Groot-Britannië is tof! 9 redenen waarom

Lightmatter_phonebooths
Foto gemaakt door: Aaron Logan

Na de zomervakantie ben ik van plan naar Engeland te gaan. Dat betekent dat ik nog even moet wachten tot het zover is, toch had ik al zin om lijstjes te maken, van dingen waar ik heen wil gaan maar ook van wat ik zo leuk vind aan mijn door mij tot nu toe meest bezochte vakantieland.

Natuurlijk maak ik me zorgen om de Brexit, om hoe dat mensen zal beïnvloeden. En over de recente aanslagen in Manchester en Londen. Het lijkt bijna wel makkelijker om een negatief lijstje te maken, maar daar ga ik lekker niet aan beginnen. Maar ja ik ook lees het nieuws en denk “wat een toestand”. Het is ook wel aantrekkelijk om hier wat generaliserende dingen te zeggen maar ook dat ga ik niet doen. Ik ben geen politiek verslaggever en daarvan verwacht ik dan weer meer dan wat generaliserende dingen, als ik eerlijk ben.

1. Culinaire Helden

Het is het land van een aantal van mijn grote culinaire helden, zoals Nigel Slater, Yotam Ottolenghi, Nigella Lawson, Sam Stern, Hugh Fernly-Whittenstal, Anna Jones en culischrijver Bee Wilson. Oh, en van mijn tuinheldin Alys Fowler natuurlijk. Er komen een hoop toffe mensen dus vandaan.

2. The Great British Bake-Off

britishbake-off

Het is de bakermat van het programma The Great British Bake-Off. En natuurlijk, alle spin-offs zijn leuk, maar het enige echte origineel zal echt gemist worden nu het er niet meer is. Hopelijk krijg het in Engeland een goede doorstart.

De Belgische versie zal trouwens gejureerd worden door de schrijfster van het mooie en leerzame boek Pride and Pudding: Regula Ysewijn. Het resultaat van de Bake-Off is natuurlijk scones, Victoria sponge cake, summer pudding gevuld met rood fruit. Kortom alles voor een high tea van formaat. Lovely.

3. Eten

De Engelsen hebben rare gewoontes zoals patat en gepaneerde vis eten met azijn en erwten, de builders mug, de enorme beker thee met een sloot thee erin en bonen op toast een complete maaltijd vinden. De laatste keer dat ik er was was de koffie overal ook behoorlijk slecht, ik hoop dat dat inmiddels verbeterd is. De rest is nog wel te omzeilen, slechte koffie niet. Goed, dat waren wel geteld drie reden over eten, en een over een tv programma over eten. Nu snappen jullie wel waarom mijn blog ook over eten gaat.

4. De Britse geschiedenis

Geschiedenis al dan niet verteld door Bill Bryson (ja, ik weet het een Amerikaan van oorsprong) of door de Mevrouw van Call the Midwife, Jennifer Worth (en dan heb ik het niet over het geromantiseerde tv-programma) of Ruth Goodman. Die laatste heeft boeken geschreven over de Victorianen en hun curieuze gebruiken, kijk op gezondheid, op het leven en het lichaam. Momenteel is die periode mijn favoriet.

5. De taal

Het Engels is een van mijn favoriete talen, denk ik. Op Nederlands en Gealic na. Gealic heeft net als de Victoriaanse periode een speciaal plekje bij mij. Het is een bijzonder oude taal die nog steeds gesproken wordt. Elke keer als ik hem gesproken hoor worden doet dat iets heel bijzonders met mij, ik vind het echt mooi klinken. Het geeft me een klein inkijkje hoe mensen vroeger gepraat moeten hebben, eeuwen geleden. Toen de geschiedenis het heden was. Maar ook Engels vind ik bijzonder. Veel van mijn favoriete woorden zijn Engels. Cumbersome, haberdashery (het woord komt voor het eerst voor in The Canterbury Tales grappig want dat vond ik ook leuk om te lezen) illicit, cesspool. Of een nog leukere versie van “klaar is Kees”: Bob’s your uncle.

6. Britse producten

Engelse producten die ook nog echt in Engeland gemaakt worden, zoals Emma Bridgewater servies, Burleigh servies. Ercol meubels, sommige Docter Martens (die ook in de vegan variant bestaan), Lush, Neals Yard remedies, Camebridge satchels en Dunkertons Cider. Teveel om op te noemen en om heel erg hebberig te worden.

7. Het landschap

Meer heuvels dan in Nederland, kliffen waar je meters naar beneden kunt kijken en waar je fossielen in kunt vinden en veel idyllische dorpjes.

8. Real Characters

Het land zit vol met van die mensen die je zou kunnen omschrijven als “real characters” zoals de kandidaten van de Monster Raving Loony Party, een politieke partij die daadwerkelijk aan iedere verkiezingen meedoet. Zij hebben iedere keer weer een origineel partijprogramma met klassieke voorstellen zoals het in omloop brengen van een 99 pence (wat veel handiger is met betalen. Dit jaar is onder andere een van hun speerpunten dat fast food een waarschuwing moet krijgen “zou sporen van echt eten kunnen bevatten” en dan alle social media een dag in het jaar offline zou moeten gaan, zodat mensen met elkaar kunnen praten. Mocht je vandaag een rot humeur hebben, dan raad ik je van harte aan het hele partij programma te lezen. De kans dat een van hen ooit gekozen worden is miniem. Al is het alleen maar vanwege het Engelse kiesstelsel. Google voor de lol ook Lord Buckethead of Mister Fishfinger. Echte kandidaten bij afgelopen verkiezingen.

9. Tot slot nog een persoonlijk puntje

De kans om een andere Laurie tegen te komen is ook een stuk groter. En dat komt ook omdat niet alleen vrouwen, maar ook oude morsige pubmannetjes nog wel eens Laurie willen heten.

Dat waren 9 punten. Ik weet zeker dat ik nog niet uitgepraat ben over Engeland. Er komt dus meer! Stay Tuned!

Posted by on 16 juni, 2017

LEAVE A COMMENT