Bakpapier

Bakpapier @ Lauriekoek.nlAls kookliefhebber kook ik een hoop en ik gebruik dus ook best wat bakpapier. Ik koop eigenlijk vrijwel altijd de goedkoopste van de supermarkt. Bij verschillende winkels kun je tegenwoordig zelfs ecologisch verantwoord bakpapier kopen. Van meerdere merken zelfs. Dus ik dook er in het onderwerp bakpapier. Welke soorten zijn er? hoe wordt het gemaakt en is het giftig? Er zijn heel veel vragen en ik ging op zoek naar de antwoorden. Deze post is op 24/06/2021 geüpdatet.

Er zijn verschillende merken bakpapier, elke supermarkt heeft weer andere merken liggen. Sommigen zijn gebleekt, anderen bruin en weer anderen hebben een ruitjespatroon. Ik heb verschillende merken met verschillende prijzen geprobeerd en ik kan kan geen enorme kwaliteitsverschillen ontdekken. Het ene papier voelt misschien een beetje dunner aan dan het andere. Sommig papier kleurt wat sneller bruin dan het andere, al hangt dat ook af van hoe je bakpapier gebruikt tijdens het koken. Als de temperatuur te hoog wordt, wordt het papier bruin en broos.

Wat is bakpapier eigenlijk?

Bakpapier is papier dat is behandeld om het niet aan je eten te laten kleven. Het papier wordt middels een chemische stof een beetje “opgelost” hierdoor krijgt het papier anti-aanbakeigenschappen. Een andere manier om bakpapier te maken is een coating aanbrengen op het papier. Siliconen wordt daar meestal voor gebruikt. Het schijnt dat er ook papier in de handel is dat behandeld met teflon, maar dat heb ik nog niet kunnen vinden.Groente met miso @ Lauriekoek.nl

Geen pfas maar siliconen

Omdat ik maar verontruste berichten van mensen bleef ontvangen die er van overtuigd waren dat er PFAS in hun bakpapier zat, heb ik een lijst gemaakt en ben ik alle merken van mijn lijst gaan mailen. Er zijn heel veel plekken waar bakpapier wordt verkocht, laat ik je dat vertellen. Het was een hele saaie klusm maar ik heb het gedaan. Ik durf met zekerheid te stellen dat vrijwel al het gewone bakpapier op rol gecoat is met siliconen en vrij is van PFAS. Bij Albert Heijn staat zelfs op de verpakking dat het met siliconen gecoat is. Het zou mooi zijn als andere merken het ook op de verpakking zouden zetten.

Er zijn wel merken bakpapier die van teflon zijn, die zijn vooral te koop bij webwinkels zoals bol.com en Amazon. Er staat ook vaak bij dat het gemaakt is van teflon en soms staat er zelfs eerlijk bij dat er PFAS in zit. Het wordt vaak merkloos verkocht. Dit is zeker niet zomaar bij elke winkel verkrijgbaar.

Vraag het zelf na!

Als je wil weten of jou favoriete merk gecoat is met siliconen of PFAS bevat heeft het weinig zin om mij persoonlijk te mailen. Je kunt contact op nemen met de fabrikant, die moet jou dan antwoord geven. Binnen 45 dagen en kosteloos. Zo zijn te regels.

PFAS is overal

Er zit dus vaak helemaal geen PFAS (meer) in bakpapier. Ik blijf er wel bij dat PFAS op allerlei manieren in ons leven is. Wellicht in (oude) anti-aanbakpannen, of in de coating van pizzadozen, regenjassen,  meubulair, tapijt, de smeer van je fietsketting. Als ik die nuance probeer te maken, worden mensen vaak boos op mij persoonlijk. Die denken dan dat ik een PFAS-liefhebber ben en dat ik het expres overal in wil hebben. Dat ik mensen een slechte gezondheid toewens en andere dingen die ik werkelijk nooit ergens gezegd heb. Dat vind ik oprecht jammer.

Gewaxt papier

Er bestaat ook gewaxt papier, dat is niet hetzelfde als bakpapier, dit gaat roken in de oven. Reageert met je baksels en geeft zelfs een rare smaak af. Dit kun je dus alleen gebruiken om voedsel in te bewaren. Natuurlijk kun je hier ook bakpapier voor gebruiken maar andersom gaat dus absoluut niet.

Gifvrij?

Mij valt op dat veel mensen zeggen voor ecologisch bakpapier te kiezen, omdat het gifvrij is. Wat er giftig is aan gewoon bakpapier kan ik niet vinden. Het is mijns inziens vooral een gevoel. Bakpapierfabrikanten moeten aan de regels van de EU voldoen, wat er in Nederland wordt verkocht voldoet daar sowieso al aan. Tenzij je je bakpapier via Aliexpress bestelt (China valt niet onder Europese veiligheidsregels), zijn er geen veiligheidsrisico’s aan bakpapier. Appeltaart @ Lauriekoek.nl

Ecologisch bakpapier

Er zijn momenteel twee merken eco verantwoord bakpapier te koop in Nederland: If You Care en Compostella. Het eerste wat me opvalt aan If You Care is dat ook op dit bakpapier siliconen zit. Net als het bakpapier wat je bij elke supermarkt kunt kopen. Wel is het ongebleekt en chloorvrij en de verpakking is van hergebruikt papier. Het is 4 keer zo duur als normaal bakpapier.

Compostella, is geheel siliconenvrij, dus wel composteerbaar. Nadeel? Dit product kost 5 keer duurder en je moet het ook zelf nog invetten. Je kunt het ook gebruiken als vervanger voor plasticfolie. Zowel If You Care als Compostella zijn FSC papier.

Ook siliconenvrij is het merk Ah!Table! Het is van ongebleekt papier, wat dit product anti-aanbak maakt weet ik niet, er staat bij dat het indien nodig kan worden ingevet.

If You Care kan op de composthoop, maar in mijn onderzoek bleek ook dat Toppits een van de merken die je bij de supermarkt kunt kopen, ook op de composthoop kan. Ze hebben een onafhankelijk partij onderzoek laten doen en die heeft bevestigd dat dit merk 100% biologisch afbreekbaar is. Volgens Topits zijn ze een van de enigen in Europa die dat zo heeft laat onderzoeken. Goed om te weten.

Een ander merk wat ik nog tegenkwam is La Droguerie Ecologique. Dit bakpapier heeft voor zover ik kan zien echter mij geen keurmerken. Wel zegt het bedrijf dat ze lokale mensen van werk voorzien en alles eco te willen doen met minimaal gebruik van energie. Het klinkt niet meer eco dan andere merken.

Siliconen bakmatten

Misschien vraag je je nu af en siliconen bakmatten dan?

Nu mij duidelijk is dat echt de meerderheid van het bakpapier is gecoat met siliconen. Is en siliconen herbruikbare bakmat in plaats van bakpapier misschien geen gek idee.

Als je overweegt om een siliconen bakmat te kopen dan raad ik je aan om naar een goede kookwinkel te gaan en bereid te zijn om te investeren. Ik heb goede dingen gehoord over het merk Silikomart. Bedenk je wel dat je deze matten die best vies kunnen worden ook moet gaan schoonmaken. Dat siliconen bakmatten een bron van bacteriën zijn zoals je op sommige websites leest is onzin, want het is juist hygiënisch. Het is geen poreus materiaal dus er kunnen geen bacteriën in achterblijven. Je kunt siliconen gewoon schoonmaken met afwasmiddel, veel matten kunnen ook in de vaatwasser. Het is niet viezer of schoner dan andere items in je keuken.

Is er dan geen nadeel aan siliconen? Nou er zijn studies die zeggen dat als siliconen met vet langere tijd hoog verhit wordt, boven de 200 graden ook siliconen schadelijke stoffen kunnen gaan lekken. Daar worden momenteel onderzoeken naar gedaan. Als je siliconen niet (te hoog) verhit is er sowieso niets aan de hand. Sommge mensen zeggen ook dat ze kunnen proeven of iets op siliconen gebakken is en zijn om die reden geen fan van herbruikbare bakmatten.

Welk bakpapier gebruik ik zelf?

Er zijn heel veel verschillende manieren om te zorgen dat je koekjes niet aanbakken. Dat is wel duidelijk! Ik ben heel benieuwd naar het bakpapier van Compostella. Als ik het zie ga ik het zeker proberen. Voor mijn dagelijks gebruik blijf ik bij gewoon bakpapier op rol van de supermarkt. Ik heb geen composthoop om het op weg te laten rotten en ik gebruik er ook teveel van om elke keer 6 Euro neer te tellen.

Van siliconen bij het bakken ben ik geen fan (op het laagje op bakpapier na dan). Het is niet dat ik een hekel heb aan het materiaal, ik heb ook siliconen keukengerei in huis, maar ik vind dat siliconen bakvormen bijvoorbeeld een soort smaak afgeven aan het baksel en dat het toch minder knapperig wordt. Misschien dat dit met een (goede) siliconen bakmat minder het geval is, maar voorlopig heb ik genoeg aan een simpel velletje bakpapier.Bakpapier @ Lauriekoek.nl

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 7 april, 2020

19 Comments

 • Janne

  15 april, 2020

  Goed en informatief artikel! Ik vroeg me al af hoe het zat met bakpapier, want mijn moeder was laatst panisch over giftig bakpapier en ik had geen idee waar ze dat had opgepikt.
  Ik gebruik eigenlijk amper bakpapier, omdat er een bakplaat met een anti-aanbakcoating met mijn oven meekwam. Dat is misschien ook niet zo gezond, maar om nou bakpapier op die anti-aanbaklaag te gaan leggen vind ik zonde.
  Bij mijn vriend hebben we gewoon stalen bakplaten in de oven, dus daar moet je wel iets overheen doen. Siliconen matten vinden we wel fijn voor het roosteren van groente in de oven. Voor dingen als koekjes vind ik ze niet fijn werken, inderdaad worden de koekjes dan niet zo mooi bruin en smakelijk, maar voor groente merk ik geen verschil en het scheelt wel in afval. We hebben een mat van Dr Oetker en een merkloze, en de merkloze wordt veel sneller vuil en aangebakken. Dus ik ben het met je eens dat het loont om een goede bakmat te zoeken. Ze zijn niet allemaal hetzelfde, ook al zijn ze allemaal van siliconen.

  • Laurie

   15 april, 2020

   Ja dat dingen zomaar giftig worden verklaard begrijp ik ook niet helemaal. Pfas is overal, dus om dan bakpapier de schuld te geven.. Meestal is anti-aanbak genoeg om aanbakken te voorkomen. Met bakken is het vaak het zekere voor het onzekere nemen. Niet is zo erg als een taart die niet loskomt van de bakvorm of koekjes die vastplakken aan de bakplaat. Ik spreek uit ervaring.
   Qua siliconen heb ik het idee dat er inderdaad verschillende soorten en kwaliteiten zijn. Ooit zal het mij nog wel duidelijk worden en dan kan ik het delen in een blogpost. Het valt mij op dat veel van de fabrikanten waar ik goede siliconen spullen van heb vaak de term “platinum” siliconen gebruiken.

   • Janne

    16 april, 2020

    Ik kan me voorstellen dat de kwaliteit siliconen deels afhangt van hoe het gevormd is, want de goedkope bakmat die we hebben heeft een soort korrelig/bobbelig oppervlak terwijl de duurdere gladder is. Hoe gladder, hoe minder eraan aanbakt. Misschien worden de duurdere matten op een manier gefabriceerd dat ze gladder zijn. :)

 • Martha

  24 januari, 2021

  Mijn bakplaten hebben een emaillelaag die ik heel makkelijk kan schoonhouden. Wel invetten natuurlijk. Ik gebruik NOOIT bakpapier. Dat is echt de meest ecologische oplossing. En gegarandeerd zonder gezondheidrisico’s.

  • Laurie

   26 januari, 2021

   Ik heb deze blogpost juist geschreven om aan te geven dat er geen gezondheids risico’s zijn. Ik ben dol op emaille maar er zitten echt wel grenzen aan hoe anti-aanbak dit materiaal is. Als ik geen bakpapier gebruik heb ik juist weer veel heet water en afwasmiddel nodig om alles schoon te krijgen. Ik zou zelfs kunnen beargumenteren dat dat ook niet ecologisch is.
   Als ik breekbare koekjes maak of een ingewikkelde taart dan wil ik niet dat die vastbakt aan de vorm. Ik gebruik dan altijd bakpapier. Sterker nog ik ben er recent achter gekomen dat het heel veel boenen scheelt als ik groenten op een bakpapiertje rooster. Dat kan na gebruik zo in de prullenbak en de bakplaat is nog compleet schoon.

 • Rutger

  14 maart, 2021

  “Papier dat behandeld is met teflon heb ik nog niet kunnen vinden”
  PFAS = Teflon

  • Laurie

   14 maart, 2021

   Ik bedoel met teflon bakpapier dikke vellen bakpapier zoals bake-o-glide. Vellen bakpapier die herbruikbaar zijn en zich gedragen als de binnenkant van een anti-aanbakpan. Waar ook de merknaam teflon op gebruikt word. Die zie je in Nederland zelden.
   Teflon is altijd met pfas maar pfas is volgens mij niet altijd teflon, ik heb bijvoorbeeld nog nooit een regenjas gezien waar op stond dat het een teflon regenjas was. Terwijl in de coating wel pfas kan zitten. Bij piercings is het vaak duidelijker, daar skippen ze de merknaam teflon en noemen ze het pfte.
   De kern van het bakpapier verhaal blijft overeind. Je kunt bakpapier hebben, vaak is de coating siliconen, waar iedereen nu op allerlei forums en facebookgroepen bang voor word gemaakt. Of je hebt bakpapier met pfte. Op de verpakking kun je dat niet vinden maar je kan altijd het telefoonnummer op de verpakking bellen. De fabrikant zal dan zeggen welke van de twee je hebt gekocht of wil kopen. Tot nu toe had ik alleen bakpapier met siliconen coating.

 • Nelly

  9 april, 2021

  If you care, zegt dat de siliconen op het bakpapier 100% natuurlijk zijn en dat het papier composteerbaar is.
  https://www.conscious.be/if-you-care-bakpapier.html

  Ik heb zojuist bakpapier van DM gekocht, die ook volgens de verpakking composteerbaar is, en aan beide zijden bedekt is met siliconen. Ik vond het verrassend. Wat ik me afvroeg, betekent siliconen laag automatisch dat het hergebruikt kan worden? Dat zou me wel uitkomen namelijk.
  Met die andere soort bakpapier durf ik dat niet.

  • Laurie

   9 april, 2021

   Ik denk dat natuurlijk een container begrip is geworden dat vrij weinig meer betekend. Siliconen zijn natuurlijk maar plastic is dat eigenlijk ook, want aardolie komt uit de aarde. Persoonlijk zou ik graag een studie willen zien waaruit blijkt dat siliconen composteerbaar zijn. Mijn definitie van composteerbaar zijn trouwens zijn wegrotten in de natuur zonder ingrijpen van de mens. Want ook composteerbaar is net zo’n breed begrip als natuurlijk. Dat If you care dat zegt zegt eigenlijk alsnog niets. Mijn vragen erover hebben ze nooit beantwoord.
   Ik vind het vrij raar dat merken claimen dat het composteerbaar is, ik ben benieuwd of ze die claim wel zo mogen maken maar misschien is er geen wetgeving die dat verbied.
   Bakpapier is echt ontwikkeld om te gebruiken om weg te gooien. Ik gebruik het wel eens nog een keer maar uiteindelijk valt het een keer uit elkaar. Ik zou als je echt iets wil hebben wat duurzaam herbruikbaar is een siliconen bakmat kopen bij een goede kookwinkel. Ik weet niet precies wat je met “andere soorten” bakpapier bedoeld, want echt heel veel bakpapier heeft een siliconen laagje.

   • Nelly

    9 april, 2021

    O ik dacht dat er ook ander soort bakpapier bestond die op een andere manier behandeld wordt. Door smelten ofzo.

    • Laurie

     9 april, 2021

     Ik weet niet precies wat je bedoeld?

 • Cor Nouws

  21 april, 2021

  Het nadeel van PFAS/Teflon e.d. is dat er bij hogere temperaturen (>200) en beschadigingen dus wel schadelijke stoffen vrijkomen.
  Bij siliconen is dat niet.

  • Laurie

   21 april, 2021

   Ik denk dat ik daar in mijn stukje over zowel bakpapier als anti-aanbakpannen vrij duidelijk in ben. Lees trouwens vooral mijn nuance dat pfas overal is, je bakpapier weggoooien heeft maar een beperkt effect. Ook over siliconen op hoge temperaturen vind ik waarschuwingen. Waarom zou je trouwens uberhaupt bakpapier boven de 200 graden willen gebruiken? De kans dat het donkerbruin word en verbrokkeld is groot.

 • Ernestien

  10 juni, 2021

  Hoi Laurie, geloof me Pfas breekt NAUWELIJKS af en wordt in verband gebracht met een verminderde werking van ONS immuunsysteem. Inmiddels is RIVM ook zover en pleiten ze voor een verbod. Natuurlijk kan je zorgeloos doorgaan, met het gebruik ervan. Bijvoorbeeld om muffins voor een traktatie op school te bakken. Maar bedenk even wat je dan veroorzaakt. Voor de toekomst van deze kinderen, en die van hun kleinkinderen. Zie ook RIVM: http://www.rivm.nl/pfas/verbod-gebruik-pfas

  • Laurie

   10 juni, 2021

   Ik herhaal mezelf maar ik zeg het nogmaals: pfas is een verzamelnaam voor 1000 stoffen, die lang niet alleen in bakpapier zitten. Kraanwater bijvoorbeeld, grond, blusschuim, pannen, de coating van wegwerpbekers, regenjassen, meubels, schoenen, sportkleding. Er is bakpapier met en zonder pfas en je kan de fabrikant bellen om te vragen of het er in zit. Je zou voor de volledigheid dan ook alle fabrikanten van de spullen die je in huis hebt moeten bellen. Je zou dan ook iedere horeca gelegenheid moeten vragen wat voor pannen, bakpapier en opbergdoosjes ze gebruiken.
   Stellen dat een muffin het verschil maakt mag maar ik denk dat het nogal kort door de bocht is. Het is hier echt aan de overheid en fabrikanten om er wat aan te doen.

 • Vickx

  23 juni, 2021

  Hoi toch best eens updaten nu na schandaal in Zwijndrecht bij Antwerpen.

  • Laurie

   24 juni, 2021

   Als je in Zwijndrecht of Dordrecht woont raad ik je aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen.

 • Joas

  12 juli, 2021

  Goed stukje, dankjewel! Ik las ergens anders dat ze wel eens plastic gebruiken in ‘siliconen’ bakmatten. Dat lijkt me met het oog op ftalaten ook weer niet zo’n goed idee (sterker nog: een erg slecht idee). Ik ga maar gewoon bakpapier bij de AH halen.

  • Laurie

   12 juli, 2021

   Dat idee dat plastic word gebruikt in siliconen bakmatjes hoor ik regelmatig. Ik ben het in de bijna 8 jaar dat ik blog nog nooit tegengekomen. Ik heb geen teletijdmachine dus ik kan het niet met terugwerkende kracht onderzoeken. Toch denk ik dat de meeste bakmatjes tegenwoordig 100% siliconen zijn. Siliconen zijn geen plastic dus de kans op flataten in een bakmat lijkt mij echt niet groot. Dat de verhalen over flataten is matten maar de ronde blijven doen, wil niet zeggen dat het ook waar is. Het is eigenlijk net als met bakpapier waar ik overal lees dat er pfas in zit, terwijl als ik dit navraag is dit dus niet zo

LEAVE A COMMENT