Recept: Tomatensalade met za’atar & sumak uit Boustany
Gisteren deelde ik uit het kookboek Boustany het recept voor smokey kikkererwten met koriandertahin met jullie, vandaag een recept dat daar heel goed naast past: Tomatensalade met za’atar & sumak. Een recept om lekkere rijpe tomaten in te gebruiken en een recept wat heel geschikt is voor warme zomerdagen.
Tomatensalade met za’atar & sumak
Salatet za’atar w banadoura bil sumak
Op de laatste dag van mijn bezoeken aan Jeruzalem ga ik meestal langs Bab al-Amoud (de Damascuspoort) om ingredienten te kopen om mee terug te nemen naar Londen. Een daarvan is altijd verse za’atar, die ik van de falahat (dorpsvrouwen) koop die seizoensproducten langs de kant van de weg verkopen, vlak bij de markt in de Oude Stad. Van verse za’atar, uien en sumak maak je een klassieke Palestijnse salade, een die in een paar omliggende landen ook wordt gemaakt. Met hun kenmerkende smaak zijn de fluwelige verse za’atarblaadjes de ster van het gerecht. Ze zijn aromatisch, met een geurig en aards aroma dat zowel kruidig als een tikje bloemig is, een beetje als de smaak van tijm en oregano, met een subtiele peperige ondertoon. Het is de perfecte salade om in de zomer te eten, wanneer tomaten en kruiden op hun lekkerst zijn.
Ingrediënten
- 3 grote rijpe tomaten, in partjes van ½ cm (400 gram)
- 400 gram cherrytomaatjes, doormidden gesneden
- ½ rode ui, fijngehakt (70 gram)
- 15 gram peterselie, fijngehakt
- 1 eetlepel sumak, plus meer voor erover
- 3 eetlepels olijfolie
- ½ theelepel geraspte biologische citroenschil
- 2½ eetlepels citroensap
- 1 eetlepel granaatappelmelasse
- zout
- 15 gram verse blaadjes za’atar of oregano, grof gehakt
- 40 gram granaatappelpitjes
Werkwijze
- Doe de tomaten, rode ui, peterselie en sumak in een grote mengkom. Klop in een kleinere kom de olijfolie, geraspte citroenschil, het citroensap, de granaatappelmelasse en 1 theelepel zout.
- Schenk de dressing over de salade, voeg de za’atar- of oreganoblaadjes toe en hussel. Schep de salade op een serveerschaal en strooi de granaatappelpitjes en nog wat sumak erover.
Laatste reacties