Recept: pitabroodjes

Pitabroodjes zijn van die broodjes die je meestal koopt zonder er bij na te denken. Tijdens de coronaperiode had ik als doel om mezelf uit te dagen nog meer zelf te maken. Zo kwam ik tot het maken van pitabroodjes. Het is zeker niet iets van binnen een half uur klaar is. Al is het met brood en broodjes vaak wel zo dat veel van de tijd wordt gebruikt om het brood te laten rijzen. Het is dus niet heel erg hands on.

Een goede pita vind je niet bij de supermarkt. Die zijn hard, niet fluffy van binnen en omdat ik ze ook niet echt lekker vind, vind ik ze ook duur voor wat het is. Goede pita’s kun je meestal vinden bij Turkse winkels, ik vond ook een keer hele lekkere pita’s op de koosjere vriezer afdeling van de supermarkt. Het is absoluut geen schande om pita’s kant en klaar te kopen. Maar zelf maken kan ook heel leuk en bevredigend zijn.

Voor een stapeltje pita’s heb je nodig
  • 500 gram bloem
  • een pakje gedroogde gist van 7 gram
  • 1,5 theelepel suiker
  • 1,5 theelepel zout
  • 400ml water
  • 2 eetlepels olie
Wat moet je doen?

Doe alle ingrediënten behalve de olie en het water in een kom en voeg scheutje voor scheutje het water toe. Je hebt misschien niet al het water nodig. Blijf roeren en toevoegen tot alles samenkomt tot een deeg. Kneed een minuut of 5 tot het deeg glad aanvoelt. Voeg dan de olie toe. Het word een beetje glibberig maar heb vertrouwen en blijf kneden tot het er doorheen zit. Dek af en laat minstens een uur rijzen, tot het verdubbeld is qua volume.

Ik laat deeg tegenwoordig rijzen in een plastic bak met daarin een kom kokend heet water, daarnaast zet ik de kom met het deeg en dan doe ik de deksel erop zodat er stoom ontstaat. Zeker nu het weer wat kouder wordt weet ik zeker dat het deeg het zo warm genoeg heeft om te rijzen. Als je vooruit wil werken kan je het deeg ook eerder maken en daarna 8 tot 12 uur in de koelkast laten staan en de volgende dag verder gaan.

Strooi een beetje bloem op je aanrecht en verdeel het deeg in balletjes van ongeveer 80 gram. Laat op het aanrecht 15 minuten rijzen. Duw de balletjes plat tot schijven van ongeveer 5 millimeter dik. Je mag een deegroller gebruiken, maar ik doe het tegenwoordig met mijn handen. Laat weer 10 minuten rusten.

Bakken in de pan

Nu het pakken, eerder deed ik dat het liefst in mijn gietijzeren pan. Goed heet laten worden en dan bedoel ik ook echt rokend heet. Geen olie in de pan doen! Gewoon droog bakken. Broodje(s) er in, passende deksel erop en vuur iets lager. Ongeveer 2 á 3 minuten per kant, je ziet het broodje als het goed is voor je ogen opbollen. Hoe vaker je dit doet hoe meer ervaring je krijgt. Als ik dit op mijn inductieplaat probeer krijg ik error die samengaat met “extreme oververhitting” en “bel monteur” dus ben ik overgestapt op de ovenmethode:

Ovenmethode

Verhit de oven met de bakplaat er nog in op de hoogste stand. Het liefst met ventilatie als je die op je over hebt. Je wil zo min mogelijk hitte verliezen dus doe de oven zo snel mogelijk open en dicht. Als je een pizzasteen of gietijzeren pan zonder emaille hebt kan je deze ook in de oven zetten. Leg de broodjes op de bakplaat of de pizzasteen of pan, een paar per keer is prima en doe de oven deur heel snel weer dicht. Blijf erbij! Niet weglopen. De broodjes moeten er namelijk uit zo snel ze opbollen. Nee dan zijn ze niet bruin en geblakerd, maar als je ze er te lang in laat worden het harde schijven zoals de supermarkt of als je ze er nog langer in laat een soort crackers. Pita’s mogen bleek zijn. Houd de pita’s warm in een schone theedoek of keukendoek tot de andere pita’s gebakken zijn.

Soms puft een pita niet, haal je schouders op en bak rustig verder.

Teveel pitabroodjes? Je kunt ze ongebakken invriezen en voor het afbakken laten ontdooien. Je kunt ze natuurlijk ook gebakken invriezen.

 

Posted by on 21 oktober, 2021

LEAVE A COMMENT