Nieuw: ontvang een e-mail bij nieuwe posts op Lauriekoek.nl

E-mailabonnement @ Lauriekoek.nlHet klinkt misschien een beetje ouderwets een e-mail ontvangen als er een nieuwe blogpost verschijnt en zelf had ik er ook nooit over nagedacht om het te installeren. Ik zat toch op zo ongeveer alle sociale media? Dat leek mij wel genoeg. Toch werd er de afgelopen tijd steeds meer naar gevraagd door jullie en zelf zie ik ook dat ik via sociale media lang niet iedereen bereik die mij volgt. Dus ik dook er in en ging over stag.

Ik weet niet of de enige ben die dit gevoel heeft maar de laatste tijd (of eigenlijk al jaren) heb ik het gevoel dat ik via Instagram en Facebook nog maar heel weinig mensen zie die ik volg. Reclame heeft de overhand en als het geen reclame is zijn het voorgestelde berichten waar ik vaak geen enkele behoefte aan heb. En Twitter? Laten we het daar maar helemaal niet over hebben.

Instagram

Zowel Instagram en Facebook hebben mij er de laatste week al meerdere keren van beschuldigd dat ik naaktbeelden deel (een foto van een snoepje of een bord soep) en bij de Two fat ladies mocht ik het woord fat niet zeggen, want dat is pesten. Iemand feliciteren met een prestatie? Dat is haat, volgens Instagram. Als het zo door gaat zal mijn account binnenkort wel definitief verwijderd worden. Aan de andere kant staan er op Instagram dingen die echt niet ok zijn, gewoon echt niet. Als ik die rapporteer een een reactie krijg van Instagram is het dat er het niet in strijd is met de community richtlijnen. Contact opnemen met een klantenservice? Instagram heeft geen klantenservice, het is volkomen bizar maar het is echt waar. 

Enshittification

Zelfs bij Google heb ik het idee dat inhoudelijke goede informatie van betrouwbare bronnen die ik eerder makkelijk vond steeds verder weg raakt. Er is zelfs een term voor dit proces van achteruitgang Enshittification. Als je dat stuk eenmaal hebt gelezen zie je het overal. We zitten volgens sommigen zelfs in een Enshittoscene.

Algoritmes

Als maker krijg ik van mensen die me volgen vaak te horen dat mensen mijn berichten niet te zien krijgen. Feit is dat ik daar, als het niet op mijn blog is, niets aan kan doen. Zelfs als ik zou betalen is er geen enkele garantie dat je mij te zien krijgt. Algoritmes hebben het voor het zeggen en hoewel er allerlei mensen zijn die claimen te weten hoe die werken, weet eigenlijk niemand dat. Geen wonder dus dat nieuwsbrieven die je in je mailbox krijgt nu weer een opleving beleven. Hiermee weet je tenminste zeker dat je het echt ziet. Je e-mail inbox is zelfs chronologisch, in tegenstelling tot je time line.

Abonneer je op Lauriekoek

Eigenlijk is het raar om te vragen om je via mail op Lauriekoek te abonneren als je me misschien ergens anders al volgt. Aan de andere kant weet ik wel vrij zeker dat dit de enige manier is waarop je mijn berichten ziet. En blijft zien als mijn Instagram, Threads en/of Facebook account door Meta verwijderd worden. Dus als je echt op de hoogte wilt blijven stel ik voor dat je dat doet. Zo kunnen we echt in contact blijven, zonder platform en algoritmes er tussen. Want de platformen zijn maar platformen, het zijn de mensen die alles echt leuk maken, waar ik mee in contact wil blijven.

En nee ik ga je gegevens niet doorverkopen of je helemaal platspammen, dat zou ik zelf ook niet leuk vinden. Het is gewoon een e-mail die je ontvangt, zodra er een nieuwe blogpost komt. Dat is het simpele doeltreffende idee. Dus geen dagelijkse nieuwsbrief, geen reclame of wat voor verkapte call-to-action, maar een notificatie, wanneer ik een nieuwe post met de wereld deel. Als je je opgeeft, moet je nog even bevestigen per e-mail en dan is het zo gepiept. Wil je graag een mail ontvangen, laat hieronder je e-mailadres achter om je in te schrijven op Lauriekoek.nl en ontvang een bericht bij iedere nieuwe blogpost!

Posted by on 18 februari, 2024

2 Comments

 • Hermien - KouweKleren

  18 februari, 2024

  Slim dat je dit schrijft! Ik gebruik tegenwoordig Feedly om mijn favoriete blogs te volgen, zo weet ik dat ik niks mis. Jij zit gelukkig ook in mijn algoritme, want ik lees graag al je stukken!

  • Laurie

   18 februari, 2024

   Ik weet niet perse of het slim is. Ik denk dat het sowieso iets is waar iedereen mee te maken heeft. Instagram en Facebook zijn niet meer wat ze geweest zijn. De grote vraag is nu: waar gaat iedereen heen? Dus heb ik ook maar een Bluesky, Threads en Mastodon profiel aangemaakt. Voor mij blijft mijn blog Lauriekoek in ieder geval de kern van de zaak.
   Feedly werkt met AI? Ik weet niet wat ik daar van moet denken maar ik ben blij dat ik in je mix zit. Dank je wel!

LEAVE A COMMENT