Decembertips

Decembertips @ Lauriekoek.nlIk denk dat iedereen het er wel over eens is dat de kerst er waarschijnlijk anders uitziet dan “normaal”. In deze blogpost verzamel ik al mijn oude en nieuwe tips voor de feestdagen. Zo heb je alle decembertips op een rij.

Stel je verwachtingen bij

Kerst met een grote groep mensen zit er helaas niet in dit jaar. Ik zie nog steeds overzichten voorbij komen met daarin recepten voor grote groepen mensen. Ik denk dat het realistischer zou zijn als er tips zouden worden gegeven voor een kerstdiner voor een paar mensen, of een een persoon. Maar die artikelen worden soms wel een jaar van te voren gemaakt en zijn dus even niet zo up-to-date. Strip je menu terug tot de essentie, of maak van de vrijheid gebruik om iets heel anders te doen. Kijk hier voor tips voor een vegetarisch kerstdiner of kerstkookboekenSeitan roast, kerst 2018 @ Lauriekoek.nl

Koop op tijd en het liefst lokaal

Wil je iets geven? Als je online wil bestellen doe dat dan op tijd. Zo komt je pakketje niet klem te zitten in de complete hausse aan pakjes die last minute nog zijn besteld. Als de coronacrisis trouwens een ding duidelijk maakt, is dat het belangrijk is om bij die leuke winkeltjes in de buurt te kopen, of misschien wel handgemaakt bij kleine makers. Als je wil dat iets blijft bestaan is het belangrijk om er klant te zijn. Dus koop een kookboek juist nu of Steun de horeca bestel bij je favoriete restaurant. Anders verdwijnt die boekwinkel, speelgoedwinkel, dat leuke restaurantje of winkel met delicatessen vanzelf. Veel ondernemingen bieden nu ook cadeaubonnen aan voor bijvoorbeeld een workshop in de toekomst. Dat kan ook een uitkomst zijn. Kijk hier voor meer inspiratie.

Geef als je kan

Om nog even verder te gaan in de community spirit. Voedselbanken hebben meer klanten dan ooit en ze gaat er vanuit dat de vraag nog gaat groeien. Ga op zoek naar een lokaal initiatief en doneer als je kan. Geld is natuurlijk altijd welkom, maar veel voedselbanken nemen in deze tijd van het jaar ook graag je kerstpakket in ontvangst. Je kunt ook breder kijken en op zoek gaan naar initiatieven die bijvoorbeeld cadeautjes regelen voor kinderen die het minder hebben, zoals Stichting jarige job (verzorgt ook Sinterklaascadeautjes). Oh en dat gezeur dat mensen met kerst hun zonden proberen af te kopen met een donatie. Ik denk niet dat de ontvangers uitmaakt in welke maand het geld dat hen helpt is gedoneerd. Of dat je eigenlijk vindt dat voedselbanken eigenlijk niet zouden moeten bestaan in een rijk land als Nederland.

Doe duurzaam

Houd het groen. Pak je cadeautjes in op een duurzame manier, adopteer een kerstboom of koop lokaal groene cadeautjes. Kijk hier voor meer zo zero waste tips.Zero waste @ Lauriekoek.nl

Kleine dingen

Het echte kerstgevoel is soms helemaal niet zo moeilijk te vinden. Een geurkaars, de geur van versgebakken kerstkoekjes, een kerst playlist op Spotify (er zijn er veel!), overal kerstlichtjes ophangen, een boek van Charles Dickens lezen of een kerstfilm kijken. Het zijn ook de kleine dingen die je nog gewoon kan doen. Vergeet ook niet af en toe je telefoon helemaal uit te zetten. Dat kan heel prettig zijn. Hier nog een paar tips om je juist met een kleine toevoeging een groot kerstgevoel mee te geven:

Maak zelf een kerstster van papier
Leuke kerstlampjes
De geur van kerst is heel makkelijk zelf te maken

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 11 december, 2020

LEAVE A COMMENT