Riess emaille pannen

RiessEr is weer een nieuwe aanwinst in mijn keuken te bewonderen. Een pan, een lichtblauwe 24 cm doorsnede pan van het Oostenrijkse merk Riess. De pan is gemaakt van staal dat is omhuld met emaille in een echt familie bedrijf. De laatste tijd zie ik steeds vaker weer emaille opduiken in winkels. De vintage vibe van het materiaal wordt in mijn omgeving in ieder geval weer volop geherwaardeerd.

Emaille: sterk en kwetsbaar

Ik ken emaille vooral van mijn oma, het is een materiaal dat voor mij iets nostalgisch heeft. Emaille vraagt wel een paar onderhoudstrucs. Je mag de pan nooit terwijl hij heet is onder de koude kraan houden, omdat de emaillelaag dan kan loslaten. Ook moet je er ook niet mee tegen harde oppervlakten mee stoten, of er met een schuursponsje in tekeer gaan. In ruil daarvoor krijg je een pan die is gemaakt van natuurlijke materialen, die lang mee gaat en geen smaken of geuren opneemt. Oh, en die verkrijgbaar is in hele toffe kleuren zoals roze, geel en blauw. Het grappige is dat de maat bepaalde welke kleur je krijgt, niet elke kleur is in elke maat verkrijgbaar en andersom.

Riess

Riess

Riess: Duurzaam en goede kwaliteit emaille

De fabriek waar de pannen worden gefabriceerd, produceert klimaat neutraal met behulp van stroom uit een waterkracht centrale. Ook zijn de pannen compleet te recyclebaar als ze worden afgedankt. Het merk is niet alleen Oostenrijks, de pannen worden ook echt in Oostenrijk en mede met de hand gemaakt. De pannen hebben dus echt kwaliteit. Mijn pan is zwaarder dan ik in eerste instantie dacht, maar daar ben ik erg blij mee. Het is trouwens geen loeizware gietijzeren braadpan, zoals sommige mensen denken.

RiessHij is prettig in gebruik. De binnenkant is lekker glad door het emaille, schoonmaken is daardoor ook eenvoudig. De fabrikant raad in de folder van de pan Cif aan voor de schoonmaak, maar ik gebruik liever een ecologisch verantwoord afwasmiddel en dat werkt prima.

De pannen van Riess zijn geschikt voor gas, inductie en kunnen ook in de oven. Er zijn in Nederlands verschillende adressen waar ze worden verkocht. Vaak in winkels die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben.

Posted by on 24 februari, 2014

4 Comments

 • marieke

  18 november, 2018

  Hoi Laurie,
  Wat een leuke site! Heb jij ervaring met rvs staafmixers en rvs kloppers in deze pannen? Ik vroeg me af of er dan geen beschadigingen komen. Bijvoorbeeld bij soep of pap erin maken. Hartelijke groet, Marieke

  • Laurie

   18 november, 2018

   Je kan de staafmixer gebruiken in Riess pannen. Tenzij je een staafmixer hebt die scheef is en daarom de bodem raakt. Maar dat lijkt me sterk. Rvs kloppers zou ik persoonlijk niet doen. Emaille is een soort van glas, met rvs maak je daar dus krassen in. Sommige mensen malen daar niet om maar zelf zou ik dan een klopper met een siliconen coating gebruiken.

 • Jannienke kenters-Breman

  10 april, 2021

  Wat is een scheve staafmixer?

  • Laurie

   10 april, 2021

   Een staafmixer die terwijl je blenderd over de bodem van de pan schraapt omdat het mesje niet 100% recht zit.

LEAVE A COMMENT