Sambonet Terra Cotto Pan

Terra CottoMijn laatste ontdekking op pannengebied: De Terra Cottopan. Een liefde die begon op Pinterest, maar al vrij snel  begon het grote zoeken naar een mogelijk Nederlands verkoopadres. Mijn vreugde was dan ook groot doen ik hem vond bij Kookpunt. Een Rotterdamse kookwinkel met een uitgebreide webwinkel. Ik moest nog even wachten tot de voorraad aldaar weer was aangevuld, maar intussen ben ik een trotse Terra Cottobezitter.

Gevonden bij kookpunt

Het is wel handig dat Kookpunt een webwinkel heeft. Bij het bezoeken van een fysieke kookwinkel krijg ik nog wel eens last van “fuction overload” en weet ik eenmaal binnen niet meer waar ik ook alweer voor kwam. Of ik verlaat de winkel met iets wat ik niet van plan was te kopen en vergeet te kopen wat ik nodig had. Bij een goede webwinkel is de afleiding van een overweldigend aanbod wat minder groot en het is altijd open, dus alle tijd. De webwinkel van Kookpunt verkoopt zo ongeveer alles wat de fysieke winkel ook verkoopt trouwens. Sapcentrifuges, pannensets, pannen, fornuizen, gasfornuizen, espresso, afvalbakken, you name it.

Een pan met een gebruiksaanwijzing

De Terra Cotto is pan is een pan van aardewerk. Dat materiaal ken ik van tajines en de römertopf. Je moet hem voor het eerste gebruik dan ook net als een tajine of römertopf weken in water,12 uur lang. Daarna kun je er met een gerust hart is koken. Doe je dit niet dan kan hij barsten. En eens in de zoveel tijd week ik de pan voor de zekerheid opnieuw.
Van buiten voelt de pan een beetje ruw aan, maar van binnen heeft hij een gladde coating. Het idee achter terra cotta is dat het langzaam warmte afgeeft, waardoor de smaken goed vrij kunnen komen. Zeer geschikt voor slow cooking dus.Terra Cotto

Terra Cotto

De pan kan op het fornuis, in de oven, de magnetron, in de vaatwasser en op inductie. Na gebruik moet je hem goed afwassen en zorgen dat je hem goed afdroogt, dan gaat hij heel lang mee. Het is dus echt een aanwinst in mijn keuken! Bij de pan krijg je trouwens een boekje met traditionele Italiaanse recepten van de oma van de ontwerpster van de pan.

Het is wellicht niet de eerste pan die je ooit in je leven wil aanschaffen maar het is wel een schoonheid. Ben je op zoek naar een gewone basic pan die tegen een stootje kan? Bekijk dan eens de review van mijn Le Creuset pan weet je überhaupt niet zo goed wat je moet aanschaffen? Bekijk dan mijn keukengerei checklist in de keuken essentials blogpost. Benieuwd naar hoe mijn keuken er uit ziet? In deze blogpost kun je terrecht voor een kleine rondleiding.

Posted by on 7 april, 2014

18 Comments

 • Anouk

  17 december, 2014

  Hi Laurie,

  Leuke pan zeg. ik heb een vraagje, wordt het handvat ook heel erg heet of is deze goed vast te houden? Hoor graag, dank!

  • Laurie

   17 december, 2014

   Hoi Anouk. Ik gebruik altijd bij iedere pan die ik vastpak een pannenlap. Gewoon voor de zekerheid. Ik heb dus niet geprobeerd of de handvaten bloedheet zijn of “gewoon” warm, ik neem het risico van het vastpakken zonder bescherming in ieder geval niet. Safety first! Hopelijk beantwoord dit je vraag.
   Het zelfde antwoord zou ik trouwens geven bij de Riess pan https://lauriekoek.nl/?p=4630 alleen de Greenpan pak ik gewoon bij het handvat, die heeft ook echt een beschermd kunststof handvat dat daarvoor geschikt is https://lauriekoek.nl/?p=4575

 • dago

  2 januari, 2015

  Ben je zeker dat deze ook geschikt is voor inductie? volgens pannenstore.be niet. Hoe staat in het instructieboekje van de pan?

  • Laurie

   3 januari, 2015

   Kookpunt, waar de pan vandaan komt geeft dat aan. Ik kook zelf niet inductie dus over het daadwerkelijk gebruik op inductie kan ik niets zeggen. Het staat volgens mij ook in de handleiding dat het kan. Ik kan de handleiding momenteel niet voor je nakijken omdat ik op vakantie ben en de handleiding van de pan niet mee heb. Als je direct antwoord wil op deze vraag zou ik kookpunt even mailen, ik weet zeker dat ze hun best zullen doen je vraag ze snel mogelijk te beantwoorden.

 • Jurre

  17 september, 2015

  Hai Lauri, wat een enorm mooie pan! Welke kleur/ naam heeft de pan van de foto waarop het deksel van de pan af is? Alvast bedankt voor je reactie, Jurre.

  • Laurie

   17 september, 2015

   Op alle foto’s staat dezelfde pan, ik weet niet of de pan een specefieke naam heeft. Ik denk van niet. De verschillende kleuren hebben verschillende maten, bij mijn weten. Dus neem de lichtgroene pan als je precies dezelfde pan als mij wil hebben.

 • Charlotte

  3 oktober, 2015

  Op verschillende websites vind ik verschillende informatie over op welke warmtebronnen de Terra Cotto pannen gebruikt kunnen worden… Kook jij er toevallig mee op inductie? Ik wil graag weten of dat kan, jij omschrijft van wel. Staat er iets over op de verpakking o.i.d.?

  Groetjes, Charlotte

  • Laurie

   3 oktober, 2015

   Dit is de meest gestelde vraag. Ik heb geen inductie en ik kan er daarom dus weinig over zeggen. Ga met je vraag naar kookpunt zij kunnen je vast en zeker helpen.

 • Janneke

  8 december, 2017

  Hoi, ik heb mijn dochter deze pan cadeau gegeven en hem zelf 12 uur in het water gezet.
  Nu vroeg ik haar hoe het met de pan gaat en ze vertelde dat er aan het bereidde eten een bijsmaakje zit. Weet jij hoe dit kan?

  • Laurie

   8 december, 2017

   Nee nou niet direct. Ik neem aan dat hij in schoon water geweekt is, dat dit de eerste keer is dat hij gebruikt word en dus nog geen reactie kan zijn aangegaan met kruiden of zuren. Zelf zou ik zeggen probeer er nog eens in te koken en als dit blijft zou ik terug gaan naar het adres waar je hem hebt gekocht.

 • Geraldine

  5 mei, 2018

  We bought four pots from this series and although they are truly beautiful, their practical use is nil. We had to replace all four of them within a year because they all had cracks and splintered for no apparent reason. At some point they leaked so much that they put out the flame of our gas cooker. You ideally have to put them into a water bath 30 minutes before each usage and they cannot stand any high heat. We treated them like raw eggs, but with no effect, they cracked nevertheless and chipped off at the borders and handles. Cleaning them is also hard, they easily discolour and it’s nearly impossible to return them to their original state. In conclusion, if you care for a product that has any real value beyond being a purely decorative object, better take your money elsewhere.

  • Laurie

   5 mei, 2018

   I don’t think Sambonet Terra Cotto pans are for every day use. I am amazed that you have four of them and use them every day and replace them when they break. Why don’t you try another brand if you are not pleased with these pans? There are a lot of other brands that are not made of terra cotta and that look just as nice. Riess, or Le creuset, or Netherton Foundry, or Staub.
   I also want to point out that I don’t sell Sambonet Terra Cotta pans. I am a (food) blogger I do not own a shop and this link in this blogpost or any other blogpost is no affliate link. I get no money when you buy a this pan. Or any other pan I have reviewed on Lauriekoek.nl. My opinion is my honest opinion. You can take your money anywhere you want, think global, buy local.

 • Thierry Faidherbe

  21 september, 2018

  Goedemiddag!
  Ik heb een Terra Cotto Salvia pan cadeau gekregen. Samen met mijn pan kwam een receptenboek. Het staat duidelijk aangegeven dat je deze niet mag gebruiken op Inductie. Ik heb mijn pan eerst 24 uur in water gezet en nauwkeuring alle instructies gevolgd (afwassen, goed laten drogen…).
  Vandaag was ik aan het koken op een keramische kookplaat. Pan is uit elkaar gebarsten en ik had bijna brand in huis.
  Overal vet op de kookplaat! Roet op de keukentegels!
  Had deze pan via VT Wonen gekregen: op de site staat ‘alleen te gebruiken op gas’ en op het receptenboekje staat alle warmtebronnen behalve inductie.
  Pan staat nu buiten! Stuk en niet meer te gebruiken.
  Jammer… het was een verjaardagscadeau!

  • Laurie

   21 september, 2018

   Heb je al bij Sambonet zelf je verhaal gedaan? Ik ben namelijk een blogger die deze pan heeft uitgeprobeerd, ik ben niet de fabrikant van Sambonet Terra Cotto pannen. Dit om misverstanden te voorkomen.

 • Sylvia Lukus

  4 augustus, 2020

  hoi,
  Ik heb deze pan vandaag gekocht voor mijn shakshuka.
  Normaal maakte ik dat in mijn gietijzeren pan, maar na de laatste x was heel mijn shakshuka zwart aan de onderkant.
  Ik waste deze met alleen heet water en een borstel af.
  Nu deze proberen.
  Maar als ik deze pan minimaal 12 uur in het water moet zetten, is dat in heet water?
  Alvast bedankt voor je reactie.

  • Laurie

   4 augustus, 2020

   Dat kan gewoon in koud water uit de kraan.

 • Allard

  14 december, 2020

  Hoi Laurie,

  Ik heb zelf deze mooie pan, vandaag toevallig stoofpot in gemaakt. Nu heb ik hem zelf ook laten weken voor gebruik maar ik heb het water alleen in de pan laten weken. Nu ik dit alles las vraag ik me af of dit nou goed is ofdat echt de pan in zijn geheel onder water moet. Hoe heb jij dat gedaan?
  Dank vast! Groetjes

  • Laurie

   15 december, 2020

   Met laten weken bedoel ik de hele pan onder water laten staan. Aan de andere kant je hebt hem op een andere manier laten weken en het is wel goed gegaan, dus misschien werkt jouw manier ook.

LEAVE A COMMENT