Een pizzasteen voor in de oven, werkt het echt?

Pizzasteen @ Lauriekoek.nlIk wilde eigenlijk al wel een tijdje een pizzasteen voor in de oven. Ik eet graag pizza (wie niet?) en ik vind het leuk om dingen zelf te maken, dus zelf betere pizza’s maken klonk mij als muziek in de oren. Afgelopen kerst kreeg ik een pizzasteen cadeau, met Jamie Oliver erop nota bene. Maar de verpakking maakt uiteindelijk niet uit, het is de steen, doet die het werk goed? Is het resultaat beter? Zou Jamie trots op me zijn?

De ideale pizza en de ideale oven

Bij veel Italiaanse restaurants en pizzaria’s waar ik graag pizza eet hebben ze een speciale pizzaoven, soms hout gestookt, soms niet, maar een ding is duidelijk: hoge temperaturen. Als je er langs loopt voel je de warmte er af komen. De bodem van de oven wordt geweldig heet en daar worden de pizza’s gebakken tot ze dat typische bruine bobbelige randje hebben. Ze zijn knapperig en bruin en absolute perfectie. Ik zou ook best een pizza oven in te tuin willen bouwen maar vooralsnog zijn dat dromen voor in de toekomst.

Thuis pizza’s bakken in de oven

Ik heb een gewone standaard heteluchtoven die qua hoogste temperatuur tegen de 250 graden aan kan. Dat is iets anders als een oven die gemaakt is van steen en die langere tijd loeiheet blijft. Het idee is met een pizzasteen is om dat effect thuis een beetje na te doen. Door de steen verdampt het vocht sneller en krijg je zo dus ook thuis een knapperige bodem. Op een gewone ovenplaat lukt dit niet goed, het resultaat wordt meer zoals brood, minder knapperig. Er zijn ook speciale pizzavormen met gaatjes in de bodem maar dat trok me toch minder aan, zeker de anti-aanbak variant. Bij hoge temperaturen verbrand die coating en dat is niet gezond.

Hoe werkt een pizzasteen?

Voordat je ‘m kunt gebruiken, bak je de steen eerst 30 minuten in ‘voor’ de oven. Je legt ‘m in de oven en zet ‘m daarna pas aan op de hoogst mogelijke temperatuur. Zo kan de steen langzaam opwarmen. Dit moet iedere keer als je ‘m wil gebruiken. Het heeft twee voordelen: de steen breekt niet door het plotselinge temperatuurverschil en de steen kan opwarmen om zo lekker heet te worden zodat de pizza meteen kan beginnen met bakken als je hem erop legt.

De pizzasteen gebruiken

Het gebruiken van de steen is makkelijk. Het enige wat enige handigheid vereist is dat je de pizza snel op de steen moet krijgen en de oven weer dicht moet doen. Dat probleem probeer ik te omzeilen door mijn pizza op een op de achterkant van een ovenplaatje, of iets anders plats te leggen, wat ik van te voren bestrooi met polenta (je zou hiervoor ook griesmeel kunnen gebruiken). Hierdoor plakt hij minder snel vast en krijg je hem snelle de oven in. Het blijft even pielen maar het werkt een stuk beter dan niet bestrooien. Daarna kun je je pizza afbakken. Dit gaat sneller dan je denkt. Reken op 6 tot 8 minuten, afhankelijk van de temperatuur van je oven. Over het algemeen kun je aan de kaas op de pizza goed opmaken of deze goed is gebakken.Pizzasteen @ Lauriekoek.nl

Onderhoud van de pizzasteen

Je mag de pizzasteen niet afwassen met water, want dan zuigt hij al het water op en dat vergroot de kans dat de steen breekt. Je kunt de pizzasteen schoon schrapen, ik gebruik daarvoor een rvs deegschraper. Door het gebruik komen vlekken op de steen, maar dat beïnvloed verder de bruikbaarheid niet en de pizza’s gaan er ook niet anders door smaken. Pizzasteen @ Lauriekoek.nl

Betere pizza’s door de pizzasteen? Ja!

Dus, werkt zo’n steen nou echt en worden de pizza’s beter en lekkerder als je ze bakt op een pizzasteen? Ik denk van wel! De bodem is knapperiger dan ik mij ooit een zelfgemaakte pizza kan herinneren. Zelfs kant-en-klare diepvriespizza’s bakken mooier op de steen. Natuurlijk haal ik het niet bij de echte Italiaanse pizza met dito pizzaoven, maar dit is denk ik het beste resultaat wat je thuis met een gewone oven kunt krijgen en het is de moeite waard.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 8 maart, 2020

LEAVE A COMMENT