Fissler Ceratal Comfort koekenpan

Fissler ceratal comfort @ Lauriekoek.nlHet is weer tijd voor een pannenreview van Fissler ceratal comfort, een anti-aanbak pan dit keer. Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat er speelt op pannengebied. Dankzij mijn kook- en bakhobby ben ik ook altijd wel in mijn keuken te vinden, wat uitstekend samen gaat met het uittesten van alles wat je in een keuken kunt vinden. Ik vind het zelfs na bijna 10 jaar (!) ook nog steeds ontzettend leuk om te doen. 

Fissler pannen

Fissler is een bekende naam in pannenland. Het merk bestaat al sinds 1845. De pannen van het merk worden gemaakt in Duitsland. Het merk maakt verschillende soorten pannen en bestek. De website van Fissler vertelt dat ze duurzame producten willen maken die lang meegaan. Iets wat mij als muziek in de oren klinkt. Ik heb al veel goede dingen gehoord over hun snelkookpan die sindsdien ook op mijn blogverlanglijstje staat maar vandaag gaat het dus om de Fissler ceratal comfort pannen.

Fissler ceratal comfort koekenpan

Deze koekenpan is vrij van PFOA en PFTE, gemaakt van 60% gerecycled aluminium (ongeveer 43 blikjes) en heeft een keramische antiaanbaklaag. De bodem is een cookstar bodem die de warmte optimaal opslaat en verdeelt, waardoor de pan energiezuiniger kookt. De pan is geschikt voor alle warmtebronnen, dat is fijn want ik kook op inductie. De pan heeft een wat hogere vorm dan normaal, de wanden van de pan lopen niet schuin maar zijn recht, daardoor heb je een iets grotere bodem oppervlakte. De pan is er in verschillende maten, ik heb de 24 cm pan. Je kunt eventueel los een glazen deksel kopen voor op de pan.
Fissler ceratal comfort @ Lauriekoek.nl

Handig handvat

Het eerste wat mij opviel aan deze koekenpan was het handvat, dat is veiliger vanwege de u vorm waardoor je niet zomaar met je hand tegen de warme pan aankomt. Het houd ook erg fijn vast. Kunnen niet alle pannen met zo’n handvat worden uitgerust? Een ander ding wat opvalt is de kleur. Vrijwel alle koekenpannen in mijn huishouden zijn zwart. Deze koekenpan is grijs. Persoonlijk vind ik dat je in pannen die niet zwart zijn net iets beter kunt zien of er iets aanbakt en of de pan goed schoongemaakt is.Fissler ceratal comfort @ Lauriekoek.nl

Fissler ceratal comfort @ Lauriekoek.nl

Koken in de Fissler ceratal comfort koekenpan

Er wordt geadviseerd om, als je kookt in de Fissler ceratal comfort koekenpan altijd vet te gebruiken. Iets wat ik sowieso als ik zelf kook vrijwel altijd doe. De pan wordt gelijkmatig warm door de bodem en de bodem wordt ook goed door mijn inductie kookplaat “gezien”. tDe pan heeft ook wat gewicht en door dat gewicht houd hij de warmte goed vast. Als de pan eenmaal goed warm is kun je ook het vuur onder de pan wat lager zetten.
Fissler ceratal comfort @ Lauriekoek.nl

Hoger model

De wand van de pan is wat hoger en rechter dan bij mijn andere koekenpannen. De inhoud van de pan is ook 2,1 liter bij de 24 cm doorsnee pan. De wanden zijn laag genoeg om een pannenkoekje (of iets anders) te kunnen omkeren, maar hoog genoeg om iets in de pan door te roeren zonder dat alles meteen over de rand gaat. Ik zie dit soort type pan nu ineens wel vaker opduiken en ik vind dat een goede zaak. In deze pan kan ik voor mijn gevoel zowel pastasaus bereiden als een Okonomiyaki bakken. Het is altijd handig als je met een pan allerlei kanten op kan.Fissler ceratal comfort @ Lauriekoek.nl

Schoonmaken en onderhouden

Qua onderhoud gelden de regels die voor alle pannen gelden en voor anti-aanbakpannen nog meer. Je moet de pan met de hand reinigen, met een zachte borstel (geen schurende sponsjes gebruiken!), wat door de anti-aanbaklaag een fluitje van een cent is. Je kunt het beste houten of siliconen kookgerei gebruiken en een theedoek of speciaal matje in de pan leggen, als je deze opstapelt bij het opbergen. Bakken op hele hoge temperaturen. kun je beter niet in een anti-aanbaklaag doen. Daarvoor zijn andere typen pan beter geschikt.Fissler ceratal comfort @ Lauriekoek.nl

Al met al vind ik de Fissler ceratal comfort koekenpan een fijne koekenpan. Ik vind het handvat ontwerp heel slim en de hogere wanden van de pan zijn ook fijn. De anti-aanbaklaag van de pan voelt zo glad als een spiegel en het is fijn dat de stoffen waar iedereen inmiddels zo bang voor is er niet in zitten. Ik had eerder geen pannen van het merk Fissler geprobeerd, maar dit voelt in alle opzichten aan als een pan van goede kwaliteit die gemaakt zijn om lang mee te gaan.

Je kunt Fissler pannen, waaronder dus ook deze koekenpan uit de Fissler ceratal comfort lijn kopen bij Kookpunt

Posted by on 5 maart, 2023

4 Comments

 • Janne

  10 maart, 2023

  Wat een mooie pan! Jammer dat er geen hapjespan versie van is met een nog iets hogere rand, want dat zou precies zijn wat ik zoek.

  Hoe weet je of een pan goed gezien wordt door een inductieplaat? Ik ben net overgestapt van elektrisch naar inductie en het lijkt erop dat mijn oude pannen het doen, maar ik weet niet of het optimaal is.

  • Laurie

   10 maart, 2023

   Nou als je pan niet goed word gezien door je inductie plaat hoor je een heel vreemd geluid. Ik zou het omschrijven als fluitend maar andere mensen zeggen brommend. Dat is heel irritant maar irritanter is dat soms zones in de pan niet warm worden en dan bedoel ik dat ze echt koud blijven terwijl de rest van het oppervlakte van de pan wel opwarmd. Of nog erger: je plaat “ziet” niets aka de onderkant van de pan is niet magnetisch (of de magnetische laag niet dik genoeg) en gaat daarom uberhaupt niet aan.
   Zelf heb ik een kookplaat met vrij krappe kookzones en als ik daar een echt grote pan op zet word die ook niet helemaal warm. Dus voor je iets echt afkeurt even kijken of het niet aan de zones van de kookplaat ligt, als het goed is staan die in de gebruiksaanwijzing van je kookplaat.
   Ik ben een paar jaar geleden overgestapt en mijn ervaring is dat eigenlijk al mijn pannen waarmee ik op gas had gekookt nog steeds prima bruikbaar waren. Zelf mijn Netherton Foundry pan die geen compleet kaarsrechte bodem heeft (dat hoort zo). Laat je dus vooral niet bang maken door verhalen over mensen die alles weg moesten gooien. Kook er gewoon in en als het werkt dan werkt het en als het niet werkt merk je dat op den duur ook snel genoeg.

   • Janne

    13 maart, 2023

    Bedankt voor je uitleg!
    Ik heb geloof ik wel 1 of 2 pannen waarbij ik iets van een brommend geluid dacht te horen, maar dat ging na een tijdje weer weg en het eten werd prima warm. Dus dat stelt me gerust.

    • Laurie

     13 maart, 2023

     Ja sommige pannen lijken te brommen maar doen het dan toch. Ik moest sowieso wel even wennen aan de geluiden die een inductieplaat maakt ten opzichte van gas. Vooral als de ventilator aanspringt maakt dat echt flink veel geluid. Ik ben benieuwd hoe dat bij de kookplaten in het hogere segment is qua geluid.

LEAVE A COMMENT