Recept: Kikkererwtenpannenkoeken

Ooit probeerde ik kikkererwtenpannenkoeken te bakken, maar die mislukte een betje, helaas. Ik noemde dat dan maar besan scramble en daar was ik best blij mee. Toch bleef ik ondertussen doorgaan met het maken van dosa’s, pannenkoeken van glutenvrij meel en crumpets. Op een gegeven moment begon ik het in de vingers te krijgen en maakte ik zelfs een keer kikkererwtenpannenkoekjes terwijl ik eigenlijk scramble wilde. Eureka! Dit is mijn recept. 

Geen tarwemeel

Dit is een prima tijd om dit recept te delen want ondanks dat ik een extra recept voor brood deelde omdat ik dacht dat mensen wel wilden bakken is standaard meel en bloem nog steeds moeilijk te krijgen. Op de Facebookgroep van mijn buurt delen mensen zelfs het meel met elkaar omdat er anders geen taarten kunnen worden gebakken voor jarige kinderen. Zelfs bij buurtwinkeltjes is het op.

Kikkererwtenmeel

Ondanks dat de winkels massaal zijn leeggehamsterd, blijven er altijd nog wel wat producten achter. Meestal zijn dit producten waar men niet goed weet wat je ermee kunt, zoals gnocchi, maar ook de minder gangbare melen als kikkererwtenmeel en rijstmeel zijn vaak nog te krijgen. En wellicht heb je nog een pakje kikkererwtenmeel in een keukenkastje staan, daar kun je ook pannenkoeken mee bakken. Glutenvrij en veganistisch, dus hoef je ook niet op zoek naar melk en eieren. Ideaal. Hoera voor de kikkererwt. Hieronder volgt een recept voor 5 á 6 kikkererwtenpannenkoeken.

Ingrediënten
 • 125 gram kikkererwtenmeel
 • 225 gram water
 • snuf zout
Werkwijze

Weeg het water en het meel af, doe er een snuf zout bij en meng het geheel goed. Zet het beslag het liefst een nacht in de koelkast, maar als je iets minder geduld hebt, kun je het ook minimaal 30 minuten buiten de koelkast plaatsen.

Als je wil beginnen met bakken, zet een anti-aanbakpan op het fornuis, doe er wat olie in en laat die goed heet worden. Roer voor gebruik het beslag nog even goed door. Als de pan het is en de olie goed over de bodem verspreid, doe dan een soeplepel beslag in de pan en wals deze in het rond zodat je een mooie egale pannenkoek maakt. Probeer de pannenkoek niet te dik te maken, een dunnere pannenkoek bakt het mooist.

Maak na ongeveer 1 á anderhalve minuut met een siliconen spatel de randjes van de pannenkoek voorzichtig los. Steek de spatel voorzichtig steeds iets verder onder de pannenkoek tot deze los raakt van de bodem en in een vloeiende beweging kan worden omgekeerd. Laat deze op z’n andere kant nog een minuutje bakken en klaar is je pannenkoek. Herhaal tot je beslag op is.

Serveersuggesties

Kikkererwtenpannenkoeken zijn lekker met zowel zoete als hartige toppings. Deze pannenkoeken hebben een beetje nootachtige smaak en gaan dus goed samen met smaken die daar goed mee combineren. Citroen en een beetje extra vergine olijfolie is een lekkere combinatie, maar ook kaas en stroop werkt heel goed. Kikkererwtenpannenkoeken zijn wel bedoeld meteen op te eten, ze worden er niet beter op als je ze bijvoorbeeld in de koelkast bewaart.

Posted by on 23 maart, 2020

2 Comments

 • Ine

  16 februari, 2021

  Hartelijk dank voor het recept van de pannenkoeken, ook zonder het half uur staan, zijn ze prima gelukt.

  • Laurie

   16 februari, 2021

   Graag gedaan! Fijn dat ze gelukt zijn.

LEAVE A COMMENT