Zelf Bouillon Maken

bouillonEind december schreef Goed Eten, een onderdeel van Natuur & Milieu dat voedselverspilling wil tegengaan een prijsvraag uit. Er werd gevraagd om een creatieve food hack. Een food hack is een tip die het leven in de keuken leuker en makkelijker maakt. Mijn food hack was het trekken van bouillon van restjes groenten en eventueel pulp uit de sapmachine. En ik won! Nu is het misschien ook wel leuk om te weten hoe je die bouillon nou maakt. Daarom vandaag een handleiding: Hoe maak je zelf bouillon? 

Wat moet je vooral in bouillon doen?

  • Wortel
  • Bleekselderij
  • Ui
  • Restjes en delen van groenten die je anders toch niet gebruikt, zoals de groene gedeeltes van prei, venkel, tomaten, de voetjes van paddenstoelen en de paddenstoel zelf kunnen ook prima in de bouillon. Je kunt ook de pulp van de sapmachine erin doen, let er dan op dat dit alleen groente pulp is en geen fruit pulp. Extra tip: je kunt al je schillen en afsnijdsels in de vriezer bewaren tot je genoeg hebt om er een mooie hoeveelheid bouillon van te maken.
  • Kruiden, zoals een takje rozemarijn, tijm, een bosje peterselie een blaadje laurier. Je kunt de kruiden aan elkaar binden zodat je ze makkelijk weer uit de bouillon kan vissen. Dat heet een bouquet garni. Wat peperkorrels doen het ook altijd goed.
  • Als je het kan vinden doe dat een stukje verse of gedroogde kombu in de bouillon. Om het geheel wat zoeter te maken zou je aan het eind een scheutje mirin kunnen toevoegen.

Wat er niet in de bouillon kan zijn: aardappelschillen, schillen die zo modderig zijn dat je ze niet goed schoon krijgt en fruit.

Hoe ga je te werk?

  • Verzamel de ingrediënten. Hak ze grof, je hoeft niets te schillen, ook de uien niet. Het beste is een beetje van alles zodat je een goede smaakbalans krijgt.
  • Zet een grote pan op het vuur, doe een scheutje olie in de pan en bak alles even een paar minuten aan. Doe dan water in de pan, genoeg zodat alles goed onder staat. Hoe minder water je gebruikt hoe meer geconcentreerd de bouillon is.
  • Breng aan de kook en laat een uur koken op zacht vuur, het mag wat langer en het mag ook wat korter, het is geen exacte wetenschap. Ga af en toe even kijken bij de pan en roer het door.
  • Vis als het uur voorbij is de groente en kruiden uit de pan en giet het door een fijne zeef of een zeef met een stuk kaasdoek in een grote kom. Gebruik het meteen of doe het in glazen of plastic bakjes en zet het in de vriezer tot je het nodig hebt. Denk eraan dat je handige porties invriest, zodat je altijd meteen de juiste hoeveelheid kan pakken als je het nodig hebt.
Posted by on 21 januari, 2015

LEAVE A COMMENT