Keukenmachines: welke en waarom?

Keukenmachine: welke en waarom? - Lauriekoek.nl
Stel je kookt en bakt graag. Elk weekend waag je je wel aan een culinair project van zelf pasta maken tot zelf croissants bakken. So far so good. Nu heb je bedacht dat je wel een keukenmachine wil gaan aanschaffen om het een en ander makkelijker en sneller te laten verlopen, alleen nu weet je niet wat je moet kopen. Er is heel veel keuze!

Nu heb ik gedurende mijn leven als blogger maar ook daarvoor best het een en ander aan apparatuur gebruikt en ik heb ook zeker wel een mening over het een en ander. Laten we maar gelijk met het slechte nieuws beginnen: veel keukenmachines staan werkeloos te wezen. Dat is gewoon een feit. Zelf heb ik in mijn leven als blogger een slowjuicer en een Vitamix blender die ik altijd al wilde te leen gehad. Met terugwerkende kracht ben ik blij dat ik ze niet bezit. Ze nemen ruimte in en ik zou ze te weinig gebruiken om de aanschaf te rechtvaardigen. Ze te leen hebben heeft bij mij de hebzucht die ik schijnbaar had weggenomen. Ik zou dus eigenlijk iedereen die een grote aanschaf overweegt op het hart willen drukken: leen eerst eens iets wat je al lang op het oog hebt. Kijk of het echt voldoet aan wat je zoekt.

Begin met een staafmixer

Persoonlijk denk ik dat je met bijvoorbeeld een goede Bamix staafmixer een heel eind kan komen. Bamix is een goed merk en je kunt er allerlei opzetstukken bij krijgen, zoals een mixbakje en een garde. Ook met een handmixer kom je een heel eind. Natuurlijk ze gebruiken in iedere kookshow een staande mixer maar echt noodzakelijk is het meestal niet. Bamix is ook het enige merk waar je je staafmixer schijnt te kunnen laten repareren en dat vind ik belangrijk. Natuurlijk hij kost meer dan de gemiddelde staafmixers maar na 3 goedekope staafmixers weet ik inmiddels: ze gaan bij intensief gebruik gewoon snel stuk. Ik heb nu zelfs een staafmixer (geen Bamix dus) die je niet meer dan 5 minuten achter elkaar mag gebruiken (echt het staat in de handleiding). Je kan het beter in een keer goed doen.Keukenmachine: welke en waarom? - Lauriekoek.nl

Alles wat in de blender kan, kan ook in de staafmixer

Natuurlijk is het vet cool om een Vitamix in huis te hebben. Die kan je soep opwarmen terwijl hij hem pureert. Als je er een opzetstuk van 150 Euro bij koopt, kun je er ook nog meel mee malen. Alleen vraag ik mij af hoe vaak doet iemand zoiets? Zelf heb ik nog nooit verlangend terug gedacht aan de tijd dat ik de Vitamix in huis had. Dat zegt voor mij voldoende. Als ik goed meel wil hebben ga ik naar de dichtstbijzijnde molen en als ik soep wil zet ik een pan op het fornuis.

Ik heb een gewone huis-, tuin- en keukenblender en ik kan me echt niet herinneren wanneer ik hem voor het laatst gebruikte. Misschien holt mijn geheugen achteruit omdat ik niet genoeg groene smoothies drink, maar het zou ook kunnen dat ik hem gewoon niet zo nodig heb.

Keukenmachine

Laten we even heel duidelijk zijn: ik bedoel hiermee een keukenrobot zoals de Magimix, geen staande mixer. Bij de Magimix zitten opzetstukken zoals messen en raspen. Je kunt er pasta deeg mee maken of koekjesdeeg maar je kunt er geen brood mee kneden. Je kunt er in tegenstelling wat sommige mensen denken ook niet een uien mee snijden zoals je zelf zou doen. Er komt veel meer water uit de ui als je die kapot pureert.

Ik heb een Magimix en ik gooi als ik lui ben en bijvoorbeeld een voorraad bouillon wil maken alles door de rasp. Dat is handig en snel en het kan direct de pan in. Ook hummus maken of iets wat heel lang gepureerd moet worden gaat makkelijker. Ik heb er zelfs wel eens een smoothie in gemaakt en dat ging ook prima. Ik pureer er zelfs bevroren banaan in, hij maakt een enorme herrie maar krijgt het wel fijn. Er zit maar een snelheidsstand op, maar dat vind ik geen probleem. In de praktijk gebruik je al die verschillende snelheid waarschijnlijk toch vrijwel niet. Je kunt ook reserve onderdelen krijgen voor de Magimix en dat is fijn als je iets kwijtraakt of er iets stukgaat. Bij de keuze voor een keukenmachine (van welk merk dan ook) is dat altijd goed om uit te zoeken.Keukenmachine: welke en waarom? - Lauriekoek.nl

Maar is het een absoluut noodzakelijk apparaat in de keuken? Wellicht niet, maar op z’n tijd wel handig.

Die andere keukenmachine

Dan zijn er nog machines die weliswaar keukenmachine worden genoemd, maar in feite een staande mixer zijn waar verschillende deeghaken en opklopopties bij zitten. Op sommige kun je zelfs een blenderkom installeren en bij bijvoorbeeld de KitchenAid kun je er ook een pasta opzetstuk voor krijgen, of een gehaktmolen. Deze keukenmachine is meestal weer een stapje duurder dan die van het basic type Magimix.

Ik weet dat er mensen zijn die zichzelf beloven elke dag vers brood te gaan maken als ze deze eenmaal in huis hebben om het vervolgens niet te doen. Ik zou zeggen begin dan eerst maar met het maken van je eigen brood voordat je deze aanschaft. Dat lijkt mij de goede volgorde.
Bij de aanschaf van deze keukenmachines moet je goed opletten op hoeveel kracht ze leveren. Hoewel kracht dan weer niet alles zegt kun je beter een te krachtige machine hebben dan een die het deeg amper aan kan. Kijk ook goed naar de inhoud van de mengkom en of die voldoende is voor wat je er in wil maken. En als het kan, probeer dat of je hem ergens alvast in actie kan zien of van iemand kan lenen. Zo kun je goed zien of ie herrie maakt, hoe de machine in gebruik is, of hij makkelijk of minder makkelijk kneed bij weerstand enzovoort.

Sapcentrifuge

Ik heb er zelf een , maar dan wel van het type “geen slowjuicer”. En in alle eerlijkheid, we gebruiken hem thuis bijna nooit. Gelukkig kwam deze van Marktplaats (waar het wemelt van die dingen) en was niet duur. Zelf sta ik zo ongeveer op het punt hem weer te gaan verkopen. Tenzij je dagelijks sap wil drinken vanwege de vermeende heilzame werking van sappen, zou ik hem niet kopen. Als ik moet kiezen tussen het eten van fruit en het maken van een smoothie of sap, dan kies ik voor het zo opeten. Scheelt weer schoonmaken van een apparaat. Zo lui ben ik in dit geval.

Thermomix

Een nieuwe ster aan het firmament: een keukenmachine die ook kan opwarmen. Ik heb hem bij de grootste keukenfreak nog niet thuis gezien. De stevige prijs kan daarin een aandeel hebben. Het is natuurlijk supercool en mijn gadget hart gaat er heel snel van slaan maar toch, ik laat hem in de winkel staan. Je hebt ook nog de themomix die ze in MasterChef gebruiken met een speciaal bedieningspaneel wat er indrukwekkend uitziet en je kan zelfs cursussen volgen in hoe je die moet gebruiken. Leuk voor bearnaise of sabayon maar wat mij betreft beter op zijn plaats in een restaurant keuken.

Kort samengevat
 • Denk goed na voor je een keukenmachine gaat kopen. Sta goed stil bij of je er echt wel een nodig hebt. Probeer er een te lenen of een in actie te zien voordat er een koopt.  Vraag eens rond in je omgeving of kijk op Marktplaats voor je iets aanschaft, wellicht heeft iemand nog een keukenmachine voor je staan die bijna nooit is gebruikt.
 • Begin met een goede staafmixer waar ook opzetstukken op kunnen. Dat kost geld maar de andere opties kosten meestal nog veel meer.
 • Denk aan je budget en laat je niet verleiden om veel meer uit te geven dan je van plan was. Bekijk goed of de machine die je op het oog hebt ook kan wat je wil dat hij kan. Laat je goed voorlichten, al dan niet bij een goede kookwinkel of een andere winkel waar ze weten waar ze het over hebben. Dat kan teleurstellingen voorkomen.
 • Als je eenmaal hebt bepaald welke machine je wil, dan kan het lonen om op aanbiedingen te letten, of te kijken naar modellen die wellicht uit het assortiment gaan. Dat kan schelen in de prijs.
 • Als je je machine eenmaal hebt zet hem dan op je aanrecht. Als hij daar niet staat wordt de kans dat je hem ooit nog gaat gebruiken miniem. Kijk goed naar wat je in de keuken hebt is je basis in orde?
 • Oh en last but not least de meest teleurstellende boodschap: van gadgets word je geen betere kok. Daarvoor moeten we wachten op de kookrobot die zelfstandig kookt.

N.b: Ik word niet gesponsord. Dit is gewoon mijn eigen eerlijke mening, de Magimix in deze blogpost heb ik al 10 jaar en heb ik niet gekregen van Magimix.

Posted by on 6 maart, 2018

18 Comments

 • Hanneke

  6 maart, 2018

  Fijn artikel Laurie. Ik heb zelf een Magimix 5200 (met 3 kinderen is deze grootte wel fijn) en die gebruik ik elke week minimaal 3 keer. Vooral de raspen gebruik ik, maar ook voor het maken van ‘ijs’ van bevroren banaan of voor het maken van smoothies. Ik heb er allerlei hulpstukken bij (die zaten in het totaalpakket) zoals een sapcentrifuge (gebruik ik bijna nooit), een citruspers (gebruik ik met enige regelmaat) en een broodbakopzetstuk (nooit gebruikt). Volgens mij zelfs nog meer (maar dat staat dan echt in de kast te verstoffen waarschijnlijk). Daarnaast heb ik een professionele bamix staafmixer. Gebruik ik vooral voor het pureren van soep. Ideaal en heel sterk. Dan nog een handmixer (makkelijk voor de bakactiviteiten van mijn kinderen).
  Alle overige apparaten staan toevallig net klaar om naar de kringloop te gaan: broodbakmachine (sorry….maar wie wil er nou zo’n raarvormig broodje, komt bij dat ik het kneden van het brooddeed heel leuk vindt), de losse sapcentrifuge. Al die spullen belandde steeds verder van mijn keukenblok af. Laatst de magnetron de deur uitgedaan, dit kan er achteraan. Een blender had ik ooit. Wat een sta-in-de-weg.

  Kortom: een keukenmachine zoals de Magimix zou ik zeker aanraden (niet te veel opzetstukken erbij nemen) en daarnaast een staafmixer (+ evt. een handmixer). Volgens mij komt dan elke keukenprins(es) een heel eind…

  • Laurie

   6 maart, 2018

   Ja de broodbakmachine is ook een nutteloos ding helaas. Brood heeft een stoot hitte nodig in het begin terwijl de broodbakmachine juist opwarmt met het deeg er nog in. Een gietijzeren pan om in te bakken doet dan veel meer en die kun je dan ook gebruiken om mee te koken.
   Ik denk dat onze conclusies overeen komen qua wat je wel en niet nodig hebt. 🙂

 • Kelly

  6 maart, 2018

  Helemaal akkoord met je advies! Veel te veel mensen kopen zonder al te lang na te denken toestellen die ze dan uiteindelijk niet vaak genoeg gebruiken. Ik heb zelf een Vitamix blender die ik om de dag (of soms meermaals per dag) gebruik en een Bamix staafmixer die ik sinds de blender nauwelijks nog gebruik… Maar goed, hij mag nog blijven aangezien ik er nog niet van af wil en hij nauwelijks plaats inneemt 🙂

  • Laurie

   7 maart, 2018

   Ha wat leuk dat je hier reageert! Tof dat je een Vitamix hebt en dat je die dagelijks gebruikt, ik snap heel goed dat je de staafmixer sindsdien minder gebruikt. Maal je ook je eigen meel met je Vitamix?
   Het handige van een staafmixer is inderdaad dat hij het minste ruimte in neemt. Dat is ook een goed punt als mensen een keukenmachine aan willen schaffen: hoeveel ruimte mag iets innemen.

 • Daria

  7 maart, 2018

  Indrukwekkend betoog. Dank u!

 • Ingrid

  14 april, 2019

  Goed stuk! Ben er helaas alleen nog niet uit of ik nou wel of niet een Magimix moet kopen om mijn staafmixer te vervangen. Eigenlijk vind ik een staafmixer een perfect ding, want compact en veelzijdig. Alleen die hakmolens die erbij zitten zijn zo klein! Misschien toch maar eens kijken of iemand zijn foodprocessor wil uitlenen…

  • Laurie

   14 april, 2019

   Heb je al goed rondgekeken of er een merk is met grotere hakmolentjes? Sowieso kun je ook een Magixmix mini krijgen, die zijn vaak weer net wat groter dan de hakmolentjes maar niet zo groot als een Magimix XL. Wat een enorm ding is, zeker vergeleken met een staafmixer.
   Heb je al eens op een website als Peerby gekeken? Daar lenen mensen hun spullen uit, soms tegen een kleine vergoeding. Wellicht is er daar iemand die een keukenmachine voor je te leen heeft.

 • Anke Edema

  17 juni, 2020

  Hoi,
  Wat voor apparaat heb je nu nodig om brood te bak ipv broodbakmachine? Dat is me nu alleen nog niet duidelijk. Verder blij met je argumenten waarom je geen broodbakmachine moet kopen!

  • Laurie

   17 juni, 2020

   Het goede nieuws is juist dat je geen enkel apparaat echt hoeft te kopen. Met een rasp, een goed mes en een snijplank kom je heel ver. Van broodbakmachines ben ik geen fan. https://lauriekoek.nl/?s=broodbakmachine 🙂
   Is er een machine die je overweegt aan te schaffen? Ik heb uiteraard ruime ervaring met keukenmachines, dus vraag gerust.

  • Leen Schoenaerts

   25 november, 2020

   Ik gebruik al jaren een broodbakmachine. Vroeger met de kinderen bakten we zeer veel. Na 1 jaar bakken had ik mijn aankoopprijs eruit, maar ik heb hem 17 jaar gebruikt…
   Toch nieuwe gekocht, ook al bakken we nu minder omdat we maar met 2 meer zijn.
   Maar ik bak zelf mijn notenbroden en rozijnenbroden.Geen werk, gewoon alles in de machine doen en opzetten. Lekker vers en veel goedkoper dan in de winkel, en natuurlijk ook zonder bewaarmiddelen…

 • Kaatje van de Taart

  2 april, 2021

  We hebben sinds 2 jaar een Cook Expert van Magimix. Deze werd in de winkel verkocht als iets handigs als je soep wilt maken en vooral voor restaurants.
  Toch hebben we hem aangeschaft en wat blijkt: we gebruiken hem dagelijks tot soms wel 3x per dag. Van raspen tot pesto maken, cashewnotenpasta draaien, brooddeeg kneden in 1 minuut(!), linzendahl, pasta en rijst koken (kookt niet over), ijs van fruit uit de vriezer , stoofgerechten en ja inderdaad ook soep. Soms denken we weleens dat een tweede handig zou zijn, maar ja, hij is prijzig en best groot op je aanrecht.
  Maar het leukste deel bleek snel; mijn niet zo graag kokende lief was meteen enthousiast over de machine en veranderde langzaam in een keukenprins. Het liefst maakt hij risotto, die lukt ook goed in de Cook Expert.
  Uiteindelijk had ik dus twee keukenrobots in plaats van ééntje 😉
  Heel erg blij nog steeds met deze aanschaf!

  • Laurie

   2 april, 2021

   Het schijnt dat de Lidl een zelfde aparaat heeft voor een fractie van de prijs. Ik geloof dat Magimix wel een rechtzaak aan het voorbereiden is dus voor hoe lang nog weet ik niet. Mocht je nog een tweede willen dan kun je je slag dus nog slaan. 🙂

 • Kaatje van de Taart

  20 april, 2021

  Die lijkt meer op de Thermomix en sorry: het oog wil ook wat, de mijne dan!
  Daarom maakte de Thermomix bij ons geen schijn van kans.
  Ik ben wel benieuwd naar de kracht van die van de Lidl, soep maken lukt vast prima.
  Voor de Magimix had ik twee Tefals in no time versleten. Vooral met het maken van cashewnotenpasta sloeg de thermische beveiliging steeds sneller toe en daar zat ik dan met half grove pasta, ook lekker maar niet de bedoeling. Met de Magimix (Cook Expert) maak ik het in een rap tempo én in grotere hoeveelheden, dat gaat moeiteloos en heel snel ipv een kwartier bezig zijn met terugspatelen van de wanden.
  De aangegeven watts van de Magimix zijn iets hoger dan bij de Tefal, echter de kracht van de moter ligt er mijlenver vandaan. Een kilo brood is voor zulke machines ook een mooie test.

  • Laurie

   20 april, 2021

   Het prijs verschil tussen die van Thermomix en Lidl is echt enorm en eigenlijk vind ik keukenmachines nooit echt mooi?

 • Joyce

  16 september, 2021

  Dit was een fijn overzicht, precies wat ik nodig had. Bedankt!

 • Tjip

  27 oktober, 2022

  Hier een zeer tevreden Magimix 4000 gebruiker (35 jaar oude machine) waar ik vrijwel alle schijven en hulpstukken van gebruik. Daarnaast heb ik een Kenwood staafmixer die ik vooral gebruik voor het pureren van soep. De Kenwood xl titanium gebruik ik dagelijks en intensief om bestellingen te bakken. De hulpstukken zitten in grotes lades onder mijn werkbank, waar de apparaten op staan, zodat ze klaar zijn voor gebruik. Natuurlijk hebben de apparaten wel een overlap van handigheidjes, meestal pak ik degene die de meeste klussen kan klaren die dag.

LEAVE A COMMENT