen op. Het oppervlakte is heel glad, natuurlijk, bij andere pannen is het ook glad, toch voelt dit nog gladder aan. Ik wist niet dat het kon, maar het kan. Bij een anti-aanbakpan lijkt mij dat een heel goed teken, want hoe gladder een oppervlakte, hoe minder groot de kans dat er iets aan blijft plakken. De anti-aanbaklaag is een ecoshield anti-aanbaklaag en bestaat uit mica, water, siliciumdioxide en azijnzuur.

De Primecook smeralda pan is onder de anti-aanbaklaag gemaakt van aluminium, dat materiaal ken ik van mijn favoriete bakvormen. Het warmt heel gelijkmatig op en houdt de hitte mooi vast. Het aluminium is koud gesmeed om energie te besparen. Als de pan aan het eind van zijn leven is gekomen kan het ook weer worden hergebruikt. De pan kan op alle hittebronnen worden gebruikt. Dus ook op inductie wat voor mij heel belangrijk is omdat ik recent op inductie ben over gegaan. De pan kan ook tot 230 graden in de oven.

Basisregels

Zoals bij alle anti-aanbakpannen is het belangrijk om je ook bij deze pan aan een aantal basisregels te houden. Die gelden trouwens ook voor andere pannen zonder laag of coating. Zo mag de pan in de vaatwasser, maar dan wel tot maximaal 50 graden, ik was al mijn pannen altijd met de hand af. Je mag geen schurende schoonmaakspullen gebruiken en het is belangrijk dat je geen kookgerei gebruikt dat kan krassen. Hout, siliconen of plastic mogen wel.Primecook Smeralda pannen @ Lauriekoek.nl

Primecook Smeralda pannen @ Lauriekoek.nlEn natuurlijk moet je nooit een warme pan meteen in koud sop gooien of andersom, daarmee verniel je elke pan. Lees voor meer nuttige wenken mijn anti-aanbakpannentips blogpost.

Nieuw bij de Primecook Smeralda koekenpan is dat er door zuren, of aangebrand vet vlekken kunnen verschijnen in de pan die de functionaliteit verder niet aantasten. Je kunt die er ook afweken door de pan in bleekoplossing te laten weken als je er vanaf wil. Nou zou een anti-aanbakpan niet de eerste pan zijn die ik zou kiezen als ik een jam zou gaan koken van intens zure ingrediënten zoals rabarber. Vooralsnog heb ik ook nog geen vlekken in mijn pannen gezien.

Handvaten en deksels

De pannen hebben een siliconen omhulsel om de handvaten, maar ik heb mezelf aangeleerd altijd een pannenlap te gebruiken. Je weet immers nooit precies hoe heet een handvat is geworden en jezelf branden doet pijn. Bij de pannen kun je desgewenst ook een deksel bestellen. Zelf vind ik dat prettig, want veel dingen worden sneller en gelijkmatiger gaar als je tijdens het garen een deksel op de pan doet. De anti-aanbaklaag functioneert prima, alles komt heel gemakkelijk los. Precies wat het gladde oppervlak al beloofde.Primecook Smeralda pannen @ Lauriekoek.nl

Primecook Smeralda pannen @ Lauriekoek.nl

Er worden altijd nieuwe vindingen gedaan op pannengebied (de levensduur van nieuwe anti-aanbakpannen kan nu 15 jaar zijn, het was vroeger 5). Ik denk dat op gebied van anti-aanbakpannen nog veel te melden zal zijn de komende tijd. Ik houd het uiteraard in de gaten.

Je kunt de Primecook Smeralda pannen en deksels (en bakvormen en braadsledes) kopen op de website van Primecook.

Posted by on 21 augustus, 2021

5 Comments

 • Suzanne

  24 januari, 2023

  Hou Laurie, heb je deze pan nog in gebruik? En zo ja, ben je nog even enthousiast?
  Anti aanbakpannen doen het in het begin vaak fijn en na verloop van tijd bakken ze als een malle aan. Ik kan nog geen lange-termijn reviews vinden.

  • Laurie

   24 januari, 2023

   Yes nog steeds in gebruik hier. Er is op Lauriekoek maar een anti-aanbak koekenpan die een daadwerkelijke eind datum heeft (als in de pan is niet meer in gebruik hier) en dat is de Greenpan. Die heeft ook heel veel reacties van ontevreden mensen trouwens. Primecook is ook nog een jong merk, dus recensies van mensen die de pan al heel lang in gebruik hebben zullen er alleen om die reden al niet zijn.
   Ik houd mij strikt aan de spelregels voor anti-aanbakpannen. Ik heb daar een tijdje geleden ook een blogpost over geschreven https://lauriekoek.nl/anti-aanbakpannenleed-en-wat-je-zelf-kunt-doen-om-je-anti-aanbakpan-zo-lang-mogelijk-mee-te-laten-gaan/ Daarin vind je ook het antwoord waarom anti-aanbakpannen soms als een malle aanbakken.
   Als je een pan wil die wel anti-aanbak eigenschappen maar geen “laag” heeft kun je ook op lauriekoek terecht. Ik heb reviews van gietijzeren pannen, plaatstalen pannen en rvs pannen. Vertel me wat je zoekt en wellicht heb ik een goede tip voor je.

   • Suzanne

    5 maart, 2023

    Ik zie je reactie nu pas, nog bedankt! Goed om te horen.
    We hebben een goede stalen koekenpan (Ikea), maar ik merk dat gepaneerde dingen / kant en klare vegadingen (jaja ik weet het, maar sommige zijn erg lekker) erg aanbakken en de havermout-banaanpannenkoekjes waren in deze pan vanmorgen ook geen succes.
    We missen de teflon pannen wat dat betreft, maar die komen er niet meer in.

 • Suzanne

  5 maart, 2023

  Overigens vind ik inbranden of geen sop mogen gebruiken niet zo praktisch, ook met 2 pubers (alleen houten of plastic spatels lukt ze nog wel 😉)

  • Laurie

   8 maart, 2023

   Ik snap dat inbranden en algemeen pannenonderhoud niet voor iedereen is. Ik snap ook dat er mensen zijn die een anti-aanbakpan gewoon prettig vinden omdat zelfs de meest delicate dingen los komen van de bodem. Dat geeft toch een soort basisvertrouwen.
   Er zijn een hoop anti-aanbakpannen op de markt die geen Teflon meer hebben, anti-aanbak betekend niet perse teflon. Er komen ook steeds meer goede anti aanbakpannen bij zonder teflon.
   Enkele anti-aanbakpannen zonder teflon op een rij. De Primecook Smeralda pan uit deze blogpost uiteraard 🙂
   Ceratal comfort van Fissler https://lauriekoek.nl/fissler-ceratal-comfort-koekenpan/
   WMF fusiontec (hier zie je een kookpan maar hij is er ook in koekenpan) https://lauriekoek.nl/review-wmf-fusiontec-pan/
   Je hebt ook de Greenpan, die raad ik af. Als je je afvraagt waarom lees dan vooral de comments https://lauriekoek.nl/green-pan/

   Als je niet zou willen inbranden zou je ook een roestvrijstalen koekenpan kunnen overwegen. Elk materiaal heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing en ik zou niet willen zeggen dat hij anti-aanbak is. RVS is wel duurzaam het gaat lang mee, het kan niet roesten en vergt geen bijzonder onderhoud https://lauriekoek.nl/tefal-virtuoso-rvs-koekenpan/

LEAVE A COMMENT