Blenden als een Pro

Recensie blenden als een pro @ lauriekoek.nl
Je hebt auto’s en je hebt een Rolls Royce. Zo is het ook met blenders. De Rolls Royce onder de blenders is de Vitamix. Er staat er al meer dan 11 jaar zo’n blender op mijn verlanglijstje. Toegegeven, ik was al een fangirl nog voor ik ooit de kans had hem überhaupt in het echt te proberen, maar nu, nu heb ik er een te leen, om het boek Blenden als een Pro te kunnen recenseren en kan ik jullie alles over zowel het boek en de blender vertellen.
Recensie blenden als een pro @ lauriekoek.nl
Voor de mensen die denken “wat is er nou bijzonder aan deze blender ten opzichte van andere blenders”: Vitamix is vooral een heel erg krachtige blender. Het is een soort buitenboordmotor (2,2 pk) met een blenderbeker erop. Hij kan niet alleen ijs crushen en smoothies maken. Je kunt er ook soep in maken, er zit zoveel kracht in de blender dat hij de soep al blenderend kan opwarmen.
Recensie blenden als een pro @ lauriekoek.nl

De Vitamix is een indrukwekkende blender

Alles aan het apparaat voelt kwalitatief en zwaar aan en hij heeft uiteraard ook meer opties, dan alleen aan en uit. De Vitamix blender is zeker niet goedkoop, dit model kost bijvoorbeeld 999 Euro, en als je er een aanschaft, dan wil je er natuurlijk uithalen wat er uit te halen valt. Naast de basisblender, kun je natuurlijk ook nog los gaan op de verschillende accessoires die ervoor verkrijgbaar zijn (ze zitten er niet standaard bij). Er zijn bijvoorbeeld 2 soorten blenderbekers, een algemene en een speciaal voor de droge waren die je zou willen fijnmalen, zoals koffiebonen.

Blenden als een pro, voor Vitamix gebruikers

Bij de Vitamix zelf zit een receptenboekje, maar er is nu ook dit boek Blenden als een Pro. Dit boek aanschaffen als je geen Vitamix blender hebt, heeft weinig zin, het boek is echt speciaal gemaakt voor de Vitamix.  De recepten in dit boek zijn speciaal voor de algemene blenderbeker, die standaard bij de blender zit als je hem koopt. Uiteraard heb ik verschillende recepten uit het boek gemaakt, zoals soep en ijs, en ik heb een aantal ideeën eindelijk uit kunnen proberen, die met mijn huis-tuin-en-keukenblender niet mogelijk zijn.

Makkelijke duidelijke recepten

Wat betreft de recepten uit het boek, die zijn goed te volgen. Het boek geeft veel uitleg over de blender en binnen de recepten wordt ook duidelijk uitgelegd hoe je de blender moet gebruiken om het juiste resultaat te krijgen. Bij het uitproberen van mijn eigen ideeën had ik daar ook profijt van. De meeste recepten zijn erg snel, voor de Provençaalse paprika-venkelsoep bijvoorbeeld, hoefde ik alleen maar even 10 minuten de venkel aan te bakken, daarna was het alleen een kwestie van alles fijnblenderen en klaar.

Fijne structuur

Smoothies gemaakt in de Vitamix hebben een hele zijdezachte structuur. Ik weet niet hoe ik het precies onder woorden moet brengen, maar er is echt wel een verschil. De ingrediënten zijn echt zo fijn geblenderd, je merkt het echt. Ook ijs wordt heel fijn geblenderd en zo heb je geen scherpe stukjes in je drankje dus. Het soep opwarmen en het mooi glad pureren van bevroren ingrediënten is echt ontzettend handig. Alleen wat hummus betreft, merk ik niet echt verschil, dat werd uiteraard zijdezacht, maar dat lukt bij een andere keukenmachines of blenders ook prima. Recensie blenden als een pro @ lauriekoek.nl

Recensie blenden als een pro @ lauriekoek.nl

Recensie blenden als een pro @ lauriekoek.nl

Vitamix voor en nadelen

Ik heb de blender in de periode die ik hem in huis had bijna dagelijks gebruikt. Hoe weinig zin je soms ook hebt om iets klaar te maken, dingen in de blender gooien en hem aanzetten, dat lukt meestal nog wel. Het fijne is ook dat je niets meer hoeft te zeven. Alles wordt zo fijn gemaakt door de blender, het is gewoon niet nodig. Lekker makkelijk.

Zijn er ook nadelen aan de blender vraag je je misschien af? Naast de hoge prijs? Ehm hij maakt natuurlijk geluid als je hem aan zet. De kat hier schrikt toch altijd even, vooral als ik de blender naar de hoogste stand draai qua geluid. Het is geen thermomixer, dus je zal dingen die aangebakken moeten worden toch altijd eerst even moeten aanbakken voor je ze in de blender doet maar dat is kinderspel.
IMG_0536[1]IMG_0545[1]
bananenijs: enkel bevroren bananen. Rechts voorzien van zoute pinda’s en karamelsaus

Vitamix is goed schoon te maken

De blender is ook heel goed schoon te maken. Je hoeft alleen maar water en zeep in de blender te doen en hem op de hoogste stand te laten draaien. Daarna hoef je hem alleen maar leeg te gooien en af te drogen. De blender kan niet in de vaatwasser, maar dat is met deze handige schoonmaak optie ook niet nodig.

Als je van plan bent om de Vitamix aan te schaffen dan is het zeker leuk om blenden als een pro erbij te nemen. Tenzij je veganist bent of de blender echt alleen wil gebruiken om rawfood te bereiden. Het boek is wel prima geschikt voor vegetariërs, het is niet helemaal vega, maar wel grotendeels. Zo kun je ontbijten, lunchen en dineren met recepten voor de Vitamix en zodoende een hoop leren over het apparaat.
Recensie blenden als een pro @ lauriekoek.nl
Blenden als een Pro
Tori Ritchie
Uitgeverij Good Cook
€ 14,95

Posted by on 17 februari, 2016

LEAVE A COMMENT