Our Place Always pan

Our place Always pan @ Lauriekoek.nlZelfs als Our Place of Always pan je niets zegt, herken je deze pan waarschijnlijk meteen. Deze pan is all over social media. Met zijn opvallende uiterlijk en het feit dat hij bij heel veel mensen opduikt maakt dat je als je hem zie er wel een belletje gaat rinkelen. Tot voor kort was hij alleen verkrijgbaar in Amerika en daarna ook Engeland, maar er is nieuws: de Our Place Always pan is nu ook in Nederland verkrijgbaar. Om dit heugelijke feit te vieren heb ik van Our place een pan gekregen om uit te proberen.

De presentatie klopt

Als je doos opent overvalt je een soort wauw gevoel. Er is goed nagedacht over hoe alles te presenteren. Ik heb menig pannendoos geopend maar dit is denk ik de beste. Met de spreuken als “we saved you a seat” en “we believe he strongest connections are made over a home-cooked meal” krijg je meteen het idee dat je wat bijzonders in handen hebt. Eerst zie je alleen de onderkant van de deksel, maar als je die uit de doos tilt zie je daaronder de pan en de rest van de accessoires. Alles is trouwens verpakt in alleen karton en om de spatel zit een klein zakje van biologisch afbreekbaar materiaal.

Over het uiterlijk is goed nagedacht

De Always pan heeft een heel duidelijke look. Veel anti-aanbakpannen lijken op elkaar in uiterlijk, de meeste zijn grijs of zwart van binnen, maar eigenlijk ook van buiten, wat vrij saai is. Zelf houd ik enorm van kleur en ik vroeg me af wanneer een fabrikant zou komen met meer kleur en wellicht eens een wat andere vorm. Ik was niet de enige, voordat de pan in productie werd genomen was er een wachtlijst van 30.000 mensen. En nu is de pan er eindelijk. Omdat ze zo herkenbaar en anders zijn dan andere pannen zie je op sociale media ze ook extra goed. Dat is echt slim opvallen en ook onderdeel van het succes van de pan.
Our place Always pan @ Lauriekoek.nl

Our place Always pan @ Lauriekoek.nl

Our Place

Our Place is opgericht in 2019 door Shiza Shahid en har man Amir Tehran. Het merk draait uiteraard om kookplezier, maar spreekt zich ook uit. Over immigratie bijvoorbeeld, representatie, voedselzekerheid en racisme. Ze doen hun best om ook een divers team te hebben achter de schermen vrouwen, mensen van kleur, immigranten. Er wordt ook constant gewerkt aan het verkleinen van de voetafdruk van het merk. De pan wordt gemaakt in China in een fabriek die wordt gerund door een vrouw.Our place Always pan @ Lauriekoek.nl

Our Place anti-aanbakpan

Zelf heb ik de orginele Always pan met keramische anti-aanbaklaag (geen pfte, pfoa (sowieso verboden), pfas, lood of cadmium). Bij de pan komt een deksel, een stoommandje en een spatel. Op het handvat van de pan zit een rondje waar de spatel dankzij een gaatje op blijft hangen boven de pan. Zo hoef je dus niet meer na te denken over waar je je spatel moet laten tijdens het koken. De pan die ik heb heeft de kleur blue salt (blauw zout? Eh ja), maar er zijn ook andere kleuren. Niet iedere kleur is altijd verkrijgbaar, sommige blijven maar een korte tijd.Our place Always pan @ Lauriekoek.nl

8 keukentools vervangen?

Toen ik mijn pan kreeg kon hij nog niet in de oven, maar inmiddels is er een 2.0 model waarmee dat wel kan. Hij kan op alle warmtebronnen inclusief inductie. Op de website wordt er mee geschermd dat het een pan is voor 8 dingen (inmiddels geloof ik 10, omdat hij nu in de oven kan) en hij zou daarmee 8 keukentools vervangen. Van spatel, tot spoonrest, van sauspan tot stoompan tot frituurpan. Deze koekenpan zou ze overbodig maken. Een wat vreemde claim. Ik heb niet voor niets verschillende pannen voor verschillende functies in de keuken, soms heb ik ook verschillende pannen naast elkaar nodig. Dat deze pan alles vervangt is dus lichtelijk overdreven in mijn ogen.

Het is een koekenpan

Het is een koekenpan en het functioneert als een koekenpan. De net wat hogere rand maakt wel dat er net wat meer in past dan in een koekenpan met een minder hoge rand. Zelf vind ik zo’n model pan altijd fijn en ik heb het idee dat meer pannenmerken ook zulke modellen uitbrengen. De deksel en spoonrest zijn ook handig. De anti-aanbaklaag is ontzettend glad. Er plakt niets aan vast. Je kunt de deksel van de pan ook op de pan doen als de spatel aan de houder zit. De deksel heeft een inkeping, die aangegeven wordt met een pijltje. Zit de spatel er niet? Dan draai je de deksel om en zit er geen gat op die plek.
Our place Always pan @ Lauriekoek.nl

Vreemd stoom mandje

Het rvs mandje vind ik zelf een beetje raar. omdat dit krast op de anti-aanbaklaag, die daardoor beschadigd als je niet voorzichtig bent. Silonen pootjes aan het mandje waren handig geweest. Het mandje zit zo laag in de pan dat alles wat je wil stomen in een laagje water staat, waardoor je wat in het mandje zit niet stoomt maar kookt in water. Hoewel het merk claimt dat je er alles in kan maken wil ik daar wel tegenin brengen dat als je anti-aanbakpannen te heet verhit (hoger dan half hoog vuur) je de anti-aanbaklaag blijvend beschadigd. Dat merk je niet meteen maar op den duur beinvloed het de levensduur van de pan negatief. Het vierkante handvat is mooi, maar houdt wel minder prettig vast dan een ergonomisch gevormd handvat, zeker als de pan zwaar is. De tegengreep is wel heel handig, deze wordt in tegenstelling tot het handvat wel heet.Our place Always pan @ Lauriekoek.nl

Always pan schoonmaken

Het met de hand schoonmaken is makkelijk dankzij de anti-aanbaklaag. Gewoon in een teiltje met wat sop en klaar is kees. De buitenkant is wel een verhaal apart, zeker de lichte kleuren. Als je iets morst wat langs de buitenkant van de pan loopt kan dat vlekken geven. De buitenkant van de pan is een beetje ruw, waardoor vlekken er af boenen best even wat werk is. Ik had wat gochujang tomatensaus gemaakt en ik had een klein beetje op de buitenkant gemorst, wat al best poetsactie vroeg. Dit is een van de donkere kleuren, ik kan me voorstellen dat het bij lichte versies meer zichtbaar is. De houten spatel werd ook meteen rood toen ik hem had gebruikt in een rode saus, maar dat is wel gebruikelijk bij hout. Misschien had ik die zelf nog een extra laagje olie moeten geven voor gebruik.
Our place Always pan @ Lauriekoek.nl

Goede handleiding

Hoe je de pan moet onderhouden staat duidelijk in de handleiding die je van Our Place bij de pan krijgt. Het is een hele duidelijke handleiding. Alles wat je moet weten staat bijna puntsgewijs opgesomd. Zo kun je het beste koken op half hoog vuur, de pan mag niet in de oven, je moet er zachte houten of siliconen keukengerei in gebruiken. De pan mag niet in de vaatwasser en je moet een pannenlap of ovenwant gebruiken. Opvallend is trouwens dat dit de eerste handleiding is die ik bij een pan krijg met mensen van kleur op de foto’s. Andere fabrikanten lukt het meestal niet om zo divers te zijn, vreemd eigenlijk.

Is de Always pan het waard?

Is de Always pan het waard? Ik denk dat er een aantal dingen zijn die je in je achterhoofd moet houden. Pannen met anti-aanbaklagen hebben niet het eeuwige leven. Daar heb ik eerder ook al een blogpost aan gewijd. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat deze pan een langere levensduur heeft dan andere anti-aanbakpannen. Bij deze pan betaal ook voor de hoge esthetische waarde. Er zijn andere anti-aanbakpannen met een minder spannend uiterlijk die ook anti-aanbak zijn. Het is net hoe belangrijk je uiterlijk vindt. Dat is natuurlijk helemaal je eigen keuze.Our place Always pan @ Lauriekoek.nl

Our place Always pan @ Lauriekoek.nl

Our Place biedt ook andere pannen aan, ze hebben ze ook koekenpannen en pannen van gietijzer met een vergelijkbare look. Er is serviesgoed en ander keukengerei, zoals snijplanken en voedsel containers en er zijn speciale samenwerkingen, rond een celeb zoals Selena Gomez of rond Diwali of het jaar van het Konijn. Je kunt de non-stick koekenpan en kookpan vinden in winkels als De Bijenkorf. Of de gietijzerenpannenlijn en andere producten op den duur ook in Nederland verkrijgbaar zullen zijn, is (helaas) nog onbekend.

Posted by on 29 mei, 2023

LEAVE A COMMENT