Meer groente eten: deze keukenitems maken dat makkelijker

Meer groente eten @ Lauriekoek.nl Het nieuwe jaar begint altijd met de jaarlijks terugkerende stortvloed van ongezellige dieetpraat, daar doe ik hier op Lauriekoek niet aan mee. Nu we alweer een aantal weken opweg zijn en flink wat van die dieetvoornemens te niet zijn gedaan, wil ik het vandaag toch nog hebben over een belangrijk aspect van gezonde voeding, waar vrijwel iedereen het wel over eens is. We kunnen namelijk wel wat meer groenten en fruit eten. Daarom vertel ik je vandaag welke keukenitems je zouden kunnen helpen om groente en fruit te bewerken, te verwerken en uiteindelijk ook meet te eten.

Voordat ik allerlei keukenitems tip wil ik nog even van deze gelegenheid gebruik maken om te benadrukken dat er niets mis is met groenten en fruit uit pot, blik of diepvries, of kant-en-klaar gesneden. Er zitten nog steeds vitamines in vezels en ze zijn makkelijk in gebruik. Het enige probleem dat ze hebben is een imagoprobleem omdat allerlei mensen, van dieetgoeroes tot kookboekenschrijvers constant benadrukken dat alles “vers” moet zijn. Terwijl dit soort uitvindingen er juist voor zorgen dat je aan het eind van de dag, als je echt geen zin meer hebt nog iets lekkers en voedzaams kunt koken.

Eerder schreef ik al de blogpost Er is niets mis met blik

Heb je grootse plannen? Wil je geconfronteerd worden met groenten die je nog niet zo goed kent? Misschien is het dan leuk om een groenten- en fruitabonnement af te sluiten. Wat voor mij goed werkt is een groente en fruitpakket ophalen via de voedselredders app To Good To Go. Om daarna te keuken in te duiken en alles te verwerken, want het moet natuurlijk wel snel op. Vergeet ook je lokale markt niet.

Mandoline

Nee, dit is geen muziekinstrument maar een keuke item wat er uit ziet als een ouderwets wasbord met daarin een opening met een vlijmscherm mes. Afhankelijk van de soort kun je verschillende messen installeren, of dikke of dunne plakken maken. Met dunne plakken bedoel ik echt flinterdunne plakken waar je doorheen kunt kijken. Iets wat zelfs met de beste keukenmesbeheersing moeilijk te doen is. En ook nog eens heel snel en vrijwel moeiteloos.Meer groente eten @ Lauriekoek.nl

Er is alleen een nadeel aan het voordeel van een vlijmscherp keukenapparaat en dat is dat je heel makkelijk ook een flinterdun plakje van je hand afschaaft. Dit is vrij makkelijk te voorkomen door het bijgeleverde hulpstuk te gebruiken om je hand te beschermen. Maar veel mensen vinden dit niet cool en gebruiken het daarom niet. Tijdens het mandoline gebruik moet je niet cool willen zijn. Vergeet ook de kevlar handbeschermingshandschoen waar Nigella Lawson reclame voor maakt. De enige manier waarop je er achter komt hoe beschermend dat ding is, is door je te snijden. Als hij niet blijkt te werken is het dus al te laat.

Dunschiller

Ik ben fan van de Oxo good grips variant. Die houdt heel comfortabel vast. Een goede dunschiller schilt alles een stuk makkelijker dan een mes. Je kunt ook dunschillers krijgen die dunne staafjes voor je maken. Of juist brede plakken. Heb je al een dunschiller in huis? Check dan eens of die niet aan vervanging toe is, alle messen worden uiteindelijk een keer bot. En dat werkt toch een stuk minder lekker.Meer groente eten @ Lauriekoek.nl

Slacentrifuge

Sla is heel makkelijk te mishandelen. Doe dit niet, was het in een wasbak met koud water. Maak het daarna goed droog. Met een theedoek en wat zwiep bewegingen, of als je vaak sla eet, in een sla entrifuge. Die centrifugeert alles goed droog en zo pakt je salade dressing extra goed.

Goed mes en goede snijplank

Een goede snijplank (en die is nooit, maar dan ook nooit van glas), het liefst een dikke houten en een goed scherp mes zijn echt de twee dingen waar je in de keuken niet zonder kan. Het loont dan ook om hier wat geld aan te besteden. Als je eenmaal een goed mes hebt vergeet het dan ook niet af en toe te laten slijpen. Vet je plank af en toe opnieuw in met olie.Keukengerei @ Lauriekoek.nl

Een kleine schilmesje van carbonstaal voor bijvoorbeeld het schillen van aardappels van Robert Herder kan ik je ook van harte aanraden. Die zijn vlijmscherp worden nooit bot en kunnen een leven lang mee.Meer groente eten @ Lauriekoek.nl

Rasp

De rasp is echt een ondergewaardeerd keuken item. De microplane voor gember en knoflook (ik heb geen knoflookpers) is echt geweldig, ik kan zelf echt niet zonder. Meer groente eten @ Lauriekoek.nl

Maar vergeet ook een grote keukenrasp niet, die hoeft niet per se van microplane te zijn (die zijn ook wel heel prijzig) een gewone blokrasp is ook prima. Meer groente eten @ Lauriekoek.nl

Heb je een keukenmachine? Dan is de kans groot dat je er ook een set raspen bij hebt gekregen. Dan is raspen helemaal makkelijk.

Mexican elbow

Alles fleurt op van een scheutje citroen of limoen. Met deze gadget heb ik het idee dat ik er mee sap uit krijg dan met de hand. Ook vallen de pitjes niet in je gerecht.

Food huggers

Stel dat je een halfje overhoudt, dat gebeurt al snel in de keuken, dan kun je je halve sinaasappel, citroen of komkommer heel makkelijk afdekken met een foodhugger. Werkt ook uitstekend met potjes waar je de deksel kwijt van bent, of waar geen deksel op zit. Wil je nog minder plastic? Kijk dan ook eens naar Bee’s wraps, er zijn tegenwoordig ook vegan Bee’s wraps, op basis van plantenwas.Food Huggers giveaway @ Lauriekoek.nl

Stoominzet

Veel kookwinkels verkopen universele stoominzetten die in iedere pan passen. Soms uitvouwbaar, soms gewoon als verdieping voor op je pan. De toko heeft ze vaak van bamboe in allerlei maten. Boven een pan water stoom je makkelijk je groenten even gaar. Zo gaat er geen smaak verloren in kookwater.Meer groente eten @ Lauriekoek.nl

Natuurlijk is ook een goed kookboek met lekkere recepten een aanrader als je even zonder de broodnodige inspiratie zit. Over meer koken uit kookboeken schreef ik eerder deze blogpost.

Steun als je kan je lokale kookspullen en boekhandel, veel van hen bieden al de mogelijkheid om online te bestellen. In het geval van een mandoline, microplane, koksmes of snijplank kan het echt lonen om meer te investeren in goede kwaliteit, zo kun je er een lange tijd plezier van hebben in de keuken. In andere gevallen zoals een slacentrifuge of stoominzet kun je ook prima bij winkels als Ikea of Xenos terecht.

 

Posted by on 6 februari, 2021

LEAVE A COMMENT