Bare cookware messen

Bare cookware messen @ Lauriekoek.nlDit zijn de messen van Bare cookware. Ze zien er goed uit en ze snijden ook goed. Ik denk dat als er een keukenitem is waarbij het echt loont om er net wat meer geld aan uit te geven het je mes is. De basis van vrijwel al het koken is dingen in stukjes snijden. Als je een scherp goed mes hebt maakt dat alles zoveel makkelijker. Dat is echt het basis van goed koken.

Mes, snijplank en rasp

Soms ontdek je iets geks. Zo begin ik straks met mijn tiende blogjaar, ik blijf altijd maar herhalen dat de basis van het koken een goede snijplank, een scherpe rasp en een goed mes is. Toch heb ik over die drie individuele items eigenlijk niet echt geblogd. Ja hier en daar indirect, maar nooit een heel stuk. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Tijd voor een goed mes

Heel lang heb ik alles met een aardappelschilmesje gesneden, of met een bot mes van de Ikea keukenafdeling. Op een gegeven moment begon ik voor meer mensen te koken en als je dan alles met een klein bot mesje krijg je blaren. Nee dat is niet een overdrijving om aan te geven hoe irritant het is, je krijgt echt blaren. Het is dan echt de hoogste tijd voor een goed mes maar waar begin je?Bare cookware messen @ Lauriekoek.nl

Een mes dat werkt voor jou

Ik weet nog dat ik dat destijds best lastig vond. Ik kreeg veel adviezen die totaal het tegenovergestelde van elkaar waren, lekker handig. Er lopen heel wat messenliefhebbers rond die zich totaal kunnen verliezen in details zoals een bepaald patron in het lemmet of een bijzonder handvat. Echt een wereld op zich. Ook merkte ik dat mensen die eenmaal enthousiast zijn over een bepaald type mes dat als ideale optie presenteren, maar hoe weet je of dat wat voor jou is? Eigenlijk moet je gewoon ergens beginnen en kijken of het werkt, want of een mes werkt voor jou merk je pas als je er echt veel mee snijdt.

Mes voor een goede prijs

Ik heb het idee dat er momenteel veel meer goede messen zijn in een redelijk prijsklasse dan toen ik voor het eerst op zoek ging naar een mes. Misschien heb ik er nu meer aandacht voor. Hoe dan ook, toen ik Bare cookware online zag dacht ik die wel proberen. De messen hebben een hybride vorm tussen de Japanse en Westerse vorm in. Zijn gemaakt in China van Duits staal en hebben een wengé hardhouten handvat. Op het mes zelf zit een patroon wat op een soort berglandschap, dat zit er echt in 3d op. Het lemmet voel dus ook iets bobbelig aan aan de bovenkant. Het geeft het mes ook een coole uitstraling.
Bare cookware messen @ Lauriekoek.nl

Bare cookware messen @ Lauriekoek.nl

Bare cookware messen @ Lauriekoek.nl

De messen kunnen door de brievenbus en zet zitten goed verpakt. Er staat ook op de verpakking dat ze er messen in zitten met een reminder dat messen scherp zijn. Als je het pakje voorzichtig open maakt is er echt niets aan de hand. De verzendings- en de productie Co2 wordt trouwens door Bare Cookware tien keer gecompenseerd, bijvoorbeeld door donaties te doen aan projecten die mensen van een schonere oven te voorzien in India, of bomen te planten in een Nationaal park. Er staat een whitepaper op hun website waarin ze elk detail daarover delen.Bare cookware messen @ Lauriekoek.nl

Bare cookware messen @ Lauriekoek.nl

Oosterse stijl

Ik heb een Oosterse stijl set van Bare cookware. Deze stijl is Japans het lemmet is korter dan een “Westers” type mes. Ik weet dat dit als ik de keuze krijg, mijn persoonlijke voorkeur is. Er zit ook een pairing knife (schilmesje in het Nederlands) in en een mes wat precies daar tussen in zit. Ik snijd zelf als vegetarier geen vlees of vis dus met deze set kan ik prima uit de voeten. Ik alles fijnsnijden en schillen wat ik wil. De slijphoek is 15 graden dat is bij Bare cookware hetzelfde als bij de Westerse set.

Hoe snijden de messen?

De messen komen echt goed scherp uit de doos. Ik ben meteen aan de slag gegaan met de messen, ik segmenteerde citrusfruit met het kleinste mesje, hakte kruiden fijn met het grote mes en sneed een pompoen en een knolselderij in plakken. Dat zijn echt harde groenten en ze gingen moeiteloos in stukken. Het handvat houdt lekker vast door het hout en door het 3d patroon op het lemmet blijven plakjes groenten of fruit minder aan het lemmet “plakken”. Het mes is niet zwaar en ligt lekker in de hand. Er is een goede balans in gewicht tussen het lemmet en het handvat.

Bare cookware messen @ Lauriekoek.nl

Onderhoud van je mes

Laat niemand je vertellen dat er messen zijn die “zelfslijpend” zijn. Er bestaat geen mes dat nooit langs een aanzetstaal hoeft of nooit geslepen hoeft te worden. Dat is echt onzin, toch hoor ik het nog regelmatig van mensen. Een aanzetstaal is niet duur en slijpen kost zoiets rond een tientje, maar dan heb je wel weer een scherp mes. Denk ook niet dat je het mes langs een aanzetstaal hoeft te halen als een echt chef. Gewoon rustig een paar keer werkt ook. En doe je messen niet in de vaatwasser, nee echt niet doen! Even je mes onder de kraan en goed afdrogen is zo gepiept. Anders is je mes binnen de kortste keren bot. Heb je een glazen snijplank? Gooi die weg, want die verpest je messen.

Messen opbergen

Als je eenmaal goede messen hebt moet je ze ook goed opbergen. Zelf vind ik een messen magneet aan de muur erg fijn. Een magneet die van rvs is kan je mes beschadigen. Je kunt dat counteren door er een lap (nep)leer tussen de strip en je mes te klemmen. Of je kunt een strip bekleed met hout nemen, persoonlijk vind ik dat ook nog eens mooier dan rvs. Als je niet in je keukenmuren mag boren kun je ook losse magnetische planken op een standaard krijgen of magnetische blokken. Een magnetische strip en messenblok van hout vind je ook bij Bare cookware.

Goede set

Als je nu niet tevreden bent over je huidige mes, of al een tijd met een goedkoop (schil)mesje snijdt en heel graag een paar trede hoger wil dan is dit een goede set. Als je overstapt op een goed mes, is dat echt een enorme verademing en wordt koken stukken leuker. Misschien kom je er op zo’n moment ook achter dat je snijtechnieken een beetje aandacht nodig hebben. Zelf raad ik in dit geval het handboek snijtechnieken aan. Dit is een klein maar fijn boekje waar ik zelf ook veel aan heb gehad. Of je kunt Youtube aanslingeren natuurlijk.Bare cookware messen @ Lauriekoek.nl

De messen van Bare cookware kun je volgens mij vooralsnog alleen kopen op de website van Bare cookware. Je kunt er messensets vinden, losse messen en magnetische mesopbergers. Ook vind je er tips en trucs over hoe je snijden met een mes en hoe je je messen kunt onderhouden.

Posted by on 14 december, 2022

LEAVE A COMMENT