Een kleine rondleiding in mijn vernieuwde kleurrijke keuken

Mijn "nieuwe" keuken - Lauriekoek.nlEen tijdje geleden liet ik jullie al trots mijn “nieuwe keuken” zien. Die bestond gedeeltelijk uit de keuken die er al stond en gedeeltelijk uit een constructie die ik zelf had bedacht. Toch bleken sommige aspecten van mijn eigen uitvinden niet echt handig. Daarom heb ik wat verbeteringen aangebracht waar ik heel tevreden over ben.

Wat is er weg?

Allereerst heb ik de twee Ikea roltafels weggedaan. De lades waren erg handig maar de pannen stonden in de open lucht. Ondanks dat ik de pannen vrijwel dagelijks gebruik werden ze stoffig en zaten ze vaak onder de kattenharen. Altijd afwassen dus voor gebruik. De roltafels waren ook vrij smal. Ik wilde graag een volwaardig aanrecht. Benieuwd hoe de oude situatie eruit zag? Bekijk hier dan de oorspronkelijke blogpost.

Ik kies voor lades

Deze blogpost zou eigenlijk natuurlijk keihard gesponsord moeten zijn door IKEA. Maar dat is ie helaas niet. Goed enter een heel nieuw keukenblok van IKEA. Met lades (die lades zijn een tip van Marie Kondo). Lades werken veel beter, je kan overal beter bij, ze zijn makkelijker in te delen, ik ben ladefan, net als Marie. De kleur en de stijl van dit gedeelte van de keuken zijn ook meer mijn smaak dan het gedeelte er tegenover.Mijn "nieuwe" keuken - Lauriekoek.nl

In mijn keuken zijn flink wat dingen van plaats veranderd. Producten staan voor mij meer op logische plekken, ik hoef minder vaak dingen te verplaatsen om ergens bij te kunnen. Ook kan ik de lades gewoon dichtgooien. Er zit namelijk een systeem op waardoor de lade gewoon langzaam dichtvalt. Het grappige is trouwens dat ik de deurtjes ook gewoon dicht gooi en daar zit het niet op.Mijn "nieuwe" keuken - Lauriekoek.nl

Schoonmaaktechnisch is het ook makkelijker geworden, ik hoef niet meer onder de keuken te stofzuigen want er zit gewoon een plint. Veel meer dingen hebben een vaste opbergplek, waardoor ze makkelijker op te bergen zijn. En de spullen die ik vaak gebruik kunnen makkelijk op de nieuwe aanrecht blijven staan. Er blijft genoeg ruimte over.Mijn "nieuwe" keuken - Lauriekoek.nl

IKEA versus Bruynzeel

Over het keukengedeelte tegenover het nieuwe ladeblok heb ik ook nog wel wat kanttekeningen. Zo is die keuken helemaal nog niet zo oud en het folie van de aanrecht begint al los te laten. Volgens Bruynzeel komt dat omdat ik in de keuken vocht, vet, zuur en hitte gebruik. Kortom ik kook erin en daar kan de aanrecht niet tegen. Het klinkt heel grappig maar het is natuurlijk sneu. Ze gaan het niet voor me oplossen, dus helaas zit ik nog vast aan deze minder mooie kant van de keuken. Gelukkig kan het nieuwe blad wel tegen een stootje.

En de rest van de keuken?

Er is een nieuwe prullenbak bijgekomen. Eentje met een voetpedaal voor de hygiëne. Net als de keuken is ook deze prullenbak niet gesponsord. Het is een fijne prullenbak trouwens, er past veel meer in dan ik altijd denk. De kleur vind ik ook heel cool. De prullenbak is vanuit de hele woonkamer te zien, vandaar ook dat ik het belangrijk vind dat ie er leuk uitziet.Mijn "nieuwe" keuken - Lauriekoek.nl

De plank boven het nieuwe IKEA gedeelte van de keuken is intussen een beetje doorgebogen onder het gewicht van de kopjes. Ik ben van plan die op termijn nog eens te vervangen voor een andere plank. In dit geval kan ik die budget technisch vast wel laten maken door een goede timmerman. En van een goede plak dik hout waar lekker veel bekers op kunnen staan. Tot die tijd moet-ie het nog maar even zien uit te houden. Er is in ieder geval nu meer ruimte voor kopjes, mokken, thee en koffie.Mijn "nieuwe" keuken - Lauriekoek.nl

Zo’n roede waar dingen aan kunnen hangen bleek veel makkelijker te zijn dan ik dacht. In het meeste keukengerei zit wel een gaatje of er zit een haakje aan. Zo kun je de spullen die je het vaakst gebruikt makkelijk grijpen. Het is dus fijn dat die nog is blijven hangen. Mijn Netherton Foundry pan hangt er ook. Want die houd ter niet zo van om opgesloten te zitten, hij gaat dan eerder roesten. Hij is high maintenance. Wellicht wil ik in de nabije toekomst zo’n middeleeuws pannenrek waar alles aan kan hangen.Mijn "nieuwe" keuken - Lauriekoek.nl

Een klein stukje Ottolenghi in Arnhem

Op de koelkast hangt een bonnetje van Ottolenghi, het is de duurste en lekkerste maaltijd die ik ooit gehad heb. Het is een herinnering voor mij dan goed eten geld mag kosten en een herinnering aan de maaltijd zelf natuurlijk. Dan bonnetje hangt er uiteraard sinds mijn vakantie in Engeland, of nou ja mijn vakantie in Londen. Gelukkig heb ik daarnaast ook twee van zijn kookboeken.Mijn "nieuwe" keuken - Lauriekoek.nl

Tussen droom en daad

Stiekem droom ik natuurlijk ook van een handgemaakte houten keuken van hele goede kwaliteit en duurzaam hout. Net zoals een buurman die geen drugsdealer is trouwens maar dat is weer een ander verhaal (..). Maar dat is ook een beetje zonde in een huurhuis. Plus het is voor mij niet echt binnen budget.

Als ik compleet de vrije hand had gehad, had ik ook gekozen voor een andere vorm keuken en een groter fornuis. Dat kan nu ook wel maar dan moet ik de hele onder verdieping slopen en met deze kwaliteit keuken weet ik niet of dat ooit nog goed in elkaar terug kan. Ik heb nu in ieder geval geleerd dat Bruynzeel niet komt helpen als er iets mis is.

Vooralsnog ben ik heel erg in mijn nopjes met mijn nieuwe keuken. Al heb ik al twee nog twee voor de korte termijn doelen: een nieuwe vaatwasser en nog wat reinigbaar muurverf voor boven het fornuis. Als je vaak kookt blijft je denk ik dingen zien die anders of beter kunnen en dat vind ik helemaal niet erg.

Wat ik trouwens heel grappig vind is dat een verfkleur die verdacht veel lijkt op de kleur die ik hier op de muur heb, nu kleur van het jaar is bij Histor. Het grappig vind ik dan weer dat Pantone de kleur ultra violet tot kleur van het jaar heeft uitgeroepen. Dat is bepaald geen geel (of oranje) Zoek je zelf inspiratie voor kleur in de keuken? Bekijk dan vooral mijn Pinterest keukenpagina. Daar verzamel ik kleurrijke keukens.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 10 februari, 2018

2 Comments

 • AL

  31 oktober, 2020

  Leuk keukenblok, welke naam en kleur hebben de lades?

  • Laurie

   31 oktober, 2020

   De keuken is een Method keuken van Ikea. Voor zover ik weet hebben individuele lades daar geen naam. Het zijn wel de grootste lades uit het Method systeem. De kleur is de standaard kleur grijs van Ikea, er is daar maar een kleur grijs. Het kan in dit licht van de foto’s misschien een andere kleur grijs lijken maar het is dus de stanaard grijs.
   Voor meer Ikea opties verwijs ik je trouwens naar de Ikea hack blogpost. Met veel meer kleuren en opties. https://lauriekoek.nl/je-kunt-je-ikea-keuken-hacken/

LEAVE A COMMENT