Lodge cast iron pan

Lodge cast iron pan review @ Lauriekoek.nlEen tijdje geleden schreef ik een review over een pan waar iemand in de comments vertelde over haar gietijzeren Lodge pan. Ik vond dat een goede tip en daarom ben ik hem altijd blijven onthouden. Inmiddels is de grillpan in huize Lauriekoek dringend aan vervanging toe en is het dus tijd om zelf uit te proberen wat ik van de Lodge pan vind. Het materiaal is in ieder geval helemaal naar mijn zin, ik houd van gietijzer. Het is lekker zwaar, het is duurzaam in de zin dat het lang mee gaat en goed her te gebruiken is. Het is betaalbaar en het ziet er meestal ook goed uit, tijdloos, substantieel en stoer. Al is dat laatste natuurlijk in the eye of the beholder.
Lodge cast iron pan review @ Lauriekoek.nl

Inbranden of niet?

Gietijzer kan in de oven, op inductie of gasfornuis en zelf op het open vuur als je dat bij de hand hebt. Er zijn gietijzeren pannen die je niet hoeft in te branden, bijvoorbeeld als er emaille aan de binnenkant zit. Er zijn ook pannen die juist wel moeten worden ingebrand. Deze Lodge pan valt in de laatste categorie. Je kunt hem inbranden. Inbranden klinkt heel moeilijk maar dat is het niet. Lodge is al pre-seasoned dus al een keer ingebrand in de fabriek. Je kunt hem gerust nog een keer inbranden maar het hoeft niet per se.

Het grappig is dat ik vind dat je “pre-seasoned” kunt ruiken. De pan ruikt een beetje olieachtig en voelt ook een beetje ruw aan. Dat idee heb ik wel vaker bij pannen die moeten worden ingebrand en beter worden naar mate ze meer worden gebruikt. Juist dat ruwe maakt dat het olielaagje er goed aan blijft plakken en als het inbranden gelukt is, de pan iets minder ruw aanvoelt. Daardoor wordt de pan steeds iets gladder en bakt hij steeds lekkerder.Lodge cast iron pan review @ Lauriekoek.nl

Het mooie is ook dat je dat inbranden kan herhalen als dat nodig is en dat zelfs roestige en “mishandelde” pannen zich zo op een wonderbaarlijke manier kunnen herstellen. Als je er goed voor zorgt gaat een pan dus heel lang mee. Ik heb al een aantal pannen die zo werken en het bevalt me goed. Ik prefereer ze boven “gewone” anti-aanbakpannen. Het is eigenlijk jammer dat ik zulke pannen pas heb leren kennen nadat ik een aantal miskopen had gedaan.

Grillen

Goed, terug naar de grillpan. Hoe grilt ‘ie? Gietijzer moet natuurlijk even opwarmen en dus kan je hem prima op het fornuis zetten terwijl je je groentes snijdt. Je ziet vanzelf of hij goed warm is want dan verschijnen er mooie streepjes op je groente. Ik vind dat de pan dat veel beter doet dan mijn anti-aanbakgrillpan. Je wil eigenlijk juist dat de streepjes mooi “aanbakken” zodat dat een lekkere smaak geeft. Als de pan eenmaal goed warm is blijft hij lang warm, je kunt het vuur dan een beetje lager zetten en doorgaan met grillen. Let trouwens op dat als je de pan wil verplaatsen. Het handvat wordt heet dus zorg dat je je ovenwant bij de hand hebt. Ik ken trouwens mensen die de pan van hun dromen niet kopen omdat er geen plastic handvatten aanzitten die niet heet worden. Dat vind ik zelf een behoorlijk een malle reden.Lodge cast iron pan review @ Lauriekoek.nl

Schoonmaken

Qua schoonmaken kom je met een stevige borstel en heet water een heel eind. Je kunt in de pan, als deze heel vies is, een klein scheutje water doen terwijl hij nog op het vuur staat en zo het vuil los te bakken. Schoonmaken doe je vervolgens met een droge doek en een piepklein beetje olie op de pan wrijven terwijl hij nog warm is. Volgens de website van Lodge mag je er ook zeep op gebruiken maar voor mijn gevoel lost de anti-aanbaklaag van het inbranden en gebruiken er zo weer af. In noodgevallen kan het natuurlijk wel, daarna zou ik hem zelf dan wel weer opnieuw inbranden. De pan kan niet in de vaatwasser en je kunt er niet in tekeer gaan met schuursponsjes.

Conclusie

Al met al ben ik heel blij met mijn nieuwe pan. Het is echt een verbetering ten opzichte van wat ik had. Als ik in de toekomst nog een niet-grillpan nodig heb dan kijk ik ook zeker even bij dit merk. Er zitten mooie pannen bij en dat voor een goede prijs. Je vindt Lodge pannen bij Kookpunt in Rotterdam. Mocht je er ooit in de buurt zijn: ga er zeker langs, je kunt fijn dwalen hun grote winkel en ze hebben er echt alles voor de keukenfanaat. Uiteraard hebben ze ook een webwinkel waar je alles kunt vinden. Lodge cast iron pan review @ Lauriekoek.nl

Posted by on 17 april, 2018

2 Comments

 • Sarah

  25 augustus, 2021

  Ik heb net een pan gekocht van hetzelfde merk en ik was op zoek naar gebruikerstips. Nu lees ik steeds over inbranden van de pannen, maar ik kan er geen blog over vinden hoe je dat doet. Heb je al die wel al geschreven en kijk ik er overheen? Bedankt voor je reactie! Groetjes, Sarah

  • Laurie

   25 augustus, 2021

   Waar heb je de pan gekocht? Ik zou het raar vinden als je daar geen intructies van hebt meegekregen. Veel kookwinkels vinden het belangrijk dat je de instucties die zij meegeven uitvoerd. Dat is belangrijk bij eventuele garantiekwesties. Dus als je daar achteraan kan gaan: doe dat.
   Ik heb vooralsnog geen pannen inbrandblogpost. Ik heb er wel aan zitten denken om er een te schrijven en sluit ook niet uit dat ik dat in de toekomst nog ga doen. Je mag me sowieso altijd mailen als je mijn instucties wil.

LEAVE A COMMENT