Espressions multicooker (smart pressure cooker)
Dit is een Espressions multicooker of smart pressure cooker. In mijn snelkookpanontdekkingstocht was het mijn doel om zowel een snelkookpan voor op het fornuis als een multicooker te kunnen proberen. Om zo zoveel mogelijk vragen over dit type kookgerei te kunnen beantwoorden. Vragen die ik zelf had, want tot een paar maanden geleden was mijn ervaring met beide type pannen ook 0. Maar ook zeker vragen die ik van anderen krijg en in mijn omgeving hoor. Want sinds energie en gas besparen een hot topic is, hoor ik zelfs mensen die nooit met koken bezig waren praten over koken.
Het verschil tussen Snelkookpan, slowcooker en multicooker
Om even wat verwarring de wereld uit te helpen hier het verschil tussen een slowcooker (of crock-pot), een snelkookpan voor op het fornuis en een multicooker. Voor alledrie geldt dat ze in feite een pan zijn, alleen zitten er aan de slowcooker en multicooker een stekker. De slowcooker kan, de naam zegt het al, gerechten langzaam garen, vaak zijn er twee standen. De Multicooker kan koken onder druk, maar heeft daarnaast veel meer functies, zo kan een multicooker ook slow cooken. Het is veel meer ook een apparaat met verschillende standen, timers en een uitstelstand dat je voor je kan laten werken.
Instantpot?
Een multicooker wordt ook wel een instantpot genoemd. Dat is simpelweg een merk multicookers. Als iemand zegt dat hij iets in zijn instantpot heeft gemaakt, is er dus een kans dat je het ook in je eigen multicooker van een ander merk kunt maken. Het is zeg maar zoiets als alle gietijzeren pannen een Le Creuset noemen, iedereen weet wat je bedoelt, alleen is niet iedere gietijzeren pan van dat merk. Er is ook geen consensus over hoe “multi” een cooker moet zijn voordat het er een is, zo lang er maar meer dan een functie op zit lijkt mij.
Expressions multicooker
De Espressions multicooker zie er uit als een grote ronde pan. Op de voorkant zit een bedieningspaneel met een display. In de grote ronde pan zit een rvs pot die er uit ziet als een pan zonder handvaten in dit geval met een inhoud van 5,7 liter. Dat wordt in multicookerland ook wel een “liner” genoemd. Er zit bij deze multicooker een glazen deksel voor functies als het slowcooken en yoghurt maken, waarbij je niet onder druk kookt. Ook zit er een grotere zwaardere deksel met ventiel bij, voor als je wel onder druk gaat koken. Ook zit er een rekje en een mandje bij om dingen in te stomen en een maatbeker en een spatel.
Verschillende functies en programma’s op de Espressions multicooker
Op deze Espressions multicooker zitten 14 programma’s om mee onder druk te koken De programma’s zijn ingedeeld naar type gerecht en is een combinatie van druk en tijd. Er is er een voor granen, een voor soep en bouillon, een voor chili, een functie om potten mee te steriliseren en een zelfreinigingsprogramma. Je kunt ook zonder druk koken en dan kun je in de pot sauteren, zoals bakken in een pan op het fornuis. Je kunt yoghurt maken en slowcooken of jampotten of baby flesjes steriliseren.
Timer
Je kunt de pot zo instellen dat hij aan gaat zodra jij dat wil. Zo kan je alles zo timen dat het eten klaar is als je thuis komt. Wel is het zo dat je dan geen bederfelijke ingrediënten die niet te lang onverwarmd op kamertemperatuur kunnen blijven in de pot moet doen. De verschillende programma’s hebben verschillende soorten druk, dat kun je goed terugvinden in de handleiding die bij het apparaat zit. Niet alle programma’s laten aan het eind van het programma de stoom automatisch los. Welke standen dat wel en niet doen staat ook duidelijk aangegeven in de handleiding.
Als je de deksel op de Espressions multicooker klikt wordt je begroet door een vrolijk geluidje. De deksel zit er op. Als je dat pan instelt en op start druk gaat de pan opwarmen, als zich daadwerkelijk druk opbouwt kan je dat zien op de display. Dat is anders dan bij een pan op het fornuis, daar moet je gewoon wachten tot er een knopje omhoog komt en verder weet je niet hoe ver de pan is. Als hij eenmaal op druk is, begint hij zelf af te tellen en heb je dus een goed idee van wanneer het eten klaar is. Je kunt zelf de druk van de pan halen door op een knop de drukken, in een keer of meerdere keren om hem in series te laten ontsnappen.
Minder denkwerk
Waar je bij een gewone snelkookpan op het fornuis zelf al het denkwerk moet doen neemt een multicooker wat van dat denkwerk weg. Hij geeft verschillende standen voor verschillende gerechten en die kun je volgen. Ook geeft dit apparaat mensen (mij ook) een nog groter gevoel van veiligheid dat een snelkookpan op het fornuis. Als de pan eenmaal op druk is kan hij zelf zijn temperatuur reguleren en druk laten ontsnappen, daar hoef je niet bij te blijven om zelf iets te doen. Het voelt echt als een computer die als je hem een opdracht geeft voor je aan het werk gaat.
Met een stopcontact in de buurt kun je koken
Ik stel me zo voor dat als je op een plek woont als een studentenhuis waar je misschien geen eigen keuken hebt, het handig kan zijn er een te hebben. Je hebt alleen een stopcontact nodig en wat plek om ingrediënten te snijden en zo kan je toch een maaltijd voor jezelf maken zonder keuken. Je moet dus wel elektriciteit hebben, je willen verdiepen in hoe het apparaat werkt maar dan kan je er mee aan de slag. Sowieso is koken iets wat je moet leren en of je nou een multicooker of snelkookpan voor op het fornuis koopt. Feit dat tenzij je al jaren snelkookt, je een periode tegemoet gaat van dingen uit proberen en leren.
Je kunt van alles koken maar niet alles
Je kunt van alles koken in een multicooker. Bij snelkoken in het algemeen geldt wel dat er iets van vocht bij moet zitten, anders bakt het aan. Je kunt ook stomen. Granen, bonen, bouillon, soep, stoofpot, chili, curry, cakes, vlees en vis en eieren, vanalles kun je er in bereiden. Er zijn hele community’s en websites en kookboeken gewijd aan recepten speciaal voor dit apparaat. Maar het is geen wonderapparaat voor alle soorten gerechten. Hele romige gerechten kunnen er niet in, je kunt geen steak bakken en ook niet frituren. Ook is het geen weckketel, het lijkt er qua uiterlijk misschien wel op, maar als je dingen wil wecken moet je op zoek naar een weckketel.
Wat bespaar je?
Over het algemeen geldt dat je met een elektrische snelkookpan, of functie in dit geval ongeveer de helft van de kooktijd bespaart. Ook slow cooken is zuinig, omdat de pan niet constant heel heet hoeft te zijn. Dit zijn trouwens ook exact de opties die je hebt als je zuinig wil koken. Of razendsnel, of langzaam. Verenigd in één apparaat. Op internet zijn verschillende berekeningen te vinden met bedragen, ik vind het onmogelijk daar iets over te zeggen. Ik zou die berekeningen ook met een korreltje zout nemen. De prijzen veranderen zo snel en verschillen ook nog eens per huishouden.
De Espressions multicooker schoonmaken
Schoonmaken betreft vooral de rvs binnenpan, die maak je schoon zoals elke andere rvs pan. Net als het rekje en het stoommandje. Met een afwasborstel en wat afwasmiddel is de klus zo geklaard. De glazen deksel moet je natuurlijk voorzichtig schoonmaken en bij de snelkookdeksel is het belangrijk dat je het stoomventiel goed schoonmaakt. Let ook op de ring van de deksel, als die versleten is moet je een nieuwe kopen, want het is belangrijk dat de deksel goed sluit. Alleen zo kan de pan op druk komen bij het snel koken. Je kunt reserve onderdelen krijgen voor je apparaat. Daarvoor kun je contact opnemen met het bedrijf.
Je kunt de Espressions multicooker kopen bij bedrijven als Coolblue en kookwinkels. Je kunt hier terecht voor een lijst van verkoopadressen.
Laatste reacties