Wat ik zoal kook #5

Ik heb besloten om mijn oude rubriek Wat ik zoal kook weer terug te brengen. Hierin deel ik wat ik kook uit kookboeken, met uiteraard de links naar mijn recensies of de recepten. De laatste keer dat ik deze blogpost zoals deze plaatste is alweer bijna 7 jaar geleden. In de tussentijd is er veel veranderd. Zo veel dat ik me afvroeg: waarom doe ik het eigenlijk niet zoals ik het vroeger aanpakte?

Waarom?

Waarom ik heb besloten om deze rubriek weer terug te brengen? Nou in eerste instantie was het de bedoeling dat Instagram de functie van wat ik zoal kook zou overnemen. Dat ging een tijdje eigenlijk heel prima. Maar de laatste tijd heeft Instagram besloten een video app te worden. Plus veel van wat ik plaats wordt door het AI algoritme direct aangezien voor spam. Ik vertelde er al eerder over in mijn blogpost over dat je nu een e-mail kunt ontvangen bij een nieuwe blogpost.

Ik wil nog steeds mijn zelf gemaakte foto’s graag delen en ik denk dat mijn blog voor nu de beste plek is om dat te doen. Er schijnt door Tiktok te worden gewerkt aan een opvolger van Instagram en er zijn nog een aantal alternatieven die vaak genoemd worden zoals BeReal. Voordat ik aan een extra vorm van sociale media begin kijk het liever even eerst een tijdje aan. Plus ik wil me eigenlijk vooral focussen op de kern van de zaak en dat is mijn blog Lauriekoek. Hier worden de foto’s tenminste gezien en is er geen algoritme dat alles spam vindt.

Dus post ik hier weer wat ik zoal kook. Nee ik neem niet elke dag foto’s van mijn avondeten of lunch dat gaat me echt te ver. Ik fotografeer ook lang niet alles wat ik uit een kookboek maak dus dit is geen alles omvattend overzicht. Er komen ook recepten voorbij uit kookboeken die ik al een tijdje geleden besprak. Het is gewoon een glimp van de dingen die ik in mijn keuken maak. Als je vragen hebt over een kookboek of recept mag je ze natuurlijk gerust stellen! De comments zijn zoals altijd open en ik vind het leuk als je een reactie achter laat.

Geroosterde aubergines met pittige pindasaus

uit Flavour van Sabrina Ghayour

Deze pindasaus is met rozenharissa, vandaar de felrode kleur van de saus. Heel erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar. Met geroosterde aubergine en pindasaus, twee dingen die onafhankelijk van elkaar al graag eet combineert, kun je bijna niet de mist in gaan.Geroosterde aubergines met pittige pindasaus @ Lauriekoek.nl

 

Zoeteaardappel-kikkererwtenballetjes

uit Flavour van Sabrina Ghayour (pagina 86)

Een soort van lichte falafel volgens Sabrina. Nou moet ik zeggen dat ze wel last hebben van waar vega(n) burgers wel vaker last van hebben, ze waren namelijk moeilijk te vormen door plakkerigheid. Daarna vielen ze nadat ze in de oven waren geweest bijna uit elkaar. Maar wel lekker.Zoeteaardappel-kikkererwtenballetjes @ Lauriekoek.nl

 

Bieten uit de oven met spicy tahini, gember en za’tar

uit Nosh (pagina 122)

Volgens mij is dit gerecht al eens op mijn socials beland. maar ik post het gewoon nog een keer in de vorm van een andere foto. Tahin en dille passen heel goed bij biet en de za’tar en de hazelnoten maken het samen met de dadelmelasse compleet.
Bieten uit de oven met spicy tahini, gember en za'tar @ Lauriekoek.nl

 

Japanse nasu aubergines

uit Nosh (pagina 144)

Aubergines met een smeersel van ahorn, rijstazijn, miso, mirrin en meer, afgetopt met lente uitjes en granaatappelpitten. Bij mij moesten aubergines wel iets langer in de oven dan 15 tot 20 minuten, anders zijn ze nog niet goed zacht. Verder is aubergine met zulke ingrediënten een topcombinatie.Japanse nasu aubergines @ Lauriekoek.nl

 

Krokante chili-tofusalade

uit So vegan easy (pagina 126)

Met marinade met tomatenketchup, ja ja. Je hoeft de tofu bij dit recept niet eerst uit te persen om tijd te besparen.
Krokante chili-tofusalade @ Lauriekoek.nl

 

Romige miso-paddenstoelenudon

uit Makkelijke noedels (pagina 125)

Ik weet het de noedels op de foto zijn geen udonnoedels, maar verder hield ik me wel aan het recept met gedroogde paddenstoelen, verse paddenstoelen en roomkaas met sojasaus en miso.Romige miso-paddenstoelenudon @ Lauriekoek.nl

 

Noedels met tomaat en ei (jia chang cai)

uit Makkelijke noedels (pagina 35)

Dit recept komt is inderdaad zoals de titel van het kookboek al zegt, heel makkelijk te maken. Ei en tomaat maken een lekkere saus die me aan het eten doet denken dat ik vroeger wel eens bestelde bij de lokale Chinees. Dit ga ik zeker vaker maken.
Noedels met tomaat en ei (jia chang cai) @ Lauriekoek.nl

 

Rogge verdommeke

uit Van wafel tot koek (pagina 87)

Elke keer als ik in Antwerpen ben neem ik me voor er een te kopen, alleen kan dat dan niet, want in de vakantie sluiten ook de bakkerijen en sta ik met lege handen. Dus maakte ik er zelf een. Rogge klinkt altijd vrij zwaar maar dat is het niet elke keer als ik met rogge bak denk ik altijd dat ik vaker met rogge moet bakken. Dit keer ook.Rogge verdommeke @ Lauriekoek.nl

 

Udon met walnootmiso

uit Anna’s perfecte smaken

Ik wist wel dat miso heel goed werkt met nootachtige smaken maar ik was het weer een beetje vergeten. Dit recept herinnerde me weer aan hoe goed het werkt. Als je de bimi op de foto ziet en denkt: doe maar duur (wat het overigens niet was, want het in de aanbieding), maar het kan ook heel goed met andere groenten.Recept: Udon met walnootmiso @ Lauriekoek.nl

 

Pappardelle met sticky sjalotten

uit Anna’s perfecte smaken

In dit recept bak je uitjes tot ze helemaal zacht en kapot gaan en vrijwel overal bij passen.Recept: Papardelle met sticky sjalottensaus @ Lauriekoek.nl

 

Pompoencecina met kappertjes-limoenchutney

uit Anna’s perfecte smaken

Als je ooit een kikkererwtenmeelpannenkoek of dosa hebt geprobeerd die is mislukt, geeft het dan nog niet op. Probeer deze cecina uit de oven, die heel makkelijk is. Als je instructies uit het recept opvolgt kan het bijna niet misgaan. De chutney klinkt misschien ingewikkeld maar ook die is heel makkelijk om te maken.Recept: Pompoencecina met kappertjes-limoenchutney @ Lauriekoek.nl

 

Aardappelbrood uit de pan

uit Het groente bakboek

Is aardappel een groente? Een fijne filosofische vraag. Wat niet heel filosofische is maar wel goed om te weten: aardappel doet het heel goed in brood. Het maakt het brood heel prettig van structuur, want het houdt vocht vast. Dit brood is gebakken in een gietijzeren pan, wat die mooie korst geeft. Er zit ook karwij in het brood, wat niet mijn eerste ingeving zou zijn maar wat eigenlijk heel goed werkt.
Aardappelbrood uit de pan @ Lauriekoek.nl

 

Rababer

Deze rabarber is gemaakt naar een recept van Ed Smith alias Rocket and Squash op Instagram. Met zijn methode blijft de rabarber steviger en maximaliseer je de mooie roze kleur. In dit geval gebruikte ik geforceerde rabarber.

 

Wortel-harissasoep met za’tar croutons

uit Soep, bouillon, brood 

Heel eenvoudige soep met eigenlijk vooral wortel en rozenharissa, gecombineerd met croutons met za’tar.Wortel-harissasoep @ Lauriekoek.nl

 

West-Afrikaanse pindasoep

uit Soep, bouillon, brood

Met boerenkool in de vriezer kan ik deze soep eigenlijk altijd wel maken. Toen ik laatst een kommetje wilde laten afkoelen omdat ik het over had en in de koelkast wilde zetten at de kat het op. Laten we zeggen dat hij het ook heel lekker vond.
West-Afrikaanse pindasoep @ Lauriekoek.nl

 

Geroosterde padronpepers

Er staan twee varianten in De bijbel van de Spaanse keuken. Het is een heel lekkere snack, ze zijn niet zo heet als de naam “peper” misschien doet vermoeden. Een uitstekende borrelsnack.
Geroosterde padronpepers @ Lauriekoek.nl

 

Bloedsinaasappelsap met granaatappel en rozenwater

uit The Middle Eastern vegetarian cookbook van Selma Hage

Dit is echt een geweldige combinatie bloedsinaasappel, rozenwater en granaatappelmelasse. Met wat granaatappelpitten er in is het helemaal af.Bloedsinaasappelsap met granaatappel en rozenwater @ Lauriekoek.nl

 

Posted by on 29 mei, 2024

LEAVE A COMMENT