Masterclass aluminium pan
Ik zag deze pannen van Masterclass op een prachtig gedekte tafel in een winkel staan en dacht meteen: dat is een merk gietijzeren pannen dat ik nog niet ken, eens even van dichtbij bekijken. Ik tilde een van de pannen op en dan krijg je dat grappige effect als je iets zwaars verwacht op te tillen wat eigenlijk niet zwaar is, want deze Masterclass pan is gemaakt van gegoten aluminium.
Masterclass
Masterclass is een merk van Kitchencraft. Ik heb van dat merk vooral siliconen spatels in de keuken liggen van een ander merk wat onder deze paraplu valt Colourworks en ook Food Huggers valt hier onder. Het bedrijf maakt heel veel verschillende soorten keuken spullen, van potten en pannen tot spatels, bakvormen, koffiepotjes en maatlepels. Ze claimen dat ieder huishouden in de UK minstens 1 product van ze in huis heeft.
Geschikt voor inductie
Zelf kook ik nu alweer een tijdje op inductie en als je daarop kookt weet je dat aluminium geen match is omdat het niet magnetiseert. Dus zit er een andere bodem gemaakt van rvs op de pan zodat de kookplaat de pan wel “ziet”. Aluminium is snel warm en geleid goed. Iets om op te letten is dat ook de handvaten van deze pan van dit materiaal zijn gemaakt, die worden dus ook warm, gebruik dus twee pannenlappen om hem veilig vast te pakken. De pan kan naast op het fornuis ook in de oven tot 200 graden.
Aluminium met anti-aanbaklaag
Deze Masterclass pan heeft ook een anti-aanbak coating het was moeilijk uit te vinden wat het was, maar het is geen teflon coating. Het voelt iets ruw aan en is grijs met witte spikkels, het is dat door die ruwheid patina ontstaat een extra laag die de pan beschermt en beter laat presteren is het idee. Het is handig dat er een anti-aanbak coating op de pan zit want normaal aluminium zonder coating kan gaan reageren met wat je in de pan doet. Zuur bijvoorbeeld reageert met ongecoat aluminium, daar heb je door de anti-aanbaklaag geen last van. De pan en de deksel hebben die anti-aanbaklaag.
Omdat er een laag in de pan zit gelden de algemene regels die anti-aanbakpannen langer mee laten gaan. Dus met de hand afwassen, in de pan alleen houten of siliconen keukengerei in gebruiken. Er zit 5 jaar garantie op de anti-aanbaklaag en als je zelf je aan de spelregels houd maakt dat meestal dat je laag langer mee gaat is mijn ervaring. Er zitten kleine noppen in de deksel. Zodat al het vocht wat probeert te verdampen en tegen de deksel aankomt weer recht de pan in druipt.
Geen Dutch oven
Ik zie dat deze pan ook een braadpan of Dutch oven wordt genoemd. Dat vind ik persoonlijk wel weer verwarrend. Een Dutch oven is in mijn ogen een Le Creuset pan, gietijzer met emaille of een pan zoals een Lodge gietijzer zonder emaille. De voorwaarde voor een Dutch oven is voor mij, en voor veel anderen vast ook dat hij van gietijzer is. Gietijzer heeft ook andere eigenschappen dan aluminium. Laten de verwarring niet groter maken dan hij is. Net als dat ik na jaren nog steeds niet snap wat aan hapjespan is, omdat iedereen allerlei typen pannen een hapjespan noemen.
In meerdere maten en coole kleuren
De Masterclass pannen zijn verkrijgbaar in allerlei pastel tinten, zoals deze van mij in lila, maar ook mintgroen en donkerder groen. Ook zag ik pannen met een ombre effect voorbij komen. De pannen zijn heel mat van kleur wat op zich wel mooi is. Het toont anders dan bijvoorbeeld emaille, je ziet krasjes er wel goed op. Ze zijn er zoals deze in vier liter 24 cm doorsnee variant, maar er is ook een lagere pan van 28 cm en een kleinere pan. Er zijn ook keukenaccessoires met exact dezelfde kleuren.
Wil je eigenlijk al een tijdje een pan die exact op een gietijzeren pan lijkt qua uiterlijk, maar zie je gietijzer niet zo zitten, omdat je gietijzer bijvoorbeeld te zwaar vindt? Wil je eigenlijk wel een anti-aanbaklaag, omdat je het een fijn idee vindt dat eten minder snel aan de bodem vastplakt en houd je van vrolijke kleuren, dan is deze Masterclass pan jouw pan.
Je kunt Masterclass pannen vinden bij kookwinkels zoals Balthazar, Bol.com en Fonq.
Laatste reacties