Green Pan

Greenpan
Het begint weer een beetje lente te worden en dat betekent dat het tijd is voor de symbolische “voorjaarsschoonmaak”, die schijnbaar bij de lente hoort. Out with the old, in with the new. Zo iets, maar dan niet op al te grote schaal, want dat is niet duurzaam natuurlijk. De laatste tijd ben ik bezig om mijn keukengerei te vervangen. Niet omdat ik de urgentie voel om prima functionerende dingen in de prullenbak te gooien, maar omdat het gewoon nodig is.

Goedkoop is meestal duurkoop

Het begon mij de laatste tijd op te vallen dat de anti-aanbaklaag van de koekenpan ging schilferen. Het schijnt niet gezond te zijn om zulke schilfers op te eten. Ook heb ik ooit andere pannen aangeschaft bij een niet nader te noemen Zweeds woonwarenhuis met als enige reden dat ze zo goedkoop waren zoals waarschijnlijk elke student doet. En goedkoop is in dit geval duurkoop, want ze gaan niet erg lang mee.

Gezondere anti-aanbakpan

Ik ging dus opzoek naar een goede en het liefst nog een beetje duurzame koekenpan en zo kwam ik uit bij Green Pan. Die pan is in elk geval is vrij van PFTE en PFOA, twee omstreden ingrediënten die in veel reguliere anti-aanbakpannen voorkomt. Er zit een thermolon keramische anti-aanbaklaag in. Het voordeel hiervan is dat deze laag zelfs bij hoge temperaturen geen schadelijke stoffen vrij zou maken. Nou is op heel hoge temperatuur bakken sowieso iets wat je niet in een anti-aanbakpan moet doen, maar het stelt me gerust dat als ik het dan toch doe, het geen probleem is.

Greenpan

Greenpan

Ik gebruik ook vet in mijn anti-aanbakpan

Persoonlijk gebruik ik ook altijd een beetje vet in een anti-aanbakpan. Hiermee bakt de pan goed en komt mijn eten netjes uit de pan zonder aan te bakken. Precies wat ik verwacht van een anti-aanbakpan. Zonder vet bakken in de Green Pan is trouwens ook goed mogelijk. Je kunt dit doen in water of groentebouillon. Ik vond dit handige Youtube-filmpje waarin wordt uitgelegd hoe je dat aan moet pakken.

Ik ben erg blij met mijn nieuwe pan en met het vooruitzicht dat hij waarschijnlijk een veel langere tijd mee gaat dan zijn voorganger. Iets zegt me dat er meer pannenkoeken gebakken gaan worden komende tijd.

Update 3 januari 2016: Ik heb de pan weggegooid. De anti-aanbak laag was niet meer anti-aanbak en de pan was niet meer goed schoon te maken. Alles bleef eraan vast plakken. Al met al heb ik hem dus krap twee jaar kunnen gebruiken. Inmiddels gebruik ik deze koekenpan van Netherton Foundry. Heb je al een anti-aanbakpan en wil je die zo lang mogelijk mee laten gaan? Lees dan deze blogposts met uitleg, tips en trucs.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 20 februari, 2014

22 Comments

 • Mei

  20 februari, 2014

  Zelf wat ontgoocheld door mijn Greenpan. In het begin prima, maar na een tijd (en ik gebruik die absoluut niet vaak) begon echt álles snel aan te bakken. Benieuwd naar hoe het jou zal vergaan. Ik duim!

  • Laurie

   21 februari, 2014

   Oei! Wat jammer om te lezen dat hij voor jou zo tegenviel! Mijn pan is net nieuw mocht hij bij mij ineens zo tegenvallen dan lees je dat uiteraard hier op mijn weblog.

  • Mot Els

   1 maart, 2016

   Bij “Tefal” ceramic is de anti-aanbakeigenschap zo goed als onbestaande, gelijk of amper beter dan onze inox pan.

   • Laurie

    1 maart, 2016

    Gewoon een gietijzeren pan nemen. Ik ben heel tevreden over mijn Staub pan https://lauriekoek.nl/staub-koekenpan/, ik denk dat hij jaren langer mee gaat dan de Greenpan. Iemand in de comments van de Staub pan zei dat je ook een pan kan nemen van het merk Lodge, die zijn iets goedkoper maar volgens haar net zo goed als die van Staub. Je kunt ze vinden bij kookwinkel Kookpunt.

 • Irene

  22 februari, 2014

  Bij mij hetzelfde met mijn Greenpan, in het begin heel blij ermee. Alle aanwijzingen gevolgd die op de verpakking staan (alleen arachide olie gebruikt – met hoog brandpunt), maar na een tijdje (ik gok zo binnen de 20 keer gebruik) bakt alles aan…

  • Irene

   22 februari, 2014

   En ik had gelijk een set van 3 pannen gekocht dus erg jammer ;)

 • coussens rudy

  24 maart, 2014

  Ik noem dit een staaltje van bedrog !! ik heb de greenpan nu een paar maanden en draag er echt zorg voor, maar ze begint aan te bakken en je vlees is nog rauw. Hoe zo iets kan/mag is mij een raadsel !!!

  • Laurie

   24 maart, 2014

   Heb je al contact opgenomen met de fabrikant of de winkel waar je de pan gekocht hebt? Wellicht kunnen die je verder helpen. Zelf heb ik (nog) geen negatieve ervaringen met mijn pan.
   Voor het bakken van vlees zal je op deze weblog niet veel tips vinden. Ik ben namelijk vegetarier en mijn weblog is daarom ook geheel vlees en visloos. :-)

 • coussens rudy

  25 maart, 2014

  contact opnemen met de winkel van aankoop zal weinig oplossing bieden, ik kocht ze in de Makro Eke. Die pannen slijten gewoon veel te vlug, ze zullen wel een uitleg hebben dat het ons schuld is ;)

 • Alex

  5 oktober, 2014

  Hoe is het nu met de GreenPan?

  • Laurie

   5 oktober, 2014

   Hij bakt nog steeds prima. Echt waar. Het is wel zo dat hij soms twee keer in de vaatwasser moet omdat hij niet in een keer schoon word. Dat is het enige negatieve wat ik er tot nu toe van kan zeggen.

 • Gijs

  23 mei, 2015

  Hoi Laurie,

  Wij hebben ook net 2 van die Greenpannen gekocht
  (Rio reeks, 28 cm en 24 cm).

  Zijn jouw ervaringen nog steeds goed?

  Wij hoeven niet volledig zonder vet te koken, maar ging ons om de samenstelling van de pan.

  Gr, Eva en Gijs

  • Laurie

   23 mei, 2015

   Ja mijn ervaringen zijn nog steeds goed. Is er iets specefieks wat je wil weten?

 • Chris

  1 september, 2018

  Helaas zelfde soort ervaringen met pannen van dit type. Zodra je er serieus (vlees) in een GreenPan gaat bakken dan worden ze niet meer schoon. Ondertussen de eerste (na een jaar!) de deur uit omdat ie alleen nog maar aanbakt.

  N.a.v. je blog een Berghoff Gem besteld om die eens een poosje te gaan proberen. Als dat niet werkt, dan gaat we echt wel een keertje aan het gietijzer of plaatstaal…

  • Laurie

   2 september, 2018

   Hopelijk bevalt de Berghoff pan je beter! Die van mij bakt in ieder geval nog als een zonnetje. Gietijzeren en plaatstalen pannen zijn natuurlijk anders dan anti-aanbakpannen maar je kunt er echt prima dingen in aanbakken. Mocht je daar in de toekomst voor kiezen dan zal je waarschijnlijk geen spijt krijgen van je investering. Ik heb in ieder geval nog nooit van iemand gehoord dat hij of zij spijt had van zo’n aanschaf. Mocht je in de toekomst nog vragen hebben over een van de pannen uit de reviews aarzel dan niet om je vraag aan mij te stellen.

 • Ronald

  12 november, 2018

  Waardeloos product zo’n greenpan moest verboden worden te verkopen.

  • Laurie

   12 november, 2018

   Nou ja hier is in ieder geval een plek op het internet waar mensen kunnen lezen wat mensen er van vinden. Als ze dan zoeken met Google voor ze een aankoop doen zijn ze gewaarschuwd.

 • MuTe

  5 december, 2018

  Hier ook 3 keramische pannen van Greenpan gekocht met de groene onderkant omdat ik een slechte ervaring had met een ander merk. Gelukkig mijn geld terug gekregen, en toen voor 90,- euro 3 koekenpannen gekocht van Greenpan. Deze hebben het een aantal jaar goed gedaan. De onderkant werd wel snel zwart wat lastig schoon te maken is met schuurspons.

  Tot voorkort beginnen ze behoorlijk aan te bakken. Een ei bakken is een ramp, maar ook aardappeltjes of kip (met marinade) gaat niet meer.

  We hebben de pannen altijd met grote zorg behandeld. Altijd met de hand afwassen met een beetje zeep, altijd laten afkoelen, en roeren/opscheppen met plastic spatels en lepels. Ben behoorlijk teleurgesteld in de Greenpan, en sta op het punt om ze weg te doen en weer een gewone anti aanbak pan bij de blokker te halen. We hebben een Wok van het merk Herman den Blijker, en die is al jaren perfect. Op dezelfde manier behandeld als de Greenpan.

  • Laurie

   5 december, 2018

   Bedankt voor je feedback. Het blijft me verbazen hoeveel reacties en aandacht een blogpost van straks 5 jaar oud nog steeds krijgt.

 • Anja

  10 november, 2019

  Bedankt voor jullie reacties, nu weet ik zeker dat ik GEEN greenpan ga kopen :)

  • Laurie

   10 november, 2019

   Nou dat is duidelijk. :-)

LEAVE A COMMENT