Green Pan

Greenpan
Het begint weer een beetje lente te worden en dat betekent dat het tijd is voor de symbolische “voorjaarsschoonmaak”, die schijnbaar bij de lente hoort. Out with the old, in with the new. Zo iets, maar dan niet op al te grote schaal, want dat is niet duurzaam natuurlijk. De laatste tijd ben ik bezig om mijn keukengerei te vervangen. Niet omdat ik de urgentie voel om prima functionerende dingen in de prullenbak te gooien, maar omdat het gewoon nodig is.

Goedkoop is meestal duurkoop

Het begon mij de laatste tijd op te vallen dat de anti-aanbaklaag van de koekenpan ging schilferen. Het schijnt niet gezond te zijn om zulke schilfers op te eten. Ook heb ik ooit andere pannen aangeschaft bij een niet nader te noemen Zweeds woonwarenhuis met als enige reden dat ze zo goedkoop waren zoals waarschijnlijk elke student doet. En goedkoop is in dit geval duurkoop, want ze gaan niet erg lang mee.

Gezondere anti-aanbakpan

Ik ging dus opzoek naar een goede en het liefst nog een beetje duurzame koekenpan en zo kwam ik uit bij Green Pan. Die pan is in elk geval is vrij van PFTE en PFOA, twee omstreden ingrediënten die in veel reguliere anti-aanbakpannen voorkomt. Er zit een thermolon keramische anti-aanbaklaag in. Het voordeel hiervan is dat deze laag zelfs bij hoge temperaturen geen schadelijke stoffen vrij zou maken. Nou is op heel hoge temperatuur bakken sowieso iets wat je niet in een anti-aanbakpan moet doen, maar het stelt me gerust dat als ik het dan toch doe, het geen probleem is.

Greenpan

Greenpan

Ik gebruik ook vet in mijn anti-aanbakpan

Persoonlijk gebruik ik ook altijd een beetje vet in een anti-aanbakpan. Hiermee bakt de pan goed en komt mijn eten netjes uit de pan zonder aan te bakken. Precies wat ik verwacht van een anti-aanbakpan. Zonder vet bakken in de Green Pan is trouwens ook goed mogelijk. Je kunt dit doen in water of groentebouillon. Ik vond dit handige Youtube-filmpje waarin wordt uitgelegd hoe je dat aan moet pakken.

Ik ben erg blij met mijn nieuwe pan en met het vooruitzicht dat hij waarschijnlijk een veel langere tijd mee gaat dan zijn voorganger. Iets zegt me dat er meer pannenkoeken gebakken gaan worden komende tijd.

Update 3 januari 2016: Ik heb de pan weggegooid. De anti-aanbak laag was niet meer anti-aanbak en de pan was niet meer goed schoon te maken. Alles bleef eraan vast plakken. Al met al heb ik hem dus krap twee jaar kunnen gebruiken. Inmiddels gebruik ik deze koekenpan van Netherton Foundry. Heb je al een anti-aanbakpan en wil je die zo lang mogelijk mee laten gaan? Lees dan deze blogposts met uitleg, tips en trucs.

Posted by on 20 februari, 2014

41 Comments

  • Mei

    20 februari, 2014

    Zelf wat ontgoocheld door mijn Greenpan. In het begin prima, maar na een tijd (en ik gebruik die absoluut niet vaak) begon echt álles snel aan te bakken. Benieuwd naar hoe het jou zal vergaan. Ik duim!

    • Laurie

      21 februari, 2014

      Oei! Wat jammer om te lezen dat hij voor jou zo tegenviel! Mijn pan is net nieuw mocht hij bij mij ineens zo tegenvallen dan lees je dat uiteraard hier op mijn weblog.

    • Mot Els

      1 maart, 2016

      Bij “Tefal” ceramic is de anti-aanbakeigenschap zo goed als onbestaande, gelijk of amper beter dan onze inox pan.

      • Laurie

        1 maart, 2016

        Gewoon een gietijzeren pan nemen. Ik ben heel tevreden over mijn Staub pan https://lauriekoek.nl/staub-koekenpan/, ik denk dat hij jaren langer mee gaat dan de Greenpan. Iemand in de comments van de Staub pan zei dat je ook een pan kan nemen van het merk Lodge, die zijn iets goedkoper maar volgens haar net zo goed als die van Staub. Je kunt ze vinden bij kookwinkel Kookpunt.

  • Irene

    22 februari, 2014

    Bij mij hetzelfde met mijn Greenpan, in het begin heel blij ermee. Alle aanwijzingen gevolgd die op de verpakking staan (alleen arachide olie gebruikt – met hoog brandpunt), maar na een tijdje (ik gok zo binnen de 20 keer gebruik) bakt alles aan…

    • Irene

      22 februari, 2014

      En ik had gelijk een set van 3 pannen gekocht dus erg jammer 😉

    • Ido

      11 september, 2021

      Hier dezelfde ervaring, we hebben 2 pannen van greenpan, beide bakken na 20x gebruik aan. Had voor die prijs echt veel beter verwacht. Dacht dat het aan mij lag, maar er zijn dus kennelijk meer mensen met dezelfde ervaring.

  • coussens rudy

    24 maart, 2014

    Ik noem dit een staaltje van bedrog !! ik heb de greenpan nu een paar maanden en draag er echt zorg voor, maar ze begint aan te bakken en je vlees is nog rauw. Hoe zo iets kan/mag is mij een raadsel !!!

    • Laurie

      24 maart, 2014

      Heb je al contact opgenomen met de fabrikant of de winkel waar je de pan gekocht hebt? Wellicht kunnen die je verder helpen. Zelf heb ik (nog) geen negatieve ervaringen met mijn pan.
      Voor het bakken van vlees zal je op deze weblog niet veel tips vinden. Ik ben namelijk vegetarier en mijn weblog is daarom ook geheel vlees en visloos. 🙂

  • coussens rudy

    25 maart, 2014

    contact opnemen met de winkel van aankoop zal weinig oplossing bieden, ik kocht ze in de Makro Eke. Die pannen slijten gewoon veel te vlug, ze zullen wel een uitleg hebben dat het ons schuld is 😉

  • Alex

    5 oktober, 2014

    Hoe is het nu met de GreenPan?

    • Laurie

      5 oktober, 2014

      Hij bakt nog steeds prima. Echt waar. Het is wel zo dat hij soms twee keer in de vaatwasser moet omdat hij niet in een keer schoon word. Dat is het enige negatieve wat ik er tot nu toe van kan zeggen.

      • Hanne

        6 augustus, 2021

        Pannen, en zeker koekenpannen mogen niet in de vaatwasser. Alleen met heet water schoonmaken zorgt voor een lange levensduur van iedere koekenpan. Niet ieder druppeltje vet eraf schrobben dus.

        • Laurie

          6 augustus, 2021

          Ik ben het met je eens dat anti-aanbakpannen (en gewone pannen!) niet in de vaatwasser kunnen. Het probleem is alleen dat vrijwel iedere fabrikant aangeeft dat hun pannen wel in de vaatwasser kunnen. Daarom doen mensen het wel. Als ik mijn pannen met de hand afwas gebruik ik trouwens wel gewoon afwasmiddel, daar heb ik nooit problemen mee gehad.
          Ik heb een blogpost geschreven over hoe je je anti-aanbak pan zo lang mogelijk mee kunt laten gaan. https://lauriekoek.nl/anti-aanbakpannenleed-en-wat-je-zelf-kunt-doen-om-je-anti-aanbakpan-zo-lang-mogelijk-mee-te-laten-gaan/ Ik denk dat van alle pannen de anti-aanbakpan het minst lang mee gaat, ik geloof dat de Australische consumentenbond nu zegt dat er nu een generatie pannen is die 15 jaar mee zou kunnen gaan. Persoonlijk denk ik dat dat een heel optimistische schatting is maar ik hoop dat ze gelijk hebben.

  • Gijs

    23 mei, 2015

    Hoi Laurie,

    Wij hebben ook net 2 van die Greenpannen gekocht
    (Rio reeks, 28 cm en 24 cm).

    Zijn jouw ervaringen nog steeds goed?

    Wij hoeven niet volledig zonder vet te koken, maar ging ons om de samenstelling van de pan.

    Gr, Eva en Gijs

    • Laurie

      23 mei, 2015

      Ja mijn ervaringen zijn nog steeds goed. Is er iets specefieks wat je wil weten?

  • Chris

    1 september, 2018

    Helaas zelfde soort ervaringen met pannen van dit type. Zodra je er serieus (vlees) in een GreenPan gaat bakken dan worden ze niet meer schoon. Ondertussen de eerste (na een jaar!) de deur uit omdat ie alleen nog maar aanbakt.

    N.a.v. je blog een Berghoff Gem besteld om die eens een poosje te gaan proberen. Als dat niet werkt, dan gaat we echt wel een keertje aan het gietijzer of plaatstaal…

    • Laurie

      2 september, 2018

      Hopelijk bevalt de Berghoff pan je beter! Die van mij bakt in ieder geval nog als een zonnetje. Gietijzeren en plaatstalen pannen zijn natuurlijk anders dan anti-aanbakpannen maar je kunt er echt prima dingen in aanbakken. Mocht je daar in de toekomst voor kiezen dan zal je waarschijnlijk geen spijt krijgen van je investering. Ik heb in ieder geval nog nooit van iemand gehoord dat hij of zij spijt had van zo’n aanschaf. Mocht je in de toekomst nog vragen hebben over een van de pannen uit de reviews aarzel dan niet om je vraag aan mij te stellen.

  • Ronald

    12 november, 2018

    Waardeloos product zo’n greenpan moest verboden worden te verkopen.

    • Laurie

      12 november, 2018

      Nou ja hier is in ieder geval een plek op het internet waar mensen kunnen lezen wat mensen er van vinden. Als ze dan zoeken met Google voor ze een aankoop doen zijn ze gewaarschuwd.

  • MuTe

    5 december, 2018

    Hier ook 3 keramische pannen van Greenpan gekocht met de groene onderkant omdat ik een slechte ervaring had met een ander merk. Gelukkig mijn geld terug gekregen, en toen voor 90,- euro 3 koekenpannen gekocht van Greenpan. Deze hebben het een aantal jaar goed gedaan. De onderkant werd wel snel zwart wat lastig schoon te maken is met schuurspons.

    Tot voorkort beginnen ze behoorlijk aan te bakken. Een ei bakken is een ramp, maar ook aardappeltjes of kip (met marinade) gaat niet meer.

    We hebben de pannen altijd met grote zorg behandeld. Altijd met de hand afwassen met een beetje zeep, altijd laten afkoelen, en roeren/opscheppen met plastic spatels en lepels. Ben behoorlijk teleurgesteld in de Greenpan, en sta op het punt om ze weg te doen en weer een gewone anti aanbak pan bij de blokker te halen. We hebben een Wok van het merk Herman den Blijker, en die is al jaren perfect. Op dezelfde manier behandeld als de Greenpan.

    • Laurie

      5 december, 2018

      Bedankt voor je feedback. Het blijft me verbazen hoeveel reacties en aandacht een blogpost van straks 5 jaar oud nog steeds krijgt.

  • Anja

    10 november, 2019

    Bedankt voor jullie reacties, nu weet ik zeker dat ik GEEN greenpan ga kopen 🙂

    • Laurie

      10 november, 2019

      Nou dat is duidelijk. 🙂

  • Fred

    23 oktober, 2020

    Ik heb er een 2 maanden geleden gekocht een Infinity Pro koekenpan en heb er net 1 binnen gekregen via de spaaraktie van Vattenval een Hapjespan Infinity Cambridge. De eerste doet het na 2 maanden nog prima. Ik hou jullie op de hoogte. Oh en ik maak hem alleen met heet water schoon, geen afwasmiddel en de vaatwasser lijkt me helemaal een slecht plan.

    • Laurie

      23 oktober, 2020
      • Vander Elst Nicole

        5 januari, 2021

        Heb nog een koperen pan zo goed als nieuw langs de binnenkant aan de buitenkant vlekken heb ze niet meer gebruikt omdat ik mij wat verbrand hebt aan de steel.
        Wat vindt u van koperen pannen? Groetjes ,bedankt

        • Laurie

          7 januari, 2021

          Koperen pannen? Super chic, prijzig, heel handig voor pattiserie ook, als je dingen als suiker moet smelten want je kunt de temperatuur van de pan goed regelen. Ik heb zelf geen koperen pannen, alleen koper kleurige pannen maar dat is heel wat anders.
          De meeste pannen zijn van binnen gecoat met rvs anders aluminium. Direct koken op het koper is volgens mij niet erg gezond. Je zegt dat je pan zo goed als nieuw is dus dat zal wel snor zitten. Als je pan tweedehands is of er zit geen coating binnen in dan is het volgens mij mogelijk om die opnieuw aan te laten brengen. De vlekken kan je ongetwijfeld wegpoetsen met koperpoets. Al denk ik niet dat die de bruikbaarheid van de pan negatief beinvloeden. Een tip voor het warme handvat is er een stuk hout in doen. Ik heb begrepen dat pattiserie mensen er een stuk van een bezemsteel voor gebruiken.

  • Harry

    17 februari, 2021

    Vandaag heb ik alle reviews over de Greenpan gelezen en het is alsof ik ze zelf geschreven had. Een drama die Greenpan en. In 2015 twee gekocht voor 99,00 euro. Aanbakken is standaard en veel tijd nodig om ze steeds schoon te maken. Het is een Belgisch product, en ik begrijp niet dat de culinaire Belgen met zo’n product kunnen werken. Weg ermee, nooit meer en Greenpan!

  • Erik

    15 juli, 2021

    Enorm blij met mij Greenpan een gezondere pan allang een wens. Nu na
    ong half jaar met zo enorm teleurgesteld er valt niet meer mee te bakken terwijl die er nog als nieuw uitziet omdat ik er enorm zuinig mee ben geweestm maar alles plakt vast.
    Vraag me af wat voor laag er dan opzit waarmee die in het begin prima werkt en die
    je dus in een half jaar tijd blijkbaar op eet. Zou de lijnzaadolie methode ook werken voor deze pan?

    • Laurie

      15 juli, 2021

      Ik denk niet dat je een anti-aanbaklaag die niet werkt op eet. Je eet de laag alleen op als hij is afgebrokkeld en er daadwerkelijk stukjes in je eten zitten. De laag werkt om wat voor reden gewoon niet meer.
      Je kan de pan proberen in te branden met lijnzaadolie zoals je met een plaatstalen pan zou doen. Er zijn twee redenen waarom ik dat zou afraden. De eerste is dat je de pan dan veel harder gaat verhitten dan met een anti-aanbaklaag de bedoeling is. Ook al doet de laag het niet meer hij zit nog steeds op de pan. Ik acht de kans dat de pan zal functioneren als een plaatstalen koekenpan niet groot, ik denk dat de aangebrachte ingebrande laag niet goed zal hechten door de anti-aanbak eigenschappen die nog op de pan zitten.
      Als je behoefte hebt om iets in te branden zou ik voor een gietijzeren of plaatstalen koekenpan. Ja het duurt een paar jaar voordat die echt anti-aanbak zijn. Je kunt ook een gietijzeren pan met emaille laag nemen. Dat vereist wel een aanpassing in je kookstijl en niet iedereen wil of kan die doen. In deze blogpost lees je er meer over https://lauriekoek.nl/koken-in-gietijzeren-pannen-7-nuttige-tips/
      Ik heb zelf nog steeds een anti-aanbakpan van het merk Berghoff die het nog steeds goed doet en binnenkort recenseer ik een andere anti-aanbakpan.

  • Gerard

    28 januari, 2022

    Greenpan met witte anti-aanbaklaag net weggegooid. Werkt nieuw goed echter na een aantal keren gebruik bakt alles aan. Een pannenkoek komt er als a scrambled “egg” uit.

    • Laurie

      28 januari, 2022

      Bedankt voor je reactie! Toen ik deze blogpost schreef had ik nooit kunnen denken dat ik er zoveel jaren later nog reacties op zou krijgen. Het is jammer dat je niets aan de Greenpan had, op Lauriekoek staan heel veel recensies van andere pannen. Van gietijzer bijvoorbeeld, of plaatstaal, misschien heb je daar wat aan als je een nieuwe pan gaat uitzoeken?

  • Patty

    21 augustus, 2022

    Ik dacht ook dat het aan mij lag! Mijn dure en zorgvuldig gebruikte pannen kunnen dus weg! Een dure koop.

    • Laurie

      21 augustus, 2022

      Aan de reacties hier te lezen ben je zeker niet de enige. Ik heb het idee dat deze blogpost ook nog steeds mensen aantrekt die een Greenpan overwegen te kopen. Die kunnen hier dan die ervaringen lezen voordat ze tot aanschaf over gaan.
      Wel balen voor jou natuurlijk ik hoop dat de pannen die je hier na koopt geen miskoop zijn. Laat het me weten als ik je ergens mee kan helpen.

  • Bep

    14 februari, 2023

    Ik heb bijna twee jaar geleden ook geïnvesteerd in twee grote pannen van Greenpan, een flinke uitgave was dat.
    Ik heb ze echt met veel zorg behandeld, met de hand afgewassen zonder boenen, ik laat een laagje water in de pan koken en kan de pan dan makkelijk schoonmaken.
    Echter blijft alles wat je bakt in de pan kleven, echt een drama!
    De laag ziet er nog wel glanzend en in tact uit.
    Ook heb ik contact opgenomen met de fabrikant omdat er 5 jaar garantie op de pan zit maar natuurlijk gaan zij ervan uit dat ik de pan niet correct gebruikt heb.
    Ik ben erg teleurgesteld in dit product.

    • Laurie

      14 februari, 2023

      Balen zeg! Ook bij mij zag de laag er destijds nog in tact uit. Hij was alleen niet meer anti-aanbak maar pro-aanbak.Net al bij jou ging de pan ongeveer 2 jaar mee, de gemiddelde anti-aanbakpan levensduur is 5 jaar.
      Jammer dat ze er direct vanuit gaan dat je de pan niet goed gebruikt hebt al blijft dat toch een welles nietes verhaal. Laten we hopen dat mensen die er over denken er een aan te schaffen hier eest de reacties lezen.

  • Hans

    3 januari, 2024

    Greenpan is niets meer dan green washing / oplichiting: de aanbak laag bevat wederom schadelijke stoffen! Mocht je twijfelen zoek dan even zelf naar de greenpan rechtzaken in de USA.

    Ik voel me opgelicht en ga nu over op RVS pannen. Iets lastigere bakken, maar geen anti aanbak laag en daarmee ook geen ongewenste stoffen in ons eten.

    • Laurie

      3 januari, 2024

      Ik heb even gekeken naar die rechtzaken. Ik kon er een vinden. Die rechtzaak is welliswaar aangespannen maar er is nog geen uitspraak gedaan door een rechter/gerechtshof. Naar verwachting kan dat nog jaren duren.
      Ik kon een lijst vinden van de claims die ze maken. Waaronder dat er door Greenpan is geclaimd dat er diamant in het product zat, en dat ze hebben gezegd dat alles wat in een Greenpan is gekookt per definitie gezonder is. Dat het produceren van pannen niet goed is voor het milieu. Echt een flinke lijst over van alles en nog wat. Indrukwekkend. In Amerika kun je als je gelijk krijgt ook een behoorlijk bedrag aan schade vergoeding krijgen. Plus je kun zelf een rechtzaak aanspannen is heel erg makkelijk.
      Let wel over geen van het bovenstaande is nog geen oordeel geveld maar ja nu is de paniek al ontstaan. Dat begrijp ik. Ik kan niet eens zeggen of de Greenpan in Amerika precies dezelfde is als in Europa. Wellicht zijn de bovenstaande claims in Nederland wel helemaal niet gedaan. Dus ik vind conclusies trekken op basis van een rechtspraak waar nog geen uitspraak is gedaan over een pan die misschien wel totaal anders is dan de Amerikaanse nogal voorbarig.
      Natuurlijk is het altijd goed om kritisch te zijn over claims die fabrikanten doen. Het duurzaamste is natuurlijk om helemaal geen pan te kopen, dat begrijpt iedereen. Anti-aanbak gaat ook vaak minder lang mee dan een pan zonder anti-aanbak. Je zal zien dat er op Lauriekoek allerlei pannen voorbij komen. Van rvs tot emaille, van gietijzer tot carbonstaal. Je kunt uit van alles kiezen, ook als je geen anti-aanbaklaag wil.

      Trouwens, uiteindelijk heeft alles een chemische samenstelling en het is de dosis die bepaald of iets giftig is.

LEAVE A COMMENT