Boekrecensie: In de keuken


In het boek In de keuken vind je essays over eten en het leven. Uiteraard de breedste zin van het woord, want er gebeurt nogal wat in- en rond de keuken. 

In the kitchen

In eerste instantie twijfel ik even toen ik deze bundel zag. Omdat ik zelf al een boek in de kast had staan wat er heel erg op leek. Was het nou een vertaling? Een onopzettelijke kopie? Daunt books gaf vorig jaar namelijk ook een bundel essays uit en die stond bij mij in de kast. In het voorwoord van In de keuken komt het antwoord: het boek van Daunt is samensteller Bowi van Onna bekend, sterker nog hij smulde ervan en wilde hetzelfde hier in Nederland doen. Zo geschiedde.

Essay?

Misschien vraag je je nu af: wat is een essay eigenlijk? Volgens Wikipedia “Een essay is een beschouwende prozatekst of een artikel over een we­ten­schap­pe­lijk, cul­tu­reel of fi­lo­so­fisch on­der­werp, waarin de schrijver zijn persoonlijke visie geeft op hedendaagse verschijnselen, problemen of ontwikkelingen.” Volgens mijn lerares academisch schrijven is trouwens alles uiteindelijk een betoog. Het een sluit het ander vast niet uit. Het komt er op neer dat het meestal korte verhalen zijn.

Dat trok mij ook in eerste instantie zo aan aan In the kitchen en ook wel bij In de keuken. In het begin van de corona crisis lukt het mij niet om een heel boek te lezen. Dat was me nog nooit eerder overkomen, ik was bang voor een writersblock, maar een readingblock? Dus ik begon met het lezen van essays, inmiddels kan ik gewoon weer dikke boeken aan. Mocht je dus even niet de mentale capaciteit hebben voor een heel boek, dan zijn essays echt ideaal.

Afwisselende ondderwerpen

Goed, waar gaat het boek in de keuken over? De onderwerpen zijn heel breed, zo vertelt bekende kookboeken schrijven Vanja van de Leeden over haar eetstoornis, Clairy Polak over uit eten gaan. Barbera Serulus (wiens kookboek Diner dit jaar verscheen) over perfect gebakken zeetong en eten in tijden van corona en Reza Kartosen-Wong die ik vooral ken van het boek Waar is mijn noedelsoep!?! vertelt over zijn oma en haar roti kuku. waar hij bijzondere herinneringen aan heeft.

Nog een voordeel van essays vind ik de afwisseling, de verschillende auteurs, waarvan ik sommige namen dus al kende maar minstens zoveel niet. Met verschillende beroepen en achtergronden, verschillende onderwerpen. Het is net als met een tijdschrift, al vind ik de verhalen in tijdschriften dan vaak weer te kort. Ja dat schrijf ik terwijl ik recent nog een leesblokkade had. Als ik iemand goed vind schrijven ga ik ook altijd op zoek naar meer van iemands hand, dus het is ook een ideale manier om nieuwe schrijvers te leren kennen.Boekrecensie: In de keuken @ Lauriekoek.nl

In de keuken staat nu naast In the kitchen op de boekenplank, ik heb beide met veel plezier gelezen. Ik raad jullie aan om het zelfde te doen. Er worden in Nederland maar heel weinig boeken over eten uitgebracht die op deze manier over eten gaan. Dit is er een.

In de keuken
Samengesteld door Bowi van Onna (een volledig overzicht van auteurs vind je hier)
Uitgeverij Das Mag
€19,99

Reminder: Steun je lokale boekhandel!

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 30 december, 2021

LEAVE A COMMENT