Recept: Kikkererwten-pannenkoekjes (besan chilla) uit Naturally Vegan

Recept: Kikkererwten-pannenkoekjes (besan chilla) uit Naturally VeganVandaag het tweede recept uit het kookboek Naturally Vegan wat ik met jullie mag delen: kikkererwten-pannenkoekjes met hari chutney. Ik heb mijn Mockmill aangezet en zelf kikkererwtenmeel gemaakt van gedroogde kikkererwten. Mocht je nou niet zo’n fancy meelmaalmachine hebben, je kunt kikkerewrtenmeel ook gewoon kant-en-klaar kopen bij de toko of de natuurwinkel.

Inleiding Julius Fiedler bij de kikkererwten-pannenkoekjes

Maal gedroogde peulvruchten fijn, voeg vloeistof toe om een beslag te vormen, verwarm het in een pan en kijk vol ontzag toe hoe het op magische wijze in een pannenkoek verandert. Dit is een methode die vaak wordt toegepast op het Indiase subcontinent, en de techniek om het van nature aanwezige zetmeel in peulvruchten te benutten zou wat mij betreft ook elders bekender mogen zijn

Besan chilla, hartige pannenkoekjes van kikkererwtenmeel, worden traditioneel geserveerd in Noord-Indiase huizen als ontbijt, of door verkopers als populair streetfood. Deze pannenkoeken in je eigen keuken maken is een gemakkelijke manier om de magie ervan te ontdekken en om kikkererwtenmeel (gemaakt van gepelde zwarte kikkererwten) als glutenvrij alternatief voor tarwemeel te ervaren. Als je in een experimentele bui bent, kun je ook een ander peulvruchtenmeel gebruiken (zoals van rode linzen of mungbonen), de toppings veranderen of het beslag op smaak brengen met alle geschikte specerijen die je bij de hand hebt. Houd er wel rekening mee dat het beslag na verloop van tijd dikker wordt, dus je kunt het maar het beste maken en meteen gebruiken.

Recept: Besan chilla Kikkererwten-pannenkoekjes met hari-chutney

Recept uit India
Voor 2 personen,
bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten voor de kikkererwtenpannenkoekjes
  • 200 gram kikkererwtenmeel (gram- of besanmeel)
  • 1 theelepel ajwain- of ajowanzaad (o.a. verkrijgbaar in de toko)
  • ½ theelepel gemalen kurkuma
  • ¼ theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel zout
  • 320 ml water
  • 1 kleine tomaat, ca. 100 gram
  • 1 kleine ui, ca. 100 gram
  • 2 lange groene pepers
  • 30 gram koriander
  • 20 gram gemberwortel
  • 4 eetlepels plantaardige olie
Wat moet je doen?

Meng het kikkererwtenmeel, ajwainzaad, de kurkuma, het chilipoeder en zout. Klop er 320 ml water door tot je een glad gietbaar beslag hebt. Snijd de tomaat in blokjes; pel en snipper de ui; snijd de pepers fijn; verwijder het onderste eindje van de steeltjes van de koriander en hak de rest fijn. Voeg alles toe aan de kom. Schil de gember en rasp hem boven de kom. Meng goed.

Verhit 1 theelepel olie in een kleine koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Roer het beslag goed door, giet een pollepel van het beslag in de pan en strijk met de achterkant van de lepel uit tot een dunne pannenkoek. Sprenkel nog wat olie langs de randen en bak tot er belletjes verschijnen op het oppervlak en de pannenkoek gemakkelijk loskomt van de zijkanten van de pan (1 tot 2 minuten).

Draai om en bak nog 1 minuut tot hij licht goudbruin is. Laat op een bord glijden, dek af met een schone theedoek om warm te houden en ga verder met de rest van het beslag (je zou genoeg moeten hebben om er circa vier te maken).

Je kunt intussen de hari chutney maken (zie instructies hieronder). Serveer de pannenkoeken, scheur in stukjes en doop in de chutney. Smakelijk eten!

Recept: Kikkererwten-pannenkoekjes (besan chilla) uit Naturally Vegan

Hari chutney (Korianderchutney)
  • 100 gram koriander
  • 1 groene lange chilipeper
  • 1 teen knoflook
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • 1½ eetlepel citroensap
  • 4 eetlepels koud water
  • ½ theelepel zout
Werkwijze

Verwijder het onderste deel van de koriandertakjes en hak de rest grof. Maak de chilipeper schoon en pel de knoflook. Voeg alle ingrediënten toe aan de beker van een keukenmachine en pureer tot een dikke puree. Het kan nodig zijn om de keukenmachine tijdens het pureren te schudden tot alles samenhangt, voeg indien nodig meer water toe.

Deze chutney is de begeleider van veel Indiase gerechten, vaak met kleine wijzigingen om de nuances te benadrukken van het betreffende gerecht. Traditioneel wordt deze versie geserveerd bij Vada pav samen met Imli chutney en Lasun chutney (zie het boek voor de bijbehorende recepten). De koriander en de geurige ingrediënten geven de chutney een aangename frisheid en een levendige kleur.

Recept: Kikkererwten-pannenkoekjes (besan chilla) uit Naturally Vegan

Opmerkingen
• Bewaar restjes afgedekt maximaal 2 tot 3 dagen in de koelkast.
• De chutney zal na een paar uur ontkleuren door de zuurheid van het citroensap. Voeg als je de chutney van tevoren maakt een beetje meer water in plaats van citroensap toe zodat je de ingrediënten kunt pureren. Voeg het citroensap in dat geval vlak voor het opdienen toe.

Posted by on 17 oktober, 2025

LEAVE A COMMENT