Ankarsrum assistent original

Ankarsrum @ Lauriekoek.nl
Mag ik jullie voorstellen aan mijn Ankarsrum, of voluit Ankarsrum assistent original. Deze keukenmachine stond al een tijdje bovenaan mijn lijstje van keukenapparatuur die ik zeker nog eens wilde proberen. Nu is het dus zover, ik heb de Ankarsrum allerlei uitdagingen gegeven en ik deel mijn bevindingen met jullie in deze review.

Bovenaan mijn lijstje

Waarom stond de Ankarsrum bovenaan je lijstje, vraag je je misschien af. Nou zoals regelmatige lezers hier misschien wel weten bak ik graag brood. Ik had geen zin om elke keer zelf te kneden, dus kocht ik een staande mixer om dat werk voor me te doen. Alleen had die nog al moeite met het werk wat ik hem liet doen, de hele machine schommelt heen en weer.  Dat was dus niet de oplossing voor mij. Ik weet niet meer precies waar, maar ik zag een filmpje van een machine die moeiteloos een veel grotere hoeveelheid deeg kneedde en sindsdien wilde ik niet liever dan een Ankarsrum.

Een stukje geschiedenis

Ankarsrum komt uit Zweden en bestaat al sinds 1940 en is uitgevonden door Alvar Lenning. Hij kreeg de opdracht om een machine te ontwerpen voor de mensen thuis, die de taken kon doen van machines die normaal alleen in professionele setting te vinden waren. Tegen het einde van de oorlog wilden heel veel mensen er een. Zoals een advertentie uit 1944 al zegt: hij kan kloppen, mixen, kneden, fijnhakken, snijden, raspen en meer. In het begin zat er zelfs een boekje met rantsoenrecepten bij. Veel machines gaan al meerdere generaties mee, in Zweden is het een bekende naam. De machine wordt ook nog steeds in Zweden gemaakt.

Wat wordt er allemaal meegeleverd?

In de doos zit uiteraard de machine, een rvs mengkom, een plastic mengkom, een rvs arm, een stekker, een deksel voor de rvs mengkom, een deegschraper, twee verschillende soorten gardes een spatel en een kneedroller. En er zijn ook nog een hele hoop accessoires verkrijgbaar voor deze machine, zoals een pastamachine opzetstuk, een blender, een ijsmaker of een rasp. Voor sommige van die opzetstukken kan je de machine op zijn kant leggen om het opzetstuk goed te gebruiken. Heel slim bedacht.Ankarsrum assistent original @ Lauriekoek.nl

Welke attributen zijn voor voor welk deeg?

De rvs mengkom is voor het broodbakken en de plastic kom meer voor het opkloppen van merengue en het maken van cake en koekdeeg. Je kunt de rvs mengkom gebruiken in combinatie met de kneedrol en de spatel.
Ankarsrum assistent original @ Lauriekoek.nl

Maar ook de spatel in combinatie met een rvs arm. Ankarsrum assistent original @ Lauriekoek.nl

Het idee is dat de spatel alles steeds weer van de kant afduwt, bij de spatel en de rvs arm rek je het deeg als het ware een beetje rond, dat is wat minder intensief. Handig voor de wat plakkerigere en delicate deegsoorten. De mengkom is ook lekker groot hij is geschikt voor 5 kilo deeg per keer.

De kom draait de machine staat stil

Bij het kneden van het brood draait de kom rond. Het is in eerste instantie een heel raar idee maar zo snel je hem aanzet en ziet hoe goed het werkt ben je meteen enthousiast. Het werkt geweldig, er plakt niets aan de wanden, alles beweegt heel soepel. De machine staat compleet stil en probeert niet zoals de staande mixer van het aanrecht af te “lopen”. Je kunt met de kneedrol nog een beetje spelen door hem naar je toe te halen tot hij goed kneed. In het begin vroeg ik mij af of dat moeilijk was, omdat ik las dat andere mensen hier moeite mee hadden maar eigenlijk ging het in een keer goed.

Het wijst zich vanzelf

Het wijst zich eigenlijk vanzelf, als er niet goed gekneed wordt, verstel je een beetje en kijk je of het verbetert. Zo niet dan stel je weer bij. Je kunt de arm met de deegrol ook loslaten of juist vast zetten. Er zit een soort vering in de arm en die beweegt dan mee met het deeg. Je kunt de arm gewoon bewegen terwijl de mengkom ronddraait. Wat je niet mag doen maar daar voel ik ook geen enkele behoefte toe is je hand in de machine stoppen terwijl hij aan staat. Je kunt dan bekneld raken. Je mag van de handleiding de deegmengkom niet op de hogere standen laten draaien. Dat is ook totaal niet nodig. Zelfs op de allerlaagste stand kneed hij al prima.

 

Ankarsrum assistent original @ Lauriekoek.nl

Eerst het vocht

Bij het gebruiken van de Ankarsrum wordt aanbevolen dat je eerst het vocht in de machine doet en daarna de droge ingrediënten. In de meeste recepten is dat meestal andersom. Dat is het begin even iets waar je waar je aan moet denken. Je hebt waarschijnlijk ook minder bloem nodig dan normaal, dus dat moet je in porties toevoegen zodat je kan kijken hoe het deeg zich ontwikkelt. Vaste standaarden of percentages zijn er niet. Mijn ervaring is wel dat je snel leert hoe het ongeveer werkt. Zeker als je al vaker brood hebt gebakken. Brood bakken is elke keer weer anders, de ene kant heb je wat meer vocht nodig, dan weer wat meer meel. Soms voel je het deeg en dan weet je al wat het deeg nodig heeft.

Ik hoef minder lang te kneden

Ik heb het idee dat als ik deze machine kneed ik veel minder lang hoef te kneden dan ik normaal met de hand zou moeten doen. Dat vind ik ook niet zo heel gek. Als je met de hand kneed begin je heel intensief maar 10 minuten met dezelfde inzet kneden is soms best zwaar. Zeker als het brooddeeg weerstand biedt. Een machine wordt niet moe en blijft dus altijd met de zelfde intensiteit kneden. Ook als er 5 kilo deeg in zit, wat met de hand best een uitdaging is.

De timer werkt nog niet voor mij

Er zit een timer op de machine, je kunt de aan/uit knop doordraaien en dan een tijd kiezen tot en met 12 minuten, net als met een kookwekker. Als de tijd bereikt is stopt de machine. Als de tijd eenmaal is ingesteld kan je niet meer terug. De enige manier om er onder uit te komen is de stekker uit het stop contact trekken en wachten tot de timer is afgelopen. Zeker omdat ik het idee heb dat soms korter moet kneden durf ik de timer nog niet goed te gebruiken, want kneden is goed, maar te lang kneden niet.Ankarsrum assistent original @ Lauriekoek.nl

Deegtemperatuur

Ik heb het idee dat deeg in de Ankarsrum veel minder warm wordt dan in een staande mixer (zoals Kenwood of KitchenAid). Die machines worden allebei heel warm en het deeg wordt ook warmer, bij de Ankarsrum is dat niet het geval. Ik denk dat dit te maken heeft met het feit dat het deeg niet naar het midden van de kom gedwongen wordt. De kom heeft ook een veel wijdere vorm, ook dat speelt volgens mij een rol. Te warm deeg is niet goed, omdat het deeg daar onstabiel van kan worden. Je kunt dus in deze machine met een gerust hart lang kneden, zonder direct je deeg over de 24 graden grens te jagen.

Schoonmaken

Schoonmaken hoort er (helaas) ook bij. Je kunt alle onderdelen makkelijk afkoppelen en schoonmaken. Gewoon wat sop en een afwasborstel is voldoende om alles schoon te krijgen. Ik heb een hekel aan moeilijke randjes en hoekjes maar die heeft deze machine gelukkig niet. Het machine blok zelf doe ik met een vochtig doekje, voornamelijk om gemorst meel even weg te poetsen. De deksel die je bij de Ankarsrum krijgt als je hem koopt kan op de mengkom gezet worden, zo voorkom je dat er stof in de mengkom komt. De onderdelen zelf kun je niet in de machine zelf allemaal bewaren. Een aantal onderdelen zoals de rvs mengkom en de deegkneder mag ook in de vaatwasser, maar dat doe ik zelf niet.Ankarsrum assistent original @ Lauriekoek.nl

Ankarsrum assistent original @ Lauriekoek.nl

Reserve onderdelen

Je kunt naast allerlei extra accessoires ook vervangende onderdelen kopen. Mocht je dus ooit iets kwijtraken, of iets verslijten dan hoef je niet de hele machine te vervangen. Ik begrijp ook dat je het motorblok zelf kunt laten repareren als er iets mee is. Wel zo duurzaam. Ik lees online ook verhalen van mensen die hun apparaat echt al tientallen jaren hebben en gebruiken. Sommige mensen noemen hun machine ook wel “The Ank”, ik hoop dat mijn Ank en ik nog veel bak avonturen gaan beleven. Ik houd jullie uiteraard hier op de hoogte.

Ik heb de Ankarsrum gekregen, maar de mening die ik hierboven geef is mijn eigen eerlijke mening. Ankarsrum is verkrijgbaar in verschillende kleuren bij kookwinkels zoals Oldenhof.

Posted by on 1 april, 2022

LEAVE A COMMENT