Anti-aanbakpannenleed en wat je zelf kunt doen om je anti-aanbakpan zo lang mogelijk mee te laten gaan

Als van een review mij de reacties nog helder voor de geest staan is het wel die van de Greenpan. Veel mensen waren duidelijk enorm teleurgesteld over deze pan en wilde mij dat graag vertellen. Niet alleen de Greenpan heeft een moeilijk reputatie, veel mensen zijn op zoek naar de ultieme anti-aanbakpan. Vaak hebben ze hem na jaren nog steeds niet gevonden. Ik zelf ook niet. Ik vroeg me af hoe dat kwam en dook in het onderwerp.

Anti-aanbak en gezondheid

Het eerste wat opvalt rond anti-aanbakpannen is dat mensen zich zorgen maken over de gezondheid van anti-aanbakpannen. Dat is ook de reden dat veel mensen voor een Greenpan hebben gekozen. Teflon zelf is onschadelijk en niet kankerverwekkend volgens een oud artikel van de Trouw uit 2006. Alleen als je de pan op de hoog vuur verhit komen er schadelijke dampen vrij. Dat is ook waar dat verhaal van de kanarie en de anti-aanbakpan van de Albert Heijn vandaan komt.

Er circuleren ook allerlei horrorverhalen over het web rond. Word je daar echt bang van? Dan is het advies eigenlijk heel eenvoudig. Koop geen anti-aanbakpan. In zo’n geval is een pan zoals die van Netherton Foundry misschien wat voor je. Die behandel je met natuurlijke olie en krijg zo ook een anti-aanbaklaag. Het vraagt in het begin wat aandacht maar dan heb je een uitstekende pan die je ook op hoge temperaturen kan gebruiken. Hij gaat ook veel langer mee dan een anti-aanbakpan, kan ik je uit ervaring vertellen.

Je anti-aanbakpan gaat hoogstens 5 jaar mee

Wat mij verder opviel is dat op verschillende plekken op het internet kook- en keukenexperts zeggen dat een anti-aanbakpan hoogstens 5 jaar mee kan gaan. Als je er goed voor zorgt tenminste. De allergoedkoopste pan is vaak niet de beste, maar de duurste kopen wil dus niet zeggen dat die pan voorbij de 5 jaar meegaat. Dat is handige informatie als je nu met een pan zit die een pro-aanbaklaag is geworden en je je afvraagt hoe dat kan of als je op het punt staat een nieuwe te kopen.

Als jij een nieuwe pan koopt lees je dan de folder die erbij zit? Als het goed is staan daar hele nuttige dingen in. Dingen waarvan ik vermoed dat veel mensen ze niet lezen. Of misschien de eerste periode nog wel netjes doen om daarna toch net iets lakser te worden. Klinkt dat bekend?

Dit zijn de dingen die je kunt doen om je anti-aanbakpan langer mee te laten gaan

Niet te heet bakken. De truc met anti-aanbakpannen is dat je ze mag gebruiken of laag tot middelhoog vuur. Daarom vind ik het ook zo ontzettend raar dat er anti-aanbakwoks bestaan, want wokken doe je juist op een hoog vuur. Net zoals grillen trouwens. Veel televisiekoks houden zich er ook niet aan en zelf recepten schrijvers schrijven soms voor dat je iets hard aanbakt in een anti-aanbakpan. Verwarrend he? Geen wonder dat mensen zich hier massaal niet aan houden. Er kunnen dus in het ergste geval giftige dampen vrij komen. Het irritantste zie je echter niet meteen: de anti-aanbakcoating gaat razend snel achteruit.

Ik weet sowieso niet waarom er zoiets als “bakproduct” in spray vorm bestaat. Het bestaat meestal uit olie en water en dat moet met elkaar gemend worden. Dus zitten er producten bij om het te mengen, want olie en water mixt niet zo lekker. Omdat je dus op lage temperaturen moet bakken vervliegt deze spray niet en wordt het een plakkerige coating in de pan. Niet gebruiken dus. Gebruik gewoon olie en ander vet.

Gebruik sowieso altijd olie in de pan. Fabrikanten die beweren dat je compleet zonder vet kan bakken wantrouw ik als de pest. Maak de pan voor gebruik goed schoon en droog en verdeel een drupje olie in de pan en verdeel die goed met een keukenpapiertje. Dat is goed voor de coating. Herhaal dit regelmatig.

Voorkom slijtage

Gebruik geen dingen die krassen. Geen rvs keukengerei, messen of spatels. Daarmee maak je krassen in de coating. Gebruik siliconen of kunstof spatels of hout. Je kunt ze kopen bij vrijwel iedere winkel die kookspullen verkoopt. Gebruik dus ook geen schuursponsjes bij het schoonmaken, je schrobt de pan eenvoudigweg kapot. Er zit dan niets anders op dan de pan weggooien. Let ook op: als je de pannen bij je thuis in elkaar zet kunnen ze ook krassen! Doe er dan theedoeken tussen, of koop bij de keukenwinkel speciale matjes voor tussen je pannen.

Er zijn fabrikanten die zeggen dat hun pannen gewoon in de vaatwasser kunnen. Doe dit niet. De hoge temperaturen en de vaatwasserzeep vinden anti-aanbakpannen niet leuk. De pan zal niet meteen in een keer kapot gaan maar op den duur gaat de coating sneller achteruit dan wanneer je hem met de hand afwast. Was je pan dus met de hand af. Sowieso geld dat vrijwel alle pannen, ook zonder anti-aanbak een stuk beter af zijn als je ze met de hand schoonmaakt.

Is je pan beschadigd? Bakt alles aan? Dan is het einde voor je pan aangebroken. Er zit niets anders op dan de pan weggooien. Mocht er ooit een bedrijf komt dat anti-aanbakpannen opnieuw kan coaten horen jullie het van me maar vooralsnog is dit hoe vrijwel alle pannen van dit type eindigen. Als je pan verder geen beschadigingen heeft zou je hem nog een tijdje als gewone koekenpan kunnen gebruiken. Als de coating beschadigd is moet je hem absoluut weggooien.

Kort samengevat

Je mag niet op hoog vuur bakken met een anti-aanbakpan, je mag er niet met scherpe voorwerpen in krassen, je mag hem niet schoonmaken met schurende sponsjes, hij kan beter niet in de vaatwasser en kookspray gebruiken is ook geen aanrader. Uiteindelijk gaan alle anti-aanbakpannen geen leven lang mee.

Mijn ervaring met anti-aanbakpannen.

Persoonlijk houd ik niet zo heel erg van anti-aanbakpannen. Bij het bakken komt er geen lekker bruin knapperig korstje op het eten. Toch heb ik ze in huis. Ik onderschrijf de experts die zeggen dat geen enkele pan meer dan 5 jaar mee gaat. Waarom ik toch anti-aanbakpannen in huis heb? Om bijvoorbeeld goede glutenvrije pannenkoeken in te kunnen bakken, of Japanse omeletten. Gerechten die kwetsbaar zijn en zo uit de pan moeten glijden. Tot nu toe heb ik goede ervaringen met de anti-aanbakpannen van Le Creuset (die kwam grappig genoeg als slechtste uit de test van de consumentenbond) en Berghoff.

Geen klantenservice

Heb je klachten over je anti-aanbakpan? Mail dan niet naar mij, ik kan niets anders doen dan je het advies geven om terug te gaan naar de plek waar je je pan gekocht hebt. Als het goed is hebben ze je daar goed geadviseerd en kunnen ze voor je kijken of je klachten onder de garantie vallen of niet. Bewaar daarom altijd de bon van grote aankopen. Ik kan niets voor je betekenen. Net als jou ben ik ook een consument. Ik ben geen klantenservice.

Posted by on 7 mei, 2020

5 Comments

  • Janne

    8 mei, 2020

    Mijn anti-aanbakpan is nu ruim 5 jaar in gebruik en is inderdaad op. Ik heb de indruk dat hij wel op een nette, regelmatige manier is versleten, dus ik zal wel goed genoeg voor ‘m gezorgd hebben. Ik kan de pan dus ook nog steeds gebruiken, want de coating is niet los aan het komen maar simpelweg héél langzaam eraf gegaan en minder werkend geworden.
    Mijn pan was overigens een merkloze van een paar tientjes van een Duitse koopman op de markt. Werd me aangeraden door anderen die de koopman en z’n waar al langer kenden, en heeft niet teleurgesteld. Ik kreeg mijn tofu er mooi bruin en crunchy in, terwijl in de Sola anti-aanbakpan van mijn broer alles witjes blijft.
    Ik vind bamboe spatels een aanrader, ze slijten minder snel dan houten spatels en lijken minder geurtjes op te nemen.

  • Stille Willie

    23 november, 2020

    Wij hebben sinds een jaar twee kleine stalen crêpespannetjes van Le Creuset. Deze bakken geweldig, zelfs beter dan alle pannen met teflonlaag die we tot nu toe hebben gehad! Onze grote , braadpan die we het meest gebruiken, is een plaatstalen pan van BK. Deze is helaas kromgetrokken aan de onderkant (gaat nog steeds prima met inductie, zelfs al onze nieuw gekochte inductiepannen waren af fabriek al krom). Vlees braden, eieren en pannenkoeken bakken gaat hierin prima, maar aardappels bakken is een hoofdstuk apart dwz behoorlijk lastig…

  • Stille Willie

    23 november, 2020

    Klein foutje van mijn kant; onze crêpespannetjes zijn van de Buyer!

  • Freerk Kemper

    28 maart, 2022

    Hallo, er is een consumentenprogramma op de Duitse WDR, waar een beschadigde anti-aanbakpan werd voorzien van een nieuwe coating. Wat het kost werd niet vermeld. Ik zoek er ook naar, mijn lecreuset was na één jaar dermate verkrast, dat er niet meer mee te bakken viel. Ik heb meerdere lecreuset pannen, maar één pan kan ik niet meer gebruiken.

    • Laurie

      28 maart, 2022

      Er was een Duits bedrijf wat het aanbied het heet Olav. Dit is de link naar de herbekledings service die ze aanbieden https://myolav.com/products/wiederbeschichtungsservice het kost 35 euro volgens de website. Het gaat er dan wel om dat je de pan van het bedrijf Olav zelf retour doet naar Olav. Pannen van andere merken bekleden ze niet opnieuw. Of dat technisch niet mogelijk is of dat ze pannen van de concurrent niet willen doen weet ik niet. Het staat allemaal nog in de kinderschoenen, ik houd het in de gaten. Het mooiste zou natuurlijk zijn dat een Nederlands bedrijf het aan gaat bieden.
      Bij Le Creuset maakt het ook uit of je een anti-aanbakpan hebt van het merk of een pan met emaille. Emaille pannen zijn niet te repareren, net zoals anti-aanbakpannen.

LEAVE A COMMENT