BergHOFF Gem anti-aanbakpan

berghoff05Nadat mijn Green Pan was overleden bedacht ik mij dat er nooit meer een anti-aanbakpan mijn huis in zou komen. Toch ben ik daar op terug gekomen. Ik zag deze BergHOFF serie en bedacht mij dat ik de nieuwste generatie anti-aanbakpannen wel eens wilde uitproberen en dat mocht van BergHOFF.

BergHOFF is een bekend merk in België. In Nederland zijn ze ook aan een opmars bezig. Ze hebben hele mooie producten, niet alleen pannen, maar ook bakvormen, theepotten, snijplanken you name it. En in allerlei soorten maten en stijlen. Deze Gemline koekenpan heeft de red dot design award gewonnen. De meeste red dot design producten vind ik daadwerkelijk mooi, dus in mijn ogen betekent deze award iets.berghoff01

Fernowattes?

Er zijn inmiddels een aantal schadelijke stoffen verboden die eerst wel vrij standaard in een anti-aanbakpan zaten. Fabrikanten moeten dus nieuwe wegen inslaan. Niet alle fabrikanten slagen daar volgens de laatste berichten in, maar sommigen ook wel. De laag op deze pan wordt fernogreen genoemd en afgebeeld met een groen blaadje wat suggereert dat het een milieu vriendelijke optie is. Online kan ik helaas vrijwel niets over fernogreen vinden. Het is ieder geval geen PFOA, want dat is inmiddels verboden. De fabrikant geeft ook aan dat ze vrij zijn van lood en cadmium. Het zou dus wel teflon kunnen zijn, want dat is nog toegestaan. Teflon moet je beschadigen (en vervolgens opeten) of enorm heet verhitten wil het schadelijk zijn. Zolang je je product dus niet mishandelt, is er niets aan de hand. Wat betreft de levensduur vond ik over deze pan, in tegenstelling tot de Green Pan tot nu toe alleen maar positieve recensies, dus dat belooft wat.

berghoff02

Handige pan
berghoff03

Deze pan is gemaakt van aluminium, rvs en kunststof en het handvat kan eraf. En zonder handvat kan de pan ook in de oven. Het afkoppelsysteem werkt met een soort knop. Het voelt vrij solide aan. Ok, je mag er geen scherpe voorwerpen in gebruiken, want dat kan de anti-aanbaklaag beschadigen en de pan moet met de hand worden afgewassen. Wel kan hij op elke warmtebron, zelfs inductie.

berghoff06

berghoff08

Ik vind het erg handig dat de pan in de oven kan. Ik vind het onhandig dat de fabrikant niet heel duidelijk uitlegt wat fernogreen nou precies is. Zeker door alle controverse die is ontstaan over anti-aanbakpannen. De pan an sich werkt prima, niet stroef of plakkerig en hij is goed reinigbaar.berghoff07

Conclusie

Al met al kan ik zeggen dat dit een mooie pan is en ook wel een goede anti-aanbakpan. Er blijft niets aan plakken, ook al gebruik je heel weinig vet. Voor anti-aanbakpannen in het algemeen geldt dat ze waarschijnlijk geen mensenleven lang meegaan, zoals sommige andere pannen. En een echt zaligmakende eco-optie is mij vooralsnog onbekend, maar wat niet is kan natuurlijk nog komen.

Als je het dus écht in alle opzichten eco wil houden of graag op krankzinnige hoge temperaturen kookt, is  een plaatstalen pan vooralsnog de beste optie, maar zoek je een goede degelijke anti-aanbakoptie voor in je pannencollectie, is dit een kanshebber. Je vindt de pan bij BergHOFF zelf, maar hij wordt ook verkocht bij de grote jongens als Fonq en bol.com.

Posted by on 17 december, 2017

4 Comments

 • Hanneke

  17 december, 2017

  De onduidelijkheid over de samenstelling van de anti-aanbaklaag zou mij toch doen besluiten deze pan niet aan te schaffen. Wellicht is het, bij niet beschadigen, niet schadelijk bij inname. Maar hoe zit het bij de fabricage van de pannen? Welke uitstoot (lucht, water) vindt er dan plaats? Ik blijf het houden bij mijn gietijzeren pannen (zeer zeker zwaar, maar gaan echt lang mee) of mijn plaatstalen pannen. Voor het koken gebruik ik de emaillen pannen van Riess.

  • Hilde Rutten

   2 januari, 2018

   Graag wil ik even aangeven dat al de BergHOFF producten aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoen en hiervoor ook al de kwaliteitsdocumenten zoals bv TUV kunnen voorleggen. Indien u graag meer informatie hieromtrent wenst mag u gerust een mailtje sturen: Belgium@berghoff.be

 • D.J. Leek

  6 juli, 2022

  Gem koekenpan 24 cm grijs vertoont beschadigingen aan buitenkant na 1x gebruik en afwassen. Heb de pan rechtstreeks bij de fabrikant gekocht. Volgens de fabrikant is de schade toegebracht. Omdat dat niet het geval is, hoop ik dat andere klanten niet hetzelfde zullen ervaren.

  • Laurie

   6 juli, 2022

   Wat vervelend dat je klacht voor jou gevoel niet goed is opgelost. Ik stond toevallig net naar mijn GEM koekenpan te kijken, hoewel ik hem flink mishandeld heb doet hij het nog altijd.

LEAVE A COMMENT