Koken uit je kookboeken: zo doe je dat


Ik heb een behoorlijke verzameling kookboeken. Dat is geen geheim, ik lees ze graag maar ik kook er ook heel graag uit. Mensen vertellen altijd terwijl ze naar mijn boeken kijken dat ze zelf ook leuke kookboeken in huis hebben maar er minder vaak uit koken dan ze zouden willen.
Er schijnt ooit onderzoek gedaan te zijn naar hoeveel recepten uit een kookboek daadwerkelijk worden klaargemaakt door de kookboeken koper. Volgens mij was het een getal iets tussen de 2 en de 3 recepten. Dus schaam je niet als je niet veel uit je kookboeken kookt. Waarschijnlijk ben je gewoon heel gemiddeld (en dat is in dit geval geen enkel probleem).

Kookboeken doen het ook uitstekend op het nachtkastje of op de koffie tafel. Iets zoals Nigel Slater leest prima voor het slapengaan en veel boeken zijn tegenwoordig ook prachtige fotoboeken. Ook op die manier kan en mag je er van genieten. Soms vind ik ook dat een supergoed recept de hele aanschaf van een kookboek goed maakt. Omdat ik het zo’n goed recept vind.

Goed meer koken uit kookboeken mijn tips! Hier komen ze:

Saai maar nuttig

Gebruik de Index! Een beetje de bekende weg voor sommigen wellicht: maar gebruik de index van het boek. Veel kookboeken hebben een goede Index. Waar je kunt zoeken op ingrediënt. Zodat je kunt kijken naar wat je hebt liggen en er zo makkelijk een recept bij kunt zoeken.

Challenge

Ga de uitdaging aan: Eens in de zoveel tijd zie ik weer iemand in mijn time-line verschijnen die alles uit een kookboek probeert te koken. Vervolgens deelt die persoon dan uitgebreid zijn of haar bevindingen als stok achter de deur. Raak geïnspireerd en doe hetzelfde. Vraag desnoods een vriend of vriendin om hetzelfde te doen. Leuk en wellicht kun je samen koken.

Random recept

Blader lukraak door een kookboek en sla gewoon een pagina open en maak dat. Het werkt voor mij als ik het echt niet meer weet. Sla wel de toetjes hoofdstukken over, tenzij je natuurlijk een avond alleen maar toetjes wil eten natuurlijk. Eigenlijk een uitstekend idee.

Haal die maaltijdplanner onder het stof vandaan

Een goede voorbereiding. Ik ben soms mevrouwtje chaos als het op het plannen van mijn eten uitkomt. Door schade en schande heb ik geleerd dat het echt beter is om ingrediënten in huis te hebben en op te schrijven wat je gaat maken en wanneer en in welk boek dat staat. Zo voorkom je dat je elke dag naar de winkel moet. Dat hoeft echt niet in een bullet journal of fancy mealplanner. Het kan ook in je agenda.

Vervang iets wat je niet lust

Het recept is niet heilig. Als jij iets niet lust of iets wil vervangen. Doe dat dan! Er komt niemand van de recepten politie bij je langs omdat je je niet aan de regels hebt gehouden. Probeer dus een iets uit. Bij bak recepten kan dit trouwens wat makkelijk omdat iedere gram in zo’n geval uitmaakt voor het resultaat dus wees gewaarschuwd. Bij hartige recepten is het meestal geen probleem.

Schrijf eens in een kookboek als je durft

Maak aantekeningen: Schrijf op wat je lekker vond en wat er een volgende keer beter kan. Sommige mensen hebben hier indrukwekkende programma’s voor op hun computer of smartphone maar in een klein opschrijfboekje kan het ook prima. Of maak aantekeningen in het boek zelf als je dat durft.

Lees je kookboek en leer meer

Van kookboeken kun je ook heel veel leren door ze te lezen. Sommige kookboeken hebben langere stukken tekst waarin heel veel bruikbare informatie staat. Lees dat ook eens echt is mijn tip. Ga er eens goed voor zitten en laat je meevoeren. Zo leer je misschien van alles over hoe je bonen kookt zonder dat de schilletjes kapot kookt. Of over de gewoontes op het platteland van Italië.

Maak je innerlijke kookboekennerd blij

Voor de übernerds onder u, is er de website Eat Your Books. Een Nederlandse versie van deze website ken ik helaas niet. Hier kun je een account maken aangeven welke boeken je hebt en heel handig in alle indexen tegelijk zoeken. Het werkt nu dus alleen als je veel buitenlandse titels in de kast hebt staan. Of je moet zelf van alles willen invoeren. Het principe vind ik wel heel goed bedacht. Er zit ook een community bij.

Soms als ik twijfel of een kookboek geschikt is voor mij als vegetariër kijk ik hier. Ze geven vaak namelijk ook in de beschikbare indexgegevens keurig aan wat veganistisch of vegetarisch of glutenvrij is.

Laat je niet meevoeren door de misverstanden over kookboeken. Koken uit een kookboek is niet perse ingewikkeld, kookboeken zijn niet altijd duur en uit oude kookboeken kan je vaak nog prima kokerellen. Bekijk voor meer misverstanden mijn blogpost “misverstanden over kookboeken”

Als je echt iets wil doen wat een statement maakt kun je natuurlijk altijd nog de Julie and Julia route nemen. Mocht je die film nog niet hebben gezien: het is een van mijn favoriete eetfilms, waarin de hoofdpersoon zich door het hele dikke kookboek van de befaamde Julia Child heen kookt. Met alle ups en downs van dien.

Wat is jou laatste aanschaf op kookboeken gebied geweest? En heb je er al veel uit gekookt?

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 19 februari, 2018

4 Comments

 • Roos

  20 februari, 2018

  Wat een leuk artikel :-). Schrijven in mijn kookboeken vind ik een dingetje. Heb in een boek aantekeningen gemaakt en daar heb ik enorme spijt van gekregen dus dat laat ik maar.

  Fijn om te weten dat ik niet de enige ben die niet vaak kookt uit de boeken. Ik vind ze prachtig om te lezen en te bekijken. Jouw tip om een challenge te doen ga ik in het klein aanpakken. Beginnen met 1 recept per week en kijken hoe het gaat. Zin in

  • Laurie

   20 februari, 2018

   Ja schrijven is wel een dingetje ja. Het is net als met ezelsoren, sommige mensen vinden het superhandig, sommige mensen vinden het barbaars. Zelf heb ik ooit post it-s in boeken geplakt die ik bijna niet meer los kreeg omdat ze zo vastgeplakt zaten..
   Laat me weten hoe je kleine uitdaging gaat.

 • Hannie

  11 maart, 2018

  Als ik een nieuw kookboek heb gekocht (of er een leende in de bieb), kijk ik het helemaal door en plak post-its bij de recepten die me lekker lijken. Gelukkig nog geen totaal vastgeplakte post-its gehad ;-) Hele goedkope gebruikt blijkbaar!
  Eén keer per week maak ik een menu voor een dag of vijf van de komende week. Ik pak er dan een paar kookboeken bij om recepten uit te zoeken. Zo gebruik ik mijn kookboeken vrij veel.

  • Laurie

   11 maart, 2018

   Nee hoor state of the art papiertjes uit Japan! Mijn theorie is dat alles kan vast plakken als het er maar lang genoeg in vast zit.

LEAVE A COMMENT