Staub Cocotte & Chistera

Staub Cocotte & Chistera @ Lauriekoek.nl Staub is een van de toonaangevende merken wat gietijzeren pannen betreft. Recent heb ik ontdekt dat ik ik deze naam al jaren verkeerd uitspreek. Het klinkt meer als “Stoeb”, dus zonder de “au” van pijn. Weten jullie dat ook weer, hoewel ik het ook goed reken als je gewoon de au blijft uitspreken. Al wou ik het vandaag niet over de uitspraak van de merknaam hebben, maar over de mooie gietijzeren pannen die dit merk maakt en in het bijzonder de Cocotte en Chistera.

Staub

Staub is opgericht in 1974 in Frankrijk in de Elzas regio, die bekend staat om zijn eenpansgerechten. Francis Staub onderwierp de pan zelf. De pannen worden tot de dag van vandaag allemaal in Frankrijk gemaakt. Het schijnt dat in Frankrijk meer dan de helft van de Michelinsterren chefs Staub pannen in de keuken heeft. Alle pannen worden gemaakt door een mal in zand te drukken en die vol te gieten met gietijzer, daarna begint het proces van het aanbrengen van emaille. Staub gaat er prat op dat ze strengste kwaliteitseisen hebben.Staub Chistera @ Lauriekoek.nl

Ik heb twee Staub pannen aan mijn collectie toe kunnen voegen: een cocotte en een kersenrode chistera.Staub Cocotte & Chistera @ Lauriekoek.nl

Staub Cocotte

La Cocotte is de klassieke stoofpotpan, al kan je er natuurlijk heel veel gerechten in klaar maken, wat ik ook doe. Van soep tot curry ik kook heel veel in gietijzer. Je kunt Staub cocottes krijgen in verschillende en maten en ook verschillende kleuren ook zijn er speciale edities en pannen in bijvoorbeeld pompoen- en tomaatvorm. Mijn cocotte is de 24 cm doorsnee pan in white truffle. Het is niet spierwit en past goed in iedere keuken. Staub Cocotte @ Lauriekoek.nl

Door de manier van emaille aanbrengen aan de buitenkant krijgt de pan een beetje een 3d effect. Zeker bij de letters en randen zie je het extra goed maar over het algemeen is de pan heel mooi diep van kleur. Sommige mensen denken omdat de binnenkant van de pan zwart is dat daar geen emaille zit. Dat klopt niet, aan de binnenkant zit ook emaille. Bij iedere Staub pan is dat zwart.Staub Cocotte @ Lauriekoek.nl

Staub Cocotte @ Lauriekoek.nl

Aromaregen

Het zwarte emaile van de binnenkant lijkt glad maar is een klein beetje ruw. Daardoor bakt de ban heel mooi bruin. De deksel van de pan heeft zwarte uitsteeksels ook wel picots genoemd. Omdat de deksel van de pan heel goed sluit stijgt het vocht op, komt tegen de deksel van de pan en valt zo naar beneden. In goed Frans ook wel La Pluie d’Arômes genoemd oftewel een aromaregen. De pan is dus van gietijzer, wat egaal verwarmd, de deksel sluit goed en de bodem is een beetje ruw. Dat samen maakt dat het heel goed kookt.Staub Chistera @ Lauriekoek.nl

Staub Cocotte @ Lauriekoek.nl

Staub Chistera

Hoewel ik denk dat ieder huishouden een cocotte kan gebruiken wil ik ook zeker de chistera onder de aandacht brengen. Chistera heeft net als de cocotte de befaamde zwarte emaillelaag en een structuur in het deksel om het vocht weer terug de pan in de laten regenen. Het is net iets hoger dan een koekenpan, maar lager dan een cocotte met best wat inhoud (bij de 24 cm doorsnede is dat 2,5 liter). Dit is wat ze in Nederland vaak een hapjespan noemen. In Amerika noemen ze dit soort wat lagere pannen een rondeau. Ik heb het idee dat dit type pan steeds populairder wordt en dat is niet voor niets. Het is ideaal als je bijvoorbeeld met zijn tweeën woont en voor het maken van saus, het bereiden van groenten of het koken van rijst, ik pak een pan als een chistera eigenlijk overal voor.Staub Chistera @ Lauriekoek.nl

Staub Chistera @ Lauriekoek.nl

Staub Cocotte @ Lauriekoek.nl

Geen PFAS

Gietijzeren pannen kunnen trouwens prima op gas maar ook op op inductie (en andere warmte bronnen) en in de oven. Ik krijg de laatste tijd weer veel vragen over of gietijzeren kookpannen PFAS bevatten. Daar kan ik kort over zijn, pannen zoals deze Staub hebben geen anti-aanbaklaag. Ze hebben een emaillelaag. Die kan aanbakken voorkomen, maar is van een ander materiaal en functioneert anders. Als je de overstap maakt kan het dus zijn dat je een beetje moet wennen. Ik moet zeggen dat het voor mij nogal raar voelt om bij pannen die overduidelijk (want geen anti-aanbak dus) geen PFAS bevatten te zeggen dat ze PFAS vrij zijn, maar bij deze.

Makkelijk schoon te maken

Misschien denk je nadat je over ietwat ruw emaille hebt gelezen. dat het veel poetswerk is om een Staub schoon te maken. Dat valt heel erg mee. Mijn ervaring is sowieso dat items met een goede kwaliteit emaille eigenlijk makkelijk schoon te maken zijn. Een warm sopje met wat afwasmiddel en een afwasborstel is alles wat je nodig hebt. Soms lees je dat je Staub pannen in de vaatwasser mag doen maar dat raad ik echt af. Met de handafwas blijven ze veel langer mooi, in de vaatwasser kunnen de pannen dof worden. Dat is toch wat je wilt denk ik dan als je een investering doet in een goede pan, dat ie zo lang mogelijk mooi is.Staub Chistera @ Lauriekoek.nl

Losse onderdelen

Je kunt ook losse knoppen voor je Staub kopen, ook in de vorm van bijvoorbeeld een vis of kip, of een losse gewone knop als je een nieuwe nodig hebt. Er zijn ook accessoires zoals siliconen handvathouders, want de handvaten van de pan worden warm. Zelf moet ik zeggen dat ik dat geen probleem vind, ik heb altijd een pannenlap in de buurt.Staub Chistera @ Lauriekoek.nl

Hoog op mijn lijstje

Als het op goede gietijzeren pannen aankomt staat Staub hoog op mijn lijstje. Ik kook er nu al een paar maanden vrijwel elke dag in en ik heb eigenlijk geen negatieve opmerkingen. Ik ben vooral aangenaam verrast over hoe goed de deksel het vocht binnenhoud. Ik had al een Staub gietijzeren koekenpan, die ik echt al jaren heb en nog steeds mooi is ook qua emaille. Ook al gebruik ik die vrij intensief maar de pan met een speciale noppendeksel ervaar je toch weer heel anders.Staub Cocotte & Chistera @ Lauriekoek.nl

Staub pannen kun je kopen in de webshop bij Zwilling waar het hele Staub aanbod verkrijgbaar is.

Posted by on 6 oktober, 2023

LEAVE A COMMENT