Deze items heb ik graag bij de hand om mijn pannen schoon te maken

Schoonmaken van pannen @ Lauriekoek.nl Ik gebruik vrijwel dagelijks de pannen die ik in mijn keukenkastje heb staan. Ik vind het belangrijk om goed voor mijn keukenspullen te zorgen, goed schoonmaken hoort daar bij. Het is soms een saai klusje, maar ik ben er van overtuigd dat mijn pannen zo langer mee gaan. Deze items heb ik daarvoor eigenlijk altijd wel in huis. Het zijn geen dure maar wel hele handige spulletjes.

Schuurspons van koper

Koper is een zachter metaal en daarom krast het minder snel. Volgens sommige mensen kun je het ook veilig gebruiken op glas. Dat heb ik nog niet geprobeerd ,maar ik heb er wel hele vieze aangebakken rvs pannen behoorlijk schoon mee gekregen. Ook mijn niet geëmailleerde gietijzeren pan wordt er heel mooi schoon mee als ie echt vies is.  Je kunt ze kopen bij de betere kookwinkel en winkels als Dille & Kamille. Ze gaan lang mee. Ik ben fan. Er bestaan ook doekjes met met hetzelfde principe.

Korte borstel

Een korte borstel is handig om goed kracht mee te zetten op vieze pannen. Meestal is het toch het “elbow grease” wat de vuiligheid moet los poetsen. Natuurlijk heb ik ook een “gewone” afwasborstel, maar de borstel die ik graag gebruik is echt ruw en gemaakt van kokosvezel, niet alleen van tampico zoals veel gewone houten afwasborstels.Schoonmaken van pannen @ Lauriekoek.nl

Een blauw sponsje

Dit zijn niet de standaard schuursponsjes, maar een minder heftig schurende variant. Ze zijn te koop bij bijna iedere supermarkt, ieder huismerk is prima. Er zijn momenten waarop ik overweeg helemaal geen afwaskwast meer te nemen, maar alleen dit blauwe sponsje te gebruiken. Het schuurt precies genoeg om het op iedere pan te mogen gebruiken. Ik krijg er met een beetje boenen bijna alles mee schoon met alleen een klein beetje afwasmiddel. Van pannen en braadsledes met emaille tot rvs pannen. Ik boen ook de rvs wasbak ermee schoon als die heel vies is. Werkt uitstekend. #teamblauwsponsjeSchoonmaken van pannen @ Lauriekoek.nl

 

Goede zeep

Ik gebruik vaak zwarte zeep of Dreft als iets heel vies is. Dreft schijnt ook gebruikt te worden in veel professionele keukens en zelfs op booreilanden en fietsenwinkels om dingen te ontvetten. Of ik gebruik een beetje soda-bicarbonaat om iets los te schuren. Mijn gewone afwas doe ik nog steeds graag met Marcels Greensoap, want dat ruikt ontzettend lekker. Voor emaille pannen van bijvoorbeeld Le Creuset bestaat speciaal afwasmiddel, wat je trouwens niet op anti-aanbakpannen mag gebruiken. Dit schijnt krassen ook een beetje te kunnen “dichten” ik heb het nog nooit gebruikt, maar als je braadpan echt een ernstig geval is, is het het proberen waard. Zelf ben ik bij hele vieze gietijzeren emaille pannen ook fan van deze (ietwat omstreden) methode.

Keukenpapier

Een van mijn favoriete andere items is keukenpapier. Niet duurzaam, maar gewoon op tijd een doekje door de pan halen als hij nog warm is maakt soms in een oogwenk de hele pan schoon. Omdat alles nog warm is en zich daarom goed laat afvegen. Hoe langer je de pan laat staan hoe erger het aankoekt, hoe langer je bezig bent met schoonmaken. Hoe langer je hem dan ook de volgende keer weer laat staan want schoonmaken kost zoveel tijd. Probeer niet in die cirkel te belanden.

Geen dure spullen nodig

Ik geloof niet dat je voor je keuken een heel assortiment van schoonmaakspullen en dure borstels en doekjes nodig hebt. Natuurlijk zijn sommige items supercool om te zien en heel stijlvol maar vaak zijn het de dingen die niet heel erg opvallen zoals het schuursponsje van koper die het handigste zijn. Iedereen wil een snelle oplossing voor het schoonmaken van zijn pannen maar die bestaat niet. De vaatwasser maakt het er vaak niet beter op. Laat die dus links liggen! Als je een pan kookt krijg je ook min of meer de verantwoordelijkheid om er goed voor te zorgen zodat hij lang mee gaat. Plons nooit je hete pan in koud water om het schoonmaken te vergemakkelijken, geen enkele pan vind dat leuk en ze gaan er kapot van.Schoonmaken van pannen @ Lauriekoek.nl

Lees de handleiding

Het is belangrijk goed uit te zoeken van welk materiaal je pan is. Lees de handleiding die je bij de pan krijgt en bel desnoods de klantenservice van het merk van de pan als je ergens aan twijfelt. Waar je sommige anti-aanbakpannen met een gewone afwasborstel al lijkt te beschadigen kunnen bijvoorbeeld gietijzeren pannen zonder emaille zeker tegen een stootje. Pannen met emaille moet je weer voorzichtiger behandelen, maar die hebben dan ook als voordeel dat door het emaille alles over het algemeen heel makkelijk los komt. En dat je er in tegenstelling tot gietijzeren en plaatstalen pannen zonder emaille wel afwasmiddel in mag gebruiken omdat hij niet kan roesten.

Vraag om advies van de professional

Is je pan zo aangebrand dat er rare brandvlekken inzitten? Twijfel je of hij nog te redden is? Ga dan naar je dichtstbijzijnde kookwinkel. Ze kunnen je pan goed bekijken en je adviseren in wat je moet doen. Ik heb een keer zo’n geval gehad, ik ben toen naar Kookeiland in Arnhem gegaan, mijn lokale kookwinkel, waar ik de pan niet eens had gekocht. Toch hebben ze me toen van advies voorzien. Dat heb ik opgevolgd en de pan leeft tot op de dag van vandaag.

 

Posted by on 10 juni, 2021

LEAVE A COMMENT