Handige keukendingen: kleine mesjes

Kleine mesjes @ Lauriekoek.nlEerst wilde ik deze blogpost over kleine mesjes, schilmesjes noemen maar ik denk toch dat dit de lading net niet helemaal dekt. In deze serie over handige keuken dingen bespreek ik keukenspullen die vaak over het hoofd worden gezien maar toch handig zijn om te hebben. Met als doel om een mooie, handige lijst te hebben samengesteld als de decembermaand is aangebroken met fijne keukendingen die niet per se een grote pan zijn of een dure keukenmachine , maar desondanks toch zeer de moeite waard. Wie het kleine niet eert is het grote niet weert.

Eerder besprak ik in deze categorie de vijzel en de rasp.

Een fijn koksmes is géén klein mesje

Laat ik meteen maar met de deur in huis vallen: je hebt ook een koksmes nodig in je leven. Nee die valt niet onder de kleine mesjes, dus daar gaan we het vandaag ook niet te lang over hebben. Ik wil alleen wel even zeggen dat je hele leven alles met een bot piepermesje snijden echt geen doen is. Ja er zijn mensen die het doen en die zeggen niet anders willen. Vaak hebben ze ook nooit anders geprobeerd, of ze zijn bang voor scherpe messen, terwijl botte messen zo mogelijk nog gevaarlijker zijn.Bare cookware messen @ Lauriekoek.nl

Spaar dus vooral ook voor een koksmes als je er nog geen hebt, het is het echt waard. Ik was ook ooit zo iemand die bang was voor grote koksmessen maar daar was ik razendsnel overheen toen ik ontdekte hoeveel beter het werkte. Laat je botte messen ook vooral slijpen door een specialist.

Robert Herder

Terug naar scherpe echt kleine mesjes, want ook die hebben een plek in de keuken. Een goed schilmesje dat als een mes door de boter schilt is echt een toevoeging. Natuurlijk bij sommige budget winkels koop je schilmesjes in een set van 10 en die gooi je gewoon in de prullenbak als je er klaar mee bent. Die bedoel ik niet. Ik denk eigenlijk dat het beste schilmesje een Robert Herder alias Molenmes is. Dat oordeel zou er mee te maken kunnen hebben dat ik ooit de fabriek bezocht. Dit is echt een belevenis, je ziet een mes door zoveel mensenhanden gaan. Maar ik denk eigenlijk dat het mesje voor zich spreekt.
Op bezoek bij een messenfabriek - Lauriekoek.nl

Het is gemaakt van carbonstaal en heel scherp. Carbonstaal is heel scherp en heel goed dun te slijpen. Het verschil met andere schil mesjes is echt verbazingwekkend, zo scherp. Carbonstaal heeft als nadeel dat het roest, je moet het dus goed afdrogen. Zelf vind ik dit geen probleem omdat die scherpte dat beetje extra zorg echt waard is. Als je er een beetje voor zorgt kan het je hele leven meegaan, wel zo duurzaam. Er zijn ook kleine mesjes van Pallares Solsona, met hetzelfde principe maar dan niet uit Duitsland, maar uit Spanje. Soms ziet een lemmet er een beetje oud en verweerd uit, laat je door dat uiterlijk niet bedriegen, ze zijn nog steeds vlijmscherp. Die look hoort bij het mes.
Kleine mesjes @ Lauriekoek.nl

Tomatenmesje

Ook handig om te hebben is een klein kartelmesje, ook wel een tomatenmesje genoemd omdat ze, zoals de naam al een beetje verklapt handig tomaten snijden. Die zijn er van Robert Herder, maar ook van bijvoorbeeld Victorinox, die ook vaak als tafelmes worden gebruikt. De laatste is gemaakt van rvs en roest dus niet.

Officemesjes

Je hebt ook officemesjes, soms ook wel fruitmesjes genoemd. Vaak van rvs, voor kleinere keukentaken. Ik heb er bij mij thuis eigenlijk altijd wel een aantal rondzwerven, omdat ze handig zijn. Er raakt er ook wel eens een kwijt, omdat ik hem waarschijnlijk met schillen en al in de gft-bak gooi. Voordat ik mij realiseer dat er iets kwijt is, is de bak al lang geleegd. Ik vrees dat ik hetzelfde doe met bestek uit de beste la. Wat dat betreft een prima cadeau, omdat je er niet genoeg van kunt hebben.
Kleine mesjes @ Lauriekoek.nl

Posted by on 26 april, 2024

LEAVE A COMMENT