Recept: klassiek witbrood

Recept: Klassiek witbrood @ Lauriekoek.nlIk denk dat het tijd is om brood te bakken. Ik heb nog nooit zulke lege meelschappen gezien in de supermarkt. Zelf het roggemeel het boekweitmeel en het speltmeel is op. Iedereen moet dus staan springen om goede broodrecepten neem ik aan, of ze nemen zich voor elke dag een cake te bakken. Dat kan natuurlijk ook. Hoe het ook zit, hier is een basisrecept voor een witbrood op basis van standaard bloem, zodat je zelf aan de slag kunt met brood bakken, als je tot de gelukkigen behoort die een pak bloem heeft weten te bemachtigen.

In welke situatie je ook zit. Je hoeft geen broodbakmachine te kopen om brood te kunnen maken. Laat je dat niet wijs maken! Je kunt het gewoon thuis met water, gist, meel en zout. Ingewikkelde machines zijn niet nodig, een oven natuurlijk wel.

Houd je aan het recept

Bij bakken moet je je aan de regels houden. Dat is regel 1. Als je die onthoudt komt het daarna vanzelf goed. Freestylen kun je met andere recepten in de keuken, bij bakken gaat het niet. Gebruik een goede digitale weegschaal en van die keukentheelepels die standaard maten hebben. Twijfel je aan de temperatuur van je oven? Koop dan een goedkope oventhermometer om te checken of die goed zit.

Neem de tijd

Ik neem aan dat mensen nu ook meer tijd hebben dan ooit. Dat komt goed uit want brood moet rijzen, je moet het kneden je moet het bakken en het moet afkoelen voor je het aansnijdt. Begin dus niet 10 minuten voordat je gaat ontbijten met bakken, want dan ben je te laat. Of te vroeg, het is net hoe je het bekijkt.

Dit is een recept voor de basis van de basis, een klassiek witbrood.

Ingrediënten
  • 500 gram (patent)bloem
  • 2 theelepels instant gist
  • 1 theelepel fijn zout (ik gebruik gejodeerd)
  • 1 tot 2 eetlepels suiker (optioneel)
  • 1 tot 2 eetlepels boter of olie (optioneel, maakt het brood iets langer houdbaar)
  • 300 ml lauw water
  • (soja)melk of een ei om het brood mee te bestrijken (optioneel)

Recept: Klassiek witbrood @ Lauriekoek.nl

Afwegen en kneden

Weeg de bloem af en doe die in een grote kom. Roer de gist het zout en de suiker (als je die gebruikt) er door. Als je boter gebruikt, werk die er dan met je vingers doorheen tot hij verdwenen is. Als je olie wil gebruiken doe die er dan tegelijk in met het warme water. Maak een kuiltje in het midden en voeg het warme water toe. Mix tot het een deeg is met een lepel, met de hand, of beiden. Voeg meer bloem of water toe, net zo lang tot je een zacht maar niet plakkerig deeg hebt. Kneed het deeg 8 tot 10 minuten (zet een timer!) Als je noten zaden of gedroogd fruit wil toevoegen voeg die dan aan het eind van het kneden toe.

Rijzen

Olie een kom licht in en doe het geknede deeg daar in. Zorg dat het op een warme plek staat, misschien heb je een rijsstand op de oven. Dek de kom goed af met een schone theedoek, een douchemuts, of folie (Bee’s wrap) en laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is. Hoe lang dit precies duurt hangt van je omgevingstemperatuur af, vanaf 40 minuten kun je beginnen met checken.Recept: Klassiek witbrood @ Lauriekoek.nl

Recept: Klassiek witbrood @ Lauriekoek.nl

Als het gerezen is, prik het deeg dan kapot met je vingers.Recept: Klassiek witbrood @ Lauriekoek.nl

Tweede keer rijzen

Maak de gewenste vorm van het brood en leg het op een licht ingevette bakplaat, of een ingevette broodvorm.

Nu moet het brood een tweede keer rijzen. Dek het weer af zet het weer op een warme plek. Het moet weer verdubbelen. Begin met kijken vanaf 30 minuten. Als je het deeg te lang laat rijzen stort het in in de oven, dus je kunt beter iets te kort dan te lang laten rijzen in dit stadium.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestrooi je brood met meel of kwast het in met sojamelk of geklutst ei. Met ei en sojamelk kun je eventueel zaden aan de bovenkant van het brood laten plakken als je wil. Je kunt ook met een scherp mes of een scherpe schaar een paar snedes in het brood maken. Hierdoor kan het brood uitzetten.

Bakken

Bak het brood voor 20 minuten op 220 graden verlaag dan de oven temperatuur naar 180 en bak dan nog 10 tot 20 minuten. Het brood moet hol klinken als er op geklopt word. Als je een broodvorm gebruik wil je misschien het brood na 40 minuten uit de oven halen om het brood nog 5 minuten zonder vorm in de oven te doen. Voor een knapperige korst.Recept: Klassiek witbrood @ Lauriekoek.nl

Laat het brood goed afkoelen voor je het aansnijdt.Recept: Klassiek witbrood @ Lauriekoek.nl

Broodbak tips

Natuurlijk kun je ook volkoren- of speltmeel gebruiken. Je kunt tarwebloem ook vervangen voor rogge-, boekweit- of maismeel. Tot 30% anders wil het brood niet meer goed rijzen. Je kunt het brood ook een keer laten rijzen als je haast hebt,  maar twee keer laten rijzen geeft een veel beter resultaat.

Wat te doen met oud brood?

Nu je je eigen brood hebt gebakken wil je natuurlijk niet dat het verloren gaat. Geen kruimel! Zelfgebakken brood wordt misschien sneller oud dan je gewend bent, zeker vergeleken met het brood uit de supermarkt. Je kunt het natuurlijk invriezen, maar denk ook eens aan wentelteefjes, die zijn het lekkerste met brood van een paar dagen ook. Verwerk je oude brood ook eens in een summer pudding of bread pudding, maak er panzanella mee, pangritata, croutons, paneermeel of als topping voor Franse uiensoep. Wat je ook doet verspil het niet.

 

 

Posted by on 21 maart, 2020

LEAVE A COMMENT