Sinaasappel met kruidnagel. Links: dag 1, rechts: 1 jaar later
Het is weer koud buiten, tijd voor thee en natuurlijk warme chocolademelk! Deze variant is geschikt voor veganisten. Je kunt sojamelk nemen of amandelmelk. Net wat je het lekkerst vindt.
Ik heb als vegetariër een haat-liefde verhouding met vleesvervangers. Sommige zijn vreselijk droog en anderen hebben nauwelijks smaak, maar af en toe ontdek ik iets waar ik erg enthousiast over ben, zoals Fry’s. Deze producten zijn helaas nog niet zo wijd verkrijgbaar. Het kan even speuren zijn voor je iets van het merk tegenkomt. Je kunt het tegenwoordig nog wel eens vinden in een van de vriezer van een verkooppunt van producten van De Vegetarische Slager.
Omega 3-vetzuren, lange tijd had iedereen het erover, maar nu begint de aandacht weer af te nemen. Omega 3 heb je dagelijks nodig, ook binnen een vegetarisch of veganistisch dieet. Een heel groot misverstand is dat het alleen in vis voorkomt. Er zijn ook plantaardige bronnen van omega 3, je kunt natuurlijk capsules slikken, maar voeding is ook een goede bron. Ik spotte deze olie van Bio Planete.
Quinoa, ineens was het er, het glutenvrije super oer “graan” (quinoa is een pseudograan), bomvol eiwit. De afgelopen maanden heb ik enkele quinoarecepten met jullie gedeeld, maar er is natuurlijk nog meer mogelijk Wat kun je er precies allemaal mee doen in de keuken? Kun je er bijvoorbeeld mee bakken? Zo ja hoe dan? Dit kookboek, Koken met Quinoa van Rena Patten geeft antwoorden op enkele van die vragen. Het leuke van dit kookboek is dat het helemaal glutenvrij is. Het is overigens niet compleet vegetarisch, maar toch denk ik dat uiteindelijk veel mensen met dit boekje uit de voeten kunnen.
Een behoorlijke tijd geleden was er op de Nederlandse televisie een serie over een man die de beste chocolade wilde gaan maken. De man, Willie genaamd nam een extra hypotheek op zijn huis, bedacht vervolgens zelf de beste machine om zijn cacao te verwerken en ging op reis naar zijn plantages. Kortom, een groot avontuur. Lange tijd dacht ik dat ik dat zijn chocolade alleen in Engeland verkrijgbaar zou zijn, dat was tot ik Bommels Conserven tegenkwam op het internet. Zij hebben chocolade van Willie in het assortiment, waardoor het nu ook voor de Nederlandse markt bereikbaar is.
Soms is er iets kleins wat grote blijheid in iemand los kan maken en dit product is zoiets. Het gaat hier om een doodsimpel potlood zoals die al jaren bestaan, alleen op de zijkant van het potlood staat “koriander” of “dild” en dat is raar want dat zijn de namen van kruiden. Wat heeft dat met een potlood te maken vraag je je af?
Zeewier, een van de rijzende sterren aan het voedselfirmament. Dit jaar kwam het al met enige regelmaat in het nieuws. Bijvoorbeeld in de vorm van de Dutch Weedburger van Lisette Kreischer. In onze keuken is zeewier vaak alleen als nori (de zeewiervellen voor om de sushi) te vinden. Er bestaan echter nog veel meer soorten zeewier en deze zijn ook steeds beter verkrijgbaar voor de consument. Genoeg te ontdekken en te experimenteren in de keuken dus!
Elke keuken heeft een goed basiskookboek nodig, een dik boek met recepten om makkelijk op terug te vallen. De Compleet Vegetarische Keuken van Rose Elliot is zo’n boek. Het kwam voor het eerst uit in 1985 maar is nu helemaal herzien.
Laatste reacties