Yosa Haveryoghurt

Yosa Haveryoghurt @ Lauriekoek.nl Sinds ik een weblog heb en bijhoud wat er zoal gebeurd op het gebied van zuivelvervangers, heb ik het ene na het andere product gelanceerd zien worden. Er is nu naast yoghurt op soja-, amandel- of kokosbasis ook een yoghurt te krijgen op basis van haver. Ja haver ja, je weet wel van de havermout, maar dan toch helemaal anders.

Fins

Het merk, Yosa dus, is van oorsprong Fins, dat blijkt uit de verpakking waar allemaal termen op staan die ik in de verste verte niet kan begrijpen (de ingrediënten staan er gelukkig ook in het Nederland op). De yoghurt is biologisch, vrij van conserveringsmiddelen, 100% plantaardig (dus vrij van melk en van lactose). De yoghurt is gezoet met suiker en verkrijgbaar in vier smaken: aardbei, citroen, blauwe bes en perzik. Vier fruitsmaken dus en geen naturel variant.

Smaakt

De yoghurts hebben een lekkere smaak, geen gekke nasmaak zoals je bij soja soms wel kunt hebben. De structuur is goed, niet te vloeibaar en niet te gebonden. Vooral de citroen is erg lekker. Fris en zoetig en een beetje zuur. Het doet me overigens niet echt aan yoghurt of vla denken, zoals we die op koemelk basis kennen. Ik proef er ook geen haversmaak aan. De toetjes zijn zoet, maar niet te zoet naar mijn smaak. Zei ik daar toetje? Het is eigenlijk wel een toetjesachtig product. Lekker voor na het eten een bekertje opentrekken. Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon bij je ontbijt eten. Yosa Haveryoghurt @ Lauriekoek.nl

Er is dus geen naturel versie die je eventueel zou kunnen gebruiken bij hartige bereidingen. Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar hoe dat dan zou smaken, naar havermoutpap? Of toch anders? Het is een goed dat er steeds meer te kiezen valt op plantaardig melkgebied, hoe meer variatie hoe beter lijkt mij.

Voor een verpakking van 2 bekertjes Yosa (totaal 250 gram) betaal je € 2,19. Je vindt Yosa bij Ekoplaza en andere natuurvoedingswinkels.

Benieuwd naar wat er momenteel nog meer te krijgen is op plantaardig melkgebied en zuivelvervangersgebied? Bekijk dan mijn Grote Plantaardige Melkoverzicht en Mijn Zuivelvervangers Overzicht.

Posted by on 26 maart, 2015

2 Comments

  • Anek

    1 december, 2016

    Nu is er inmiddels wel een naturel variant van haveryoghurt te verkrijgen van Yosa. Daar was ik ook wel benieuwd naar, maar ik vind het niet lekker zo te eten. Heel eigenaardig van smaak waar ik niet het normale recept van bijvoorbeeld overnight oats op toe zou passen. Ik was dus benieuwd of je het kan verwerken in een recept dat ik nog niet ken…voordat ik het weg zou gooien, wat weer zonde is. Ik denk dat er ook groot smaak verschil in zit als je zelf haveryoghurt zou maken, dus dat is de volgende uitdaging 😉
    —-Maar iemand een idee wat je met deze yoghurt nog kan doen om het te laten smaken?

LEAVE A COMMENT