Wilfa pro baker

Wilfa pro baker @ Lauriekoek.nlWilfa pro baker is een nieuwe keukenmachine, want met staande mixer doe je deze machine misschien wel te kort. Je kunt in deze machine uitstekend cakedeeg mixen, maar in brooddeeg kneden is hij net zo goed. Vooral met dat laatste hebben veel staande mixers veel moeite. Ik heb deze machine een tijdje gebruikt en in deze blogpost deel ik mijn bevindingen.

Wilfa

Wilfa is een Noors bedrijf dat is opgericht in 1948 ze maken allerlei keukenapparatuur. Deze mixer is ontworpen in samenwerking met het Noorse brood- en patisserieteam. Edd Kimber kookboeken schrijver en winnaar van de British Bake-Off is momenteel hun ambassadeur. Het idee was om bij het ontwerp van deze keukenmachine weer bij 0 te beginnen, te kijken wat iemand die wil bakken nodig heeft en alles samen te brengen in een ontwerp.

Wilfa pro baker

Qua uiterlijk heeft Wilfa pro baker iets weg van een flink koffiezetapparaat. Het is een minimalistisch machine, verkrijgbaar in zwart of grijs. De mengkom is rvs en dat is ook meteen de enige kom die je met dit apparaat nodig hebt. Naast de machine en een mengkon, bestaat de set ook nog uit een plastic klep om de kom af te dekken tijden het mixen, drie accessoires: een deeghaak voor het mengen van deeg, twee gardes in een, en een klopper met een siliconen rand en er zit ook een deegschraper bij.Wilfa pro baker @ Lauriekoek.nl

Wilfa pro baker @ Lauriekoek.nl

Wilfa pro baker @ Lauriekoek.nl

Wilfa pro baker @ Lauriekoek.nl

Bediening

Het gebruik van de machine is heel intuïtief. Het enige waar ik even aan moest wennen is dat de knop om de machine omhoog te doen aan de voorkant zit. Bij veel machines zit hij aan de zijkant en daarom merk ik aan mezelf dat mijn hand toch vaak naar de zijkant gaat. Alleen zit daar in dit geval niets. De machine heeft 20 snelheden, die om de bedieningsknop verschijnen als je de stekker in het stopcontact steekt en er zit ook een pulse functie op. Als de machine even niets doet gaat de lampjes even op stand by, maar zo snel je hem weer aanraakt gaat hij weer aan.Wilfa pro baker @ Lauriekoek.nl

Wilfa pro baker @ Lauriekoek.nl

Dual action

De verschillende accessoires kun je verwisselen door ze in de bovenarm te draaien. Dat gaat eigenlijk heel soepel. Bij de Wilfra pro baker draaien de accessoires, maar ook de kom zelf. Er komt dus van twee kanten een draai beweging. Dit heet een “dual action” systeem en bij veel bakkers hebben ze ook machines die zo werken. Bij het kneden is of mixen is het dus vrijwel uitgesloten dat er ook maar iets van deeg of beslag aan de mixer ontsnapt, deeg klimt ook niet in de deeghaak of ander fratsen. Het blijft in de kom en het wordt gemixt.Wilfa pro baker @ Lauriekoek.nl

Wilfa pro baker @ Lauriekoek.nl

Niet ontsnapt

Ik ben onder de indruk van hoe vlak de accessoires langs de randen van de kom gaan tijdens het draaien. Het maakt ook niet uit of je er deeg voor een brood of meerdere broden in doet, alles wordt even goed gekneed. Bij de klopper vind ik het heel handig dat er een siliconen rand aan zit, zo schraapt het zelf over de bodem en hoe je de machine niet stil te zetten om dat zelf te doen, terwijl je mixt blijft de machine stil staan. Ik ken genoeg staande mixers die bij een kilo deeg al van het aanrecht af te lijken willen “lopen”. Bij demonstraties wordt er wel eens een glas water bovenop de mixer gezet om te demonstreren hoe stil de Wilfa pro baker blijft staan. Hij maakt uiteraard wel geluid als hij mixt, maar ik vind hem niet bijzonder lawaaierig.

Wilfa pro baker @ Lauriekoek.nl

Grotere hoeveelheden

Wat je ook maakt, of het nou brood of cake is, het kan allemaal worden gemaakt in dezelfde mengkom, met dezelfde dual action. De kom heeft een inhoud heeft van 7 liter, dus je kan best wat brood of cake in een keer bereiden. 5 kilo brooddeeg of zelfs nog iets meer cakebeslag, kan er in een keer in. Ideaal dus als je graag wat grotere hoeveelheden bakt, hoewel de machine met kleinere volumes geen problemen heeft. Vooral als je net begint met het gebruiken van zo’n mixer is het belangrijk om goed op te letten, omdat alles zo krachtig gemengd wordt, kan het zijn dat je deeg of beslag veel sneller goed gemengd of gekneed is. De bovenarm van de Wilfa is trouwens zo kort dat je goed van bovenaf in de kom kunt kijken. Zo kun je alles goed in te gaten houden.Wilfa pro baker @ Lauriekoek.nl

Motor sensoren voor extra veiligheid

Wat goed is om te weten en wat ik nog niet in de praktijk heb meegemaakt, is dat de Wilfa pro baker sensoren heeft die de motor in de gaten houden. Als de motor te zwaar belast raakt, bijvoorbeeld omdat hij teveel of te zwaar moet kneden, of als de temperatuur te hoog op loopt in de motor kan de machine zichzelf uitschakelen. Zo beschermt hij zichzelf. Bij overbelasting gaan er trouwens ook lampjes knipperen zodat je weet wat er aan de hand is.Wilfa pro baker @ Lauriekoek.nl

Schoonmaken

Het schoonmaken van de Wilfa pro baker is niet heel erg moeilijk. Een kwestie van een doekje over de machine als dat nodig is. De mengkom en de drie accessoires zijn met een sopje zo schoon. Er zijn geen losse extra opzetstukken zoals bij veel andere merken keukenmachines. Er bestaat wel een adapter waarmee je Kenwood groente-, vlees- en pastaopzetstukken op de Wilfa kunt monteren, maar ik moet zeggen dat je met de garde, de deeghaak en de klopper een heel eind komt.
.Wilfa pro baker @ Lauriekoek.nl

Goede mixer voor brood en patisserie

Er komen steeds meer machines op de markt die echt goed deeg kunnen mengen. Een van de vooroordelen is dan dat een machine die goed deeg kneed niet goed is in andere dingen zoals koek en cake. Dat heb ik bij de Wilfa pro baker niet zo ervaren. Ik vind het handig dat alles in dezelfde mengkom kan en ook dat alles met het dual mixersysteem gemengd wordt. Het is hypnotiserend om te kijken hoe alles gemixt wordt en niet ontsnapt aan dit systeem. De machine blijft keurig op het aanrecht staan. Wel vind ik het is jammer dat hij niet in meer kleuren verkrijgbaar is, maar aan de andere kant past zwart en grijs wel bij het minimalistische van de machine.

Je kunt de Wilfa pro baker kopen bij de betere kookwinkels.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 21 mei, 2023

LEAVE A COMMENT