Koken op inductie de voor- en de nadelen

Koken op inductie @ Lauriekoek.nlIneens is het overal een hot item: Nederland moet van het gas af. Van het gas af betekent natuurlijk dat er allerlei aanpassingen moeten worden gedaan in huis. Zo kun je niet meer koken op je gasfornuis. De beste keuze is dan inductie, maar overgaan op inductie heeft best nog wat haken en ogen. Ik zet ze in deze blogpost voor je op een rij. 

Voordelen van inductie

Energie wordt zuinig gebruikt
In plaats van de kookplaat wordt namelijk de pan verwarmd. De kookplaten kunnen zich aanpassen aan de grote van de pan, dus geen te grote of te kleine warmtebron, tenzij je echt een veel te grote pan op de plaat zet natuurlijk.

Veiligheid!
Kookzones warmen snel op en koelen ook weer snel af, je kunt je dus minder snel branden. Kookzones kunnen alleen aan als er een pan op staat. Je kan dus niet de plaat aanzetten en weglopen, waarna de plaat de hele tijd voor niets warm is. Veel merken bieden ook een kinderslot, waardoor je kinderen niet zonder jou kunnen gaan koken. Sommige merken bieden ook een timer die de warmte onder je pan na een bepaalde tijd automatisch voor je uitzet zodat je eten niet verbrandt.

Makkelijker schoon te maken
Geen gekke uitstekende dingetjes zoals bij een gasfornuis. Gewoon een doekje erover en klaar. Scheelt echt een hoop gedoe met bijtende schoonmaakmiddelen en schuursponsjes.

Er zijn hele mooie kookplaten te koop
Zo zijn er naast zwarte ook witte inductieplaten. Of inductieplaten met fotoprint of patronen en kleuren. MAKUS heeft bijvoorbeeld hele mooie.

Nadelen van inductie

Inductie is echt prijzig
Inductie onderling verschilt enorm prijs, in bediening en gebruiksgemak. Je moet je er dus goed in verdiepen voor je een aankoop doet (de Consumentenbond heeft een goede test), maar over het algemeen is het best een flinke uitgave. Sommige platen hebben een flexzone waar meerdere kookzones aan elkaar kunnen worden gekoppend voor braadsledes en grote pannen. In sommige inductie kookplaten zit zelfs als en afzuigkap ingebouwd. Helemaal prijzig wordt het natuurlijk als de oven van je fornuis nog werkt, maar je het hele fornuis moet gaan vervangen om een fornuis met inductie kookplaat te kopen. Het schijnt dat de prijzen vanzelf zakken als de vraag groter wordt maar ik heb de prijzen nog niet enorm zien zakken.

Extra aanpassingen zijn vereist
Inductie vraagt veel vermogen en daarom moeten er mogelijk aanpassingen worden gedaan qua electra. Zo moet er misschien een extra groep in de meterkast komen. Als je voor een inbouw kookplaat gaat, is het ook maar de vraag of de nieuwe inbouwplaat precies past op de ruimte die koken met gas achterlaat. Ook worden vrijwel alle kookplaten zonder stekker geleverd, omdat de installatie gedaan moet worden door een expert. Doe-het-zelven is er dus niet bij.

Pannen en inductie

Lang niet iedere pan is geschikt voor inductie, je moet dus mogelijk pannen wegdoen. Pannen moeten een bodem hebben met magnetiseerbaar metaal om te kunnen werken. Gietijzer en het meeste RVS werkt. Sommige fabrikanten gaan nog verder en claimen dat je geen oude pannen op een nieuwe kookplaat mag gebruiken. Gas zou de bodem van pannen beschadigen en zo kunnen oude pannen mogelijk krasjes maken op je nieuwe kookplaat. Gas zou er ook voor zorgen dat de bodem van je pannen krom trekt waardoor de pan niet goed plat op je inductie blijft staan. Wat nodig is om de pan te kunnen verwarmen.Koken op inductie @ Lauriekoek.nl

Pannen vernielen

Je kunt trouwens je pannen met inductie ook een flinke opdonder geven. Door bijvoorbeeld de power boost functie te gebruiken, waar hij niet voor bedoeld is. Power boost is bedoeld om bijvoorbeeld een pan met water sneller te laten koken, niet om je pan met olie om iets te bakken sneller op te warmen waardoor je er sneller in kunt bakken. Het is ook heel makkelijk om je anti-aanbakpan op te hoog vuur te gebruiken, omdat je het “vuur” niet ziet. De anti-aanbaklaag van de pan kan hier niet tegen.

Inductieplaten kunnen dus krassen, door met een pan over de plaat te schrapen (pan optillen!) of er iets scherps op te leggen. Er zijn fabrikanten zoals Bake-O-Glide die speciale vellen maken om je plaat te beschermen. IKEA heeft een soort glazen plaat die je op de inductie kunt leggen, maar het is de vraag of dat het probleem echt oplost. Ik denk dat krassen en doffe plekken in het glas er (helaas) bij horen, al zijn er wel diverse speciale schoonmaakmiddelen verkrijgbaar om het een en ander te kunnen herstellen en onderhouden.

Wokken op inductie

Voor wokken zijn er inductie kookplaten met een holte, of je koopt een speciale wokring, die er voor zorgt dat je wok stabiel op de kookplaat blijft staan. Of dat nou echt een goede oplossing is weet ik niet. Deze ontwikkeling is schijnbaar nog zo nieuw dat ik nog niemand heb gesproken die er een heeft gebruikt. Zelf zou ik deze twee opties graag eens proberen, als ik het geprobeerd heb zal ik jullie op de hoogte brengen van mijn bevindingen.

Mijn ervaringen met inductie

Ik ben zelf recent verhuisd naar een gasloze woning. Een gasfornuis had ik inmiddels al niet meer, omdat mijn vorige oven en fornuis ingebouwd zaten in de huurwoning, dus ik moest dit allemaal weer aanschaffen. Ik koos voor een vrijstaande inductie kookplaat van Etna. Een van de weinige inductiekookplaten die vrijstaand is en krachtig genoeg. Omdat ik zo graag vrijstaande inductieplaat wilde had ik vrij weinig keuze. Aan deze kookplaat zat al een stekker, wat in de wereld van inductie dus echt een uitzondering is en de woning had ook het juiste stopcontact (ook dit schijnt niet vanzelfsprekend te zijn). De te verwachten extra kosten zijn gelukkig uitgebleven.

Soepele bediening

De bediening gaat vrij soepel, al denk ik dat het nog makkelijker kan, ik moet vrij vaak ergens op drukken, om iets naar mijn zin te maken. Het is handig dat de kookplaat vanzelf uit gaat als er geen pannen meer op staan. De kookplaat maakt een heel licht geluid als hij aan staat, een zwaardere brom als er meerdere pannen opstaan. Het is zeker geen fluiten zoals sommige mensen omschrijven. Een soort afzuigkapgeluid, maar anders dan het geluid van een gasbrander. Soms weet ik niet tot hoever de warmte van de kookplaat reikt, of hoe hoog de inductie staat ten opzichte van een gasvlam. Dus blijf ik goed in de pan kijken en stel de warmte dan bij. In de toekomst zal ik dit vanzelf intuïtief weten nu moet ik er nog echt bij nadenken. Een plaat waarop dit goed aangegeven staat lijkt mij handiger dat de kruisjes op de plaat die ik heb.Koken op inductie @ Lauriekoek.nl

Mijn pannen doen het prima

Ik zie dat bij mijn pannen de bodem van de pan veel gelijkmatiger verwarmd wordt. Bij pannen met een grote diameter valt het erg op, schijnbaar kon gas toch niet alles goed verwarmen ook al gebruikte ik de grootste gaspit. Vooralsnog heb ik geen pannen weg hoeven doen, omdat ze niet op inductie konden. Alleen de cafetière kon helaas niet op inductie, maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook inductievarianten verkrijgbaar, dus de lekkere koffie is in ieder geval gered.

Ik heb met al mijn pannen eerst op gas gekookt en nu kook ik dus op inductie, zonder problemen. Dat verhaal dat als je eerst op gas hebt gekookt en dan niet meer met dezelfde pan op inductie kan koken lijkt mij in de meeste gevallen dus nogal overdreven. Natuurlijk dekken fabrikanten van kookplaten en pannen zich in maar dit is wel heel extreem.

Ik mis koken op gas niet echt

Ik had mij ingesteld op een grotere overgang, op dat ik het koken op gas echt zou gaan missen. Dat is eigenlijk niet gebeurd. Of ik ook voor inductie had gekozen als ik de keuze had gehad? Dat is een moeilijke vraag, maar ik had mij er al op ingesteld dat dit de toekomst gaat zijn. Ik denk dat de prijs van de platen nog wel wat mag zakken, de bediening nog iets meer gevoelsmatig mag. Ik ga er vanuit dat het in de toekomst nog beter wordt allemaal.

Op dit moment sluit ik trouwens niet uit dat ik nog een aparte gasbrander koop. Om buiten op te koken en aubergines op te grillen en eventueel te wokken. Dat is dan niet uit onvrede, maar meer omdat het mij leuk lijkt om ook buiten te kunnen koken.

Posted by on 14 mei, 2021

2 Comments

  • herman

    15 oktober, 2021

    wij zijn kortgeleden verhuisd van een huis naar een flat, mat ingebouwde keuken met inductiekookplaat, waar wij totaal geen ervaring mee hebben
    is het normaal dat de laden onder de kookplaat zeer warm worden?
    bij het bereiden van een stoofpot zou het vuur enkele uren moeten blijven opstaan, maar na een (te korte) tijd valt het uit, is dit normaal?

    • Laurie

      15 oktober, 2021

      De lade onder de kookplaat heel warm? Ik heb zelf geen lade onder mijn kookplaat maar volgens mij is het wel belangrijk om de juiste isolatie onder de kookplaat te hebben. Ik zou even kijken of er zoiets is, of navraag doen bij iemand die er verstand van heeft qua keukenbouw. Veiligheid is belangrijk!
      Uitval klinkt mij ook niet helemaal normaal in de oren. Zou het kunnen dat er iets van een veiligheidsmechanisme of vooraf ingestelde kooktijd (timer) is waar je geen weet van hebt? Het voordeel van het inernet is dat je bijna overal de handleiding van kunt terug vinden. Misschien kun je op die manier uitvinden hoe het zit.

LEAVE A COMMENT