Urtekram Nordic Berries Shampoo

nordicberriesshampooMijn vorige Urtekram shampooreview is alweer een beetje bejaard. De verpakkingen hebben sindsdien in ieder geval een grondige restyling ondergaan en dat is goed want die waren een beetje oubollig. Als je in Noord-Holland woont en wel eens bij een Deen supermarkt komt dan ken je Urtekram misschien van producten als biologische pindakaas, cornflakes en kruiden. In alle andere gevallen ken je het merk van de verzorgingsproducten.

Urtewat?

De merknaam is ronduit apart en ik weet nog steeds niet hoe ik het optimaal uit moet spreken. Ik had de kans dat te vragen op de laatste Bio Beurs. Alleen ben ik dat dus vergeten, want de meneer van Urtekram vertelde mij over dat de sterren bij het Natrue keurmerk zijn afgeschaft. Goed om te weten! En trouwens ook jammer, want nu kan je niet meer in een oogopslag zien aan welke standaarden een product voldoet.
IMG_8081

Nordic Berries

Toen hij er achter kwam dat ik een blogger was gaf hij mij een goodie bag mee (yay!) met daarin de shampoo uit de Nordic Berries lijn. Die ruikt heel lekker, ik zou zeggen een beetje naar mandarijn (wat komt door de duindoorn), fruitig in ieder geval. De duindoorn maakt de shampoo waarschijnlijk behoorlijk oranje, want duindoorn is oranje van kleur. Op de grootste biologische beauty beurs in Duitsland Vivaness won de shampoo de prijs voor beste nieuwe product.

De shampoo van Urtekram is heel mild. Als je je haar eerder met vrij agressief schoonwassende shampoo waste kan het best een overstap zijn, maar als je maar lang genoeg volhoudt, kun je te overstap maken. Al zul je je haar misschien iets vaker moeten wassen om het vetvrij en glanzend te houden. Zoiets schreef ik in de oude review en het geldt ook voor de nieuwe shampoo.

Alles wat uit het Noorden komt is plots helemaal hip, vooral de manier van koken maar ook het design. Urtekram kon als Deens merk natuurlijk niet achterblijven, slim van ze. De andere shampoos zoals de variant met rozen en die met bruine suiker ruiken ook lekker. Mocht je niet tegen parfum kunnen dan hebben ze ook nog een lijn van producten zonder parfum en een baby lijn zonder parfum.

Biologisch

Sinds mijn vorige review is Urtekram is nog steeds zo biologisch mogelijk (Ecocert op hun website leggen ze het uit). De meeste producten zijn nog steeds veganistisch (de lippenbalsem sinds vorig jaar ook!). Alle producten zijn ook nog steeds proefdiervrij. Ik vind de prijs-kwaliteitverhouding heel schappelijk en je hoeft het niet perse via internet te bestellen als je wat nodig hebt, want veel internetwinkels verkopen dit merk. Handig als je graag eerst ergens aan wil ruiken voor je het koopt bijvoorbeeld. 🙂

Posted by on 5 april, 2017

4 Comments

  • anne

    5 april, 2017

    Ik vind persoonlijk de Urtekram shampoo toch nog te aggressief. Ben al tijden afgekickt en Urtekram beviel me heel goed, steeds minder wassen is nodig.
    Maar nu ik een volle bos, niet langer vet en eerder droog haar heb bevalt ie me niet meer. Mijn hoofdhuid wordt droog en mijn haar ook. Misschien ligt dat aan de soort (voor fijn haar) en moet ik eens een andere testen (voor droog haar).
    Maar als je het hebt over prijs kwaliteit is het een top shampoo wat mij betreft. Heel veel wasbeurten voor 10 euro biologische shampoo, grote fles zodat je ook niet steeds plastic weggooit. Ik ga zelf alleen weel even op zoek naar alternatieven.

  • Lieke

    25 april, 2017

    Hey Laurie,
    Je geeft aan dat het in veel winkels verkocht wordt, maar zou je daar misschien ook een voorbeeld van kunnen geven? Zelf gebruik ik nu ruim een jaar de shampoo van dr Organic, ik ben daarover tevreden, maar mijn haar voelt wel snel vettig aan. Ik heb daarnaast daarom ook shampoo van de Traay aangeschaft. Hiermee wordt mijn haar beter schoon, mast juist daarom ben ik bang dat ie toch nog erg agressief is. Hoe kijkt men hier daartegen aan? Ik zou graag ervaringen willen horen en wellicht iemand met een professionele kijk erop. Want enkel “zonder SLS, SLES en parabenen” zegt mij nog te weinig.

    • Laurie

      25 april, 2017

      Ik denk niet dat of je haar er goed schoon van word iets zegt over de vermeende agressieve ingrediënten van de shampoo. Parabenen zijn een conserveermiddel, die zeggen sowieso niets over hoe de shampoo je haar schoonmaakt. Ik heb op de website van de Traay gekeken en daar zeggen ze dat coco glucoside en sodium cocosulfaat in zitten. Dat zijn zegmaar minder agressieve ontvetters. Dit stukje van Dr Jetske Ultee over shampoo is erg interessant qua ingrediënten http://www.dr-jetskeultee.nl/shampoo/
      De Urtekram shampoo heeft dezelfde ontvetters als de shampoo van de Traay die jij noemt. Als je iets heel anders wil proberen zou je Chagrin Valley kunnen proberen. https://louland.nl/product-categorie/chagrin-valley-zeep/ Daar is het eerste ingrediënt olie, het is dus veel meer verzorgend dan ontvettend. Dit was mijn review https://lauriekoek.nl/chagrin-valley/
      Een andere methode van haren wassen is de zogenaamde no-poo methode, dat zou je ook kunnen proberen, sommige mensen vinden het echt geweldig. Zelf heb ik het ooit geprobeerd en voor mij persoonlijk werkte het niet. Dit is zegmaar wat mensen met hun haar deden voordat shampoo bestond 🙂 http://thenopoomethod.com/no-poo-methods/
      Toen ik zelf overstapte op minder ontvettende shampoo ontdekte ik wel dat ik mijn haar een keer extra met shampoo moest wassen omdat het anders snel vet is. Bij Chagrin Valley blijft je haar zegmaar een beetje vet, omdat het veel minder ontvet. Bij Utrekram en ook bij de Traay ontvet het wat meer. Het is net wat je nodig hebt (of je haar nodig heeft), ze bevatten allebei geen vreemde ingrediënten. En ik zou ze allebei met een gerust hart gebruiken.

LEAVE A COMMENT