Groene Cadeautjes Kopen

cadeaus01De feestdagen komen steeds dichterbij. Veel mensen geven elkaar in deze periode cadeautjes. Lijstjes worden gemaakt, schoenen worden gezet, er wordt wat rondgeneusd in de stad. De winkels zetten grote tafels neer waarop van alles wordt uitgestald en de etalages zien er op zijn mooist uit.

Maar cadeautjes kopen op een wat duurzamere manier, zou dat mogelijk zijn? Ik denk het wel. Natuurlijk hoef je niet ineens iedereen iets te geven wat hij of zij niet wil hebben omdat dat wel duurzaam is. Nee natuurlijk niet. Gewoon een kwestie van ergens een groene draai aan geven.

Stel allereerst een budget vast en houd je daar aan, je moet niet meer geld aan uit gaan geven dan je van plan bent. Geen grote cadeaus als je die niet kan betalen, zodat je nog wat geld overhoudt voor pepernoten en het kerstdiner. Als je met een groep Sinterklaas of kerst viert bespreek dan onderling wat voor iedereen een goed budget is.

Vervolgens volgen er eigenlijk drie stappen: Je kan je bij elk item op iemands lijstje of bij elk item wat jij geschikt vind het volgende afvragen:

cadeaus031. Heeft hij of zij het nodig?
Natuurlijk heel leuk zo’n taartschep die acht verschillende liedjes kan zingen. Maar de kans is groot dat iemand zo snel mogelijk de batterijen er uit sloopt en de schep ergens werkeloos in de hoek wegkwijnt. Misschien is een ander keukengadget of een iets zoals een leuke bakmix dan een beter cadeau. Het gaat langer mee, en de ontvanger heeft er meer aan.

cadeaus022. Past het binnen het budget?
Kan ik het ergens anders goedkoper krijgen? Iets als een biologische fles wijn kan je in allerlei prijsklassen krijgen, als iets net niet binnen je budget past, kan het lonen om rond te shoppen op zoek naar iets wat je wel past. En stel dat je bijvoorbeeld een herbruikbare drinkfles wil geven, en je weet welk merk je wil, maak dan eens een rondje tussen de verschillende (web)winkels. Prijzen kunnen onderling flink verschillen. Net zoals eventuele verzendkosten.

3. Kan het groener?
Als de ontvanger een boek wil, dan kun je daar weinig duurzamer aan maken. Je kunt misschien op zoek gaan naar een duurzame manier van verpakken, zoals een FSC cadeaupapier, of je kunt een tweedehands sjaal zoeken om het cadeautje furoshiki-style mee in te pakken. In heel veel andere gevallen, zoals in het geval van een chocoladeletterwrappels03, een fles wijn, een keukengadget, kinderspeelgoed, make-up en verzorgingsproducten. Zijn er biologische, proefdiervrije, fair trade, en duurzame(re) varianten. Je kunt ook op tijd op Marktplaats proberen te kijken, daar kun je soms hele leuke tweedehands dingen scoren voor een prima prijs. De meeste cadeautjes raken niet snel over datum.

Zoek je goede cadeau-ideeën?
Alle tips voor proefdiervrije verzorgingsproducten vind je hier;
Alle tips op het gebied van eten vind je hier;
Alle tips op keukenspulgebied vind je hier;
Alle (kook)boekrecensies vind je hier.

Zoek je specifiek tips voor webwinkels of winkels klik dan op de tag winkels en webwinkels. Een tijdje geleden maakte ik ook dit handige webwinkel overzicht. Dat is weer helemaal actueel gemaakt.

Posted by on 27 november, 2014

LEAVE A COMMENT