Handige keukendingen: De (blok)rasp

Blokrasp @ Lauriekoek.nlIn mijn serie over handige keukendingen die vaak over het hoofd worden gezien maar zeker de moeite waard zijn ben ik nu aanbeland bij de rasp. Vandaag turen we eens goed naar al die kleine gaatjes in glanzend RVS.

Het andere item wat ik eerder besprak? De vijzel.

Blokrasp

Eigenlijk zijn al die gaatjes in een rasp of blokrasp een klein mesje op zich. Er is een grove kant en een kant met fijne gaatjes. De derde kant is vaak met een of twee scherpe kanten om flinterdunne plakken te maken. Ik weet niet precies maar ik kijk nogal vaak over deze kant heen. Ten onrechte, want het is hartstikke handig. Met al deze kanten kun je flink wat chocolade, kaas, groenten en fruit raspen voor sauzen, salades, rösti en nog veel meer. Ook kun je er heel makkelijk zelf broodkruim mee maken door oudbakken brood te raspen. Allemaal door simpel zelf je hand te bewegen, zonder stekkers. Het gaat ook nog best snel.
Blokrasp @ Lauriekoek.nl

Blokrasp @ Lauriekoek.nl

Microplane

Natuurlijk zijn er ook chique versies van raspen zoals de hele fijne rasp vaak van Microplane, alheb ik ook goede dingen gehoord over het merk Cuisipro. Zelf gebruik ik mijn hele fijne rasp eigenlijk bijna dagelijks. Ik heb geen knoflookpers dus al mijn knoflook rasp ik fijn op de rasp, net als gember. Ik heb in mijn leven al drie Microplane raspen vernield. De rasp zelf is prima maar de houder geeft zeker bij intensief gebruik als eerste de geest. Het ontwerp is gebaseerd op raspen waar in de timmerwerkplaats het hout mee wordt geraspt. Ook deze rasp wordt trouwens uiteindelijk bot is mijn ervaring. Dus weet je niet meer wanneer je hem gekocht hebt? Of kost raspen gewoon ineens heel veel moeite? Dan is het tijd voor een nieuwe.Microplane rasp @ Lauriekoek.nl

Microplane rasp @ Lauriekoek.nl

Er is trouwens ook een peperdure blokrasp van Microplane. Waarvan ik heel benieuwd ben of hij zoveel beter raspt dan een standaard model van een paar euro die je bij winkels als Hema, Ikea en Dille & Kamille koopt. Mocht er ooit achter komen dan zal ik mijn bevinden hier delen.

Raspen met de keukenmachine

Als ik zelf grote hoeveelheden moet raspen pak ik trouwens het raspaccessoire van de Magimix. Met een druk op de knop rasp je dan in een oogwenk enorme hoeveelheden tot prachtige slierten, of plakjes. Zeker als ik geen zin heb om te koken vind ik dit echt een handig. Ooit ben ik geïnspireerd geraakt door Jamie Oliver en zijn 30 en 15 minute meals. Ik gooi alles er doorheen kook wat ik wil koken en tegen de tijd dat ik gegeten heb en niet meer hangry ben heb ik weer genoeg energie om hem af te wassen, want ja dat moet met de hand.
Magimix keukenmachine @ Lauriekoek.nl

Magimix keukenmachine @ Lauriekoek.nl

Minirasp – handig voor nootmuskaat

Laten we ook het raspje voor de nootmuskaat niet vergeten. Er is zo’n ouderwetse ronde maar ik gebruik een klein raspje wat ik ooit cadeau kreeg in een blogpakket. Naast opvallend handig is ie ook ronduit snoezig en heel handig voor als je een beetje nootmuskaat nodig hebt (versgeraspt, want dat is altijd veel lekkerder dan poeder).
Minirasp @ Lauriekoek.nl

In mijn keukenbasics blogpost uit 2017 schreep ik al eens dat de absolute basis voor als je begint met koken een snijplank, dunschiller, goed koksmes en rasp is. In de loop der jaren ben ik over sommige dingen waar ik eerder over schreef op mijn blog net wat anders gaan denken, maar hiervan denk ik nog steeds dat het vier uitstekende items zijn. Of het nou een duurder model is of een oersimpele blokrasp. Het is echt een handig ding dat het koken makkelijker maakt.

Posted by on 7 april, 2024

LEAVE A COMMENT